Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: "tradicionālo vērtību aizsardzībai" okupanti Ukrainā izmanto pat maniakus un cilvēkēdājus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pēc 2 minūtēm
Krievu okupanti aizvāc ievainotos pēc kārtējā "gaļas uzbrukuma"
pirms 18 minūtēm
Latvija nosoda Krievijas veiktās ļaunprātīgās kiberaktivitātes pret Vāciju un Čehiju

Latvija nosoda Krievijas veiktās ļaunprātīgās kiberaktivitātes pret Vāciju un Čehiju, informēja Ārlietu ministrijā.

Eiropas Savienības (ES) Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels piektdien ES dalībvalstu vārdā publicēja paziņojumu par Krievijas ilgstošo ļaunprātīgo uzvedību kibertelpā. ES, tostarp Latvija, stingri nosoda Krievijas kontrolētā grupējuma "APT28" ļaunprātīgo kiberkampaņu pret Vāciju un Čehiju.

Paziņojumā norādīts, ka ES un tās dalībvalstis kopā ar starptautiskajiem partneriem nosoda ļaunprātīgo kiberkampaņu pret Vāciju un Čehiju, ko īsteno "APT28". Borels akcentē, ka tas liecina par Krievijas nepārtraukto bezatbildīgas rīcības modeli, vēršoties pret demokrātiskām iestādēm, valsts iestādēm un kritiskās infrastruktūras nodrošinātājiem visā ES un ārpus tās.

pirms 37 minūtēm
Medvedevs atgādina par miera samitu Šveicē. Viņš ir patiesi noraizējies par to, ka tas notiks

Krievija uzmanīgi vēro gatavošanos un ir satraukta.

Lūk, Medvedeva vārdi viņam ierastajā stilā:

"Kāds labums Krievijai no Šveices "miera konferences"?

Ieguvums ir trīskāršs.

Pirmkārt, būs vairāk pierādījumu par tā sauktā debīlā Zelenska miera plāna sabrukumu. Būtu vēlams, lai banderiešu nelietis to apmeklētu personīgi un vēlreiz parakstītos par savu intelektuālo nevērtīgumu.

Otrkārt, tas būs uzskatāms pierādījums pašreizējās Rietumu elites pilnīgajai impotencei, kas ir sāpīgi sevi kastrējusi par savu spēju izbeigt militāro konfliktu. Un pēc traku Vašingtonas ārstu grupas tiešas pavēles.

Treškārt, tas ļaus mūsu bruņotajiem spēkiem, bez iejaukšanās un atskatīšanās uz kāda pakaļas "miera iniciatīvām", turpināt Malorosijas teritorijas attīrīšanu no neonacistiem un mums visiem rūpīgi strādāt pie bijušās Ukrainas politisko režīmu galīgā sabrukuma un ātru mūsu senču teritoriju atgriešanos Krievijas Federācijā.

pirms stundas
Šolcs kārtējo reizi komentē to, kāpēc nevēlas sūtīt Ukrainai "Taurus" raķetes

Vācijas kanclers Šolcs atbildēja uz jautājumu par viņa nevēlēšanos nodot Ukrainai tālas darbības rādiusa raķetes "Taurus".

"Ir ieroči, kurus var piegādāt tikai tad, ja ir kontrole pār visu, kas ar tiem tiek darīts. Un šeit nevar debatēt, it kā starp draugiem: "Vai tu man netici?" Protams, es uzticos savam draugam, tomēr es nedotu visus ieročus visiem," sacīja Šolcs.

pirms stundas
Drons ietriecies Belgorodas apgabala degvielas uzpildes stacijā

Krievijas "Telegram" kanāli ziņo, ka Krievijas Belgorodas apgabalā degvielas uzpildes stacijā drons ietriecās gāzes uzglabāšanas tvertnē, izraisot plašu ugunsgrēku.

pirms 2 stundām
Krievija uz Ukrainu nogādā kārtējo T80BVM tanku ešelonu
pirms 2 stundām
Ukrainas izlūki veic kiberuzbrukumu Tatarstānas interneta un sakaru uzņēmumiem

Ukrainas militārais izlūkdienests Krievijas Tatarstānas republikā veic vērienīgu kiberuzbrukumu interneta pakalpojumu sniedzējiem un mobilo sakaru operatoriem, Ukrainas ziņu aģentūrai UNN pavēstīja avots izlūkdienestā.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) speciālistu veiktā kiberuzbrukuma dēļ Tatarstānā, arī tās galvaspilsētā Kazaņā, nobloķēts tīmekļa darbs, kā arī mobilo sakaru operatora MTS, sakaru operatora "Tattelekom" un reģionālā sakaru operatora "Ufanet" darbs, sacījis avots.

pirms 2 stundām
Vācija vaino Krieviju kiberuzbrukumā SPD

Vācija piektdien apsūdzējusi Krievijas valsts sponsorētus hakerus kiberuzbrukumā Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) biedriem un brīdināja, ka tam būs sekas.

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka paziņoja, ka tikko ir pabeigta Vācijas federālās valdības izmeklēšana par kiberuzbrukumu SPD 2023.gadā.

"Šodien mēs varam viennozīmīgi teikt, (ka) šo kiberuzbrukumu varam piedēvēt grupējumam ar nosaukumu APT28, ko vada Krievijas militārais izlūkdienests," preses konferencē vizītē Austrālijā paziņoja Bērboka.

pirms 3 stundām
Krievi ieņems Baltijas valstis septiņu dienu laikā, paredz ģenerālmajors Vadims Skibitskis

"Ja Ukrainas kaimiņvalstis neatradīs veidu, kā vēl vairāk palielināt aizsardzības ieroču ražošanu, lai palīdzētu Ukrainai, arī viņi galu galā nonāks Krievijas krustugunīs. Krievi ieņems Baltijas valstis septiņu dienu laikā," apgalvo ģenerālmajors Vadims Skibitskis.

pirms 3 stundām
ASV: Krievija piegādā Ziemeļkorejai naftas produktus, apejot sankcijas

Krievija slepeni piegādā Ziemeļkorejai naftas produktus, pārsniedzot ierobežojumus, kas noteikti pret Phenjanu vērstajās ANO sankcijās, paziņojis ASV Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džons Kērbijs.

Turklāt Krievija ANO Drošības padomē bloķēja pilnvaru pagarināšanu ekspertu grupai, kas uzrauga Ziemeļkorejai noteikto sankciju ievērošanu. Tādēļ grupa 1.maijā pārtrauca darbu.

"Maskava noteica veto grupas mandāta pagarināšanai, vienlaikus Krievija no Vostočnijas ostas ved naftas produktus uz KTDR," aģentūra "Reuters" citē Kērbija teikto brīfingā ceturtdien.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".