foto: Shutterstock
Pavasara alerģija. Kā to savaldīt?
Esi vesels
2019. gada 17. aprīlis, 06:45

Pavasara alerģija. Kā to savaldīt?

"100 Labi Padomi"

Pavasaris ir gadalaiks, kad daba sāk mosties pēc ziemas, augi atbrīvo ziedputekšņus un cilvēkiem aktīvi sāk izpausties sezonālās alerģijas. Alerģiju diemžēl nevar izārstēt, bet var ierobežot tās simptomu izpausmes

Vienkāršākos gadījumos to iespējams paveikt, mainot ikdienas paradumus, nopietnākos – ar medikamentu palīdzību, skaidro  farmaceite Ilona Laizāne.

Alerģija ir cilvēka imūnsistēmas reakcija uz vielām apkārtējā vidē – alergēniem. Tie var būt putekļu ērcītēs, mājdzīvniekos, ziedputekšņos, kukaiņos, ērcēs, pārtikas produktos un dažādās zālēs. Lielu daļu cilvēku alergēni neietekmē, taču katram pret tiem var būt individuāla reakcija. Alerģija var parādīties jebkurā vecumā, un to var izprovocēt stress, psiholoģiska spriedze vai novājināta imunitāte. Tāpat lielāka iespēja, ka attīstīsies alerģija, ja citi ģimenes locekļi cieš no alerģijas vai astmas.

Visbiežāk pavasara alerģiju izraisa ziedputekšņi. Koki, zālaugi un nezāles atbrīvo putekšņus, tie nokļūst gaisā un ar vēju tiek aiznesti prom. Cilvēka imūnsistēma uzskata, ka ziedputekšņi ir bīstami, un izdala antivielas, kas uzbrūk alergēniem. Rezultātā asinīs nonāk bioloģiski aktīva viela histamīns, kas izraisa alerģijai raksturīgos simptomus: iesnas, acu asarošanu, šķaudīšanu, klepošanu, niezošas acis, pietūkumu, izsitumus un elpas trūkumu. Simptomi ir atkarīgi no alergēna veida. Smagos gadījumos var rasties anafilaktiskais šoks, kura novēršanai steidzami jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Ja simptomi liecina par alerģiju, iesākumā jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš izvērtēs situāciju un, ja būs nepieciešams, nosūtīs pie alergologa. Lai noskaidrotu alerģijas cēloni, alergologs var veikt ādas testu, kurā uz ādas uzliek nelielu alergēna daudzumu un pārbauda ādas reakciju. Tāpat iespējams nodot asins analīzes uz dažādiem alergēniem – dažās laboratorijās ir gatavi alergēnu paneļi. Zinot alerģijas izraisītāju, ārstēšana būs efektīvāka.

Ārstēšanai galvenokārt lieto antihistamīna preparātus. Tie samazina histamīna daudzumu organismā, līdz ar to samazinot arī alerģijas izraisītos simptomus. Šie preparāti ir pieejami tablešu, sīrupu, pilienu, krēmu, deguna aerosolu un acu pilienu formā. Medikamentu izvēle atkarīga no alerģijas izpausmes veida, simptomiem un pacienta vecuma – pirms zāļu lietošanas jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu.

Ņem vērā

  • Ja ir ziedputekšņu alerģija, regulāri veic telpu mitro uzkopšanu, telpu vēdināšanu vakarā vai pēc lietus, drēbju žāvēšanu iekštelpās. Dari visu iespējamo, lai saskarsme ar konkrēto alergēnu būtu pēc iespējas mazāka.