Citi sporta veidi
2024. gada 3. maijs, 15:54

17 gadus vecais šautriņu mešanas supertalants Lūks Litlers turpina uzvaras gājienu, atkal salaužot titulēto sāncenšu pretestību

Sporta nodaļa

Jauns.lv

17 gadus vecais šautriņu mešanas brīnumbērns Lūks Litlers nebeidz pārsteigt — jau otro nedēļu pēc kārtas viņš triumfēja astoņu vadošo sportistu premjerlīgā, šoreiz 11. kārtā Skotijas pilsētā Aberdīnā , finālā ar 6-4 pārspējot 2018. gada pasaules čempionu Robu Krosu.

Ceturtdaļfinālā Litlers sīvā cīņā pieveica Neitanu Aspinālu (6:5), bet pusfinālā viegli izrēķinājās ar 2023. gada pasaules čempionu Maiklu Smitu (6:1).

Pirms nedēļas Liverpūlē Litlers Krosu finālā pieveica ar 6-2, turklāt viņu nespēja izsist no līdzsvara fanu ūjināšana un svilpšana. Toreiz skatītāji šādi reaģēja uz šī Mančestras “United” fana paņirgāšanos par viņu iemīļotā kluba “Liverpool” sāpīgo zaudējumu derbijā pret “Everton”, kas faktiski pārvilka svītru tā cerībām izcīnīt Anglijas čempionu titulu.

Par Litlera klasi liecina arī tas, ka starp šiem premjerlīgas posmiem viņš paspēja uzvarēt arī “European Tour” sacensībās Austrijā.

Profesionālo šautriņu metēju premjerlīga jeb “BetMGM Premier League Darts” ir elites turnīrs, kurā piedalās astoņi pasaules labākie spēlētāji. 16 nedēļas pēc kārtas tiek aizvadīti izslēgšanas turnīri dažādās Eiropas pilsētās, bet 23. maijā četru vislabāko spēlētāju cīņā Londonā noskaidrosies premjerlīgas uzvarētājs.

Lūks Litlers ir visu laiku jaunākais šautriņu metējs, kurš ir uzaicināts piedalīties šajā turnīrā. Šādu godu viņam nodrošināja fantastiskā debija šā gada pasaules čempionātā, kurā viņš sensacionāli tika līdz pat finālam, piekāpjoties tikai pasaules ranga līderim Lūkam Hamfrīzam.

Ar iekļūšanu pasaules čempionāta finālā 16 gadu un 347 dienu vecumā Litlers pārspēja Kērka Šeperda sasniegumu, kurš 2008. gadā iekļuva pasaules čempionāta finālā 21 gada un 88 dienu vecumā, un viņam vēl ir daudz laika, lai pārspētu trīskārtējā pasaules čempiona Martina van Gervena rekordu — 24 gadu vecumā kļūt par čempionu.

Vismaz mediju ievērību un skatītāju sirdis Litlers ir ieguvis — viņa finālu pret Hamfrīzu “Sky Sports” kanālā noskatījās rekordskaits, kāds fiksēts nefutbola sacensībās — 4,8 miljoni skatītāju, pārspējot iepriekšējo rekordu 2,32 miljonus Litlera pusfināla spēlē un pārliecinoši pārspējot 2015. gada finālu, kad gigantu, divkārtējā pasaules čempiona Garija Andersona un 16 reižu čempiona Fila Teilora spēkošanos noskatījās 1,65 miljoni līdzjutēju.

Jāpiebilst, ka 2005. gadā izveidotajā premjerlīgā sākumā dominēja tieši Fils Teilors, triumfējot sešas reizes. No pašreizējiem dalībniekiem tikai Maiklam van Gervenam ir izdevies kļūt par premjerlīgas čempionu — veselas septiņas reizes, tostarp pēdējos divos gados.

Divas kārtas pirms regulārā čempionāta beigām savu dalību pusfinālā jau nodrošinājuši Litlers ar 36 punktiem (4 uzvarēti posmi) un Lūks Hamfrīzs ar 28 punktiem (3 uzvarēti posmi). Par atlikušajām divām ceļazīmēm cīnās Neitans Aspināls ar 25 punktiem (2 uzvarēti posms) un trīskārtējais (2014., 2017. un 2019.g.) pasaules čempions Maikls van Gervens ar 24 punktiem (4 uzvarēti posmi). 5. vietā ir latviešu šautriņu metēja Madara Razmas pāridarītājs šīgada pasaules čempionātā Maikls Smits ar 22 punktiem (1 uzvarēts posms), bet matemātiskas cerības vēl ir Robam Krosam (17 punkti, nav uzvarētu posmu). Uz iekļūšanu pusfinālā vairs nepretendē 2021. gada pasaules čempions Gervins Praiss (12 punkti, Aberdīnas posmu izlaida traumas dēļ) un divkārtējais (2020. un 2022.g.) pasaules čempions Pīters Raits (4 punkti), kuri šogad nav uzvarējuši nevienā premjerlīgas posmā.

Atlikušie posmi notiks 9. maijā Līdsā un 16. maijā Šefīldā. Pusfināli un fināls notiks 23. maijā Londonas O2 arēnā.