foto: LETA
Valsts plāno iegādāties “airBaltic” obligācijas vairāku desmitu miljonu vērtībā
"airBaltic".
Bizness un ekonomika
2024. gada 30. aprīlis, 20:29

Valsts plāno iegādāties “airBaltic” obligācijas vairāku desmitu miljonu vērtībā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valsts plāno iegādāties nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligācijas līdz 136 miljonu eiro vērtībā, pēc 30. aprīļa valdības sēdes paziņoja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Valdība paziņojusi, ka "uzņēmuma obligāciju iegāde valstij ilgtermiņā nesīs ekonomisku pienesumu, valstij tāpat kā privātajiem investoriem katru ceturksni saņemot procentu maksājumus".  Provizoriski sagaidāms, ka "airBaltic" obligāciju pirkšanas piedāvājumus atvērs nākamajā nedēļā. 

Kopējā plānotā valsts iegādājamo obligāciju vērtība ir līdz 136 miljoniem eiro. No minētās summas uzņēmuma "airBaltic" parāds Valsts kasei 36 miljonu eiro apmērā tiks pārvērsts par jaunām obligācijām. 

Lidsabiedrības "airBaltic" šī gada pirmā ceturkšņa sākotnējās aplēses liecina, ka uzņēmuma ieņēmumi sasnieguši aptuveni 132 miljonus eiro, kas ir par 26% vairāk salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn. Turklāt pārvadāto pasažieru skaits salīdzinājumā ar 2023. gada pirmo ceturksni ir pieaudzis par 20%, tādējādi arī fiksējot visu laiku augstāko rezultātu pirmajam ceturksnim. 

Aizvadītajā nedēļā Saeima pieņēma valdības virzītos grozījumus "Likumā par budžetu un finanšu vadību", ar kuriem finanšu ministram piešķirtas pilnvaras ar Saeimas un valdības atbalstu izmantot valsts budžeta līdzekļus kapitālsabiedrību, kurās valstij ir izšķiroša ietekme, fiksēta ienākuma vērtspapīru iegādei. "airBaltic" obligāciju iegādei nebūtu ietekmes uz budžeta deficītu.