Apmācies, vājš smidzinošs lietus
Rīga
Apmācies, vājš smidzinošs lietus
LV RU
Garšīgi

Kā mājās pagatavot superlabu majonēzi no cieti vārītām olām

 
11.novembris 2015  09:06

Tradicionālā izpratnē majonēze ir auksta mērce, ko pamatā gatavo no labas eļļas, jēla olas dzeltenuma, estragona etiķa, baltajiem pipariem, sāls un citronu sulas un pasniedz kā piedevu aukstai gaļai, putnu gaļai un zivīm. Savukārt netradicionālo versiju ir ļoti daudz – ar dažādām piedevām un pasniegšanas veidiem.

Majonēze kļūst maigāka, ja tai pievieno jogurtu vai biezpienu, bet pikantāka, ja pievieno Tabasco mērci, čili vai citus asus piparus un kariju.

Majonēze kļūst maigāka, ja tai pievieno jogurtu vai biezpienu, bet pikantāka, ja pievieno Tabasco mērci, čili vai citus asus piparus un kariju.

Laba majonēze satur 80% taukvielu; ja nav tik daudz, tad to dēvē par salātu majonēzi. Svaigu majonēzi gatavo no svaigām olām, nevis olu pulvera kā rūpnieciskajā ražošanā. Majonēzes garšai ir neskaitāmi varianti – pamatmaisījumam pievieno garšvielas un padara to pikantāku vai maigāku, iekrāso vai atšķaida ar krējumu un jogurtu.

Idejas
* Francijā majonēzei pievieno saputotu krējumu un pasniedz ar aukstiem vārītiem dārzeņiem.
* Spānijā majonēzi samaisa ar lielu daudzumu saspaidītu ķiploku un pasniedz pie zivju ēdieniem.
* Amerikā no majonēzes gatavo pikantu mērci un pievieno sīki sakapātus marinētus dārzeņus, čili piparus un kečupu.
* Vācijā majonēzi sakuļ ar lielu daudzumu sasmalcinātu zaļumu un pasniedz ar vārītu gaļu vai olām.
* Skandināvijā majonēzei pievieno sinepes, dilles un brūno cukuru un ēd ar lasi un šķiņķi.
Kā uzlabot majonēzes garšu?
* Majonēze kļūst maigāka, ja tai pievieno jogurtu vai biezpienu, bet pikantāka, ja pievieno Tabasco mērci, čili vai citus asus piparus un kariju.
* Biezpienu var pievienot arī gadījumā, ja majonēzes īsti nepietiek. Izberz caur sietu 100 g pilnpiena biezpiena, samaisi ar 3–4 ēdk. krējuma, pievieno 100 g majonēzes, nedaudz citronu sulas, sāls un cukura. Ja vēlies, pievieno arī sinepes.

Mājās gatavota majonēze no cieti vārītām olām
4 olas vāra 10 minūtes, atdzesē aukstā ūdenī un izlobi. Uzmanīgi atdali dzeltenumu un izberz caur sietiņu. Pievieno 1 tējk. sinepju, 1 ēdk. etiķa, mazliet sāls un rūpīgi sakul. Tad, nepārtraukti maisot, pa pilienam pietecini 100–150 ml labas eļļas. Ja vēlies, pieber vēl kādas garšvielas. Ja majonēze īsti negrib turēties kopā, tad, sparīgi putojot, pievieno 1–3 ēdk. silta ūdens.

Pikantā majonēze
Labi garšo kā piedeva vārītiem rīsiem, aukstai gaļai, vārītai un kūpinātai zivij.
100 g gatavas majonēzes
1 neliels, vēlams skābens ābols
1 ēdk. mango biezeņa (no burciņas)
1 tējk. karija pulvera
1 tējk. ingvera pulvera
Ābolu nomizo un sarīvē, pēc tam rūpīgi samaisi ar majonēzi, mango biezeni, kariju un ingveru.

Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: shutterstock






Komentāru noteikumi

SVARĪGĀKAIS