Apmācies
Rīga
-2°
Apmācies
LV RU
Garšīgi

Iemācies cept Latvijas lepnumu - gardo sklandrausi! (31)

 
22.novembris 2015  07:45

Sklandrausis ir viens no latviskajiem ēdieniem, kas izpelnījies godu iekļūt Eiropas reģistros - to kā īpašu ģeogrāfiskās izcelsmes produktu aizsargās Eiropas Savienības līmenī. Taču vai kādreiz esi mēģinājis izcept šo nepārprotami latvisko, no Kurzemes nākušo rausi? Ikvienam latvietim reizi dzīvē tas ir gan jānogaršo, gan jāuzcep!

Tā garša ir sāļi saldena, taču patīkama! Sklandrausi ēd ar pienu vai tēju.

Tā garša ir sāļi saldena, taču patīkama! Sklandrausi ēd ar pienu vai tēju.

Sastāvdaļas:
Mīklai
    500g rudzu miltu
    1 tējk. sāls
    70g sviesta vai cūku tauku
    200ml piena

Kartupeļu pildījumam
    500g izvārītu kartupeļu
    150g smalka biezpiena
    200ml skāba krējuma
    100g izkausēta sviesta
    3 olas
    sāls
    1 ēd.k. ķimeņu

Burkānu pildījumam
    5 izvārīti burkāni
    100g izkausēta sviesta
    4 ēd.k. saldā krējuma
    3 olas
    200g cukura

Virskārtai
    skābais krējums
    cukurs

Gatavošana:
    No dotajām mīklas sastāvdaļām pagatavo mīklu.
    Mīklu izrullē desiņā un sagriež nelielos gabaliņos (jāsanāk 12 gabaliem).
    Katru gabaliņu saveļ bumbiņā, tad saspiež plācenītī un ar rokām veido uz augšu maliņas.
    Pagatavoto sklandrauša pamatni liek pannā.
    No dotajām pildījumu sastāvdaļām atsevišķi pagatavo pildījumus, izmantojot visas to sastāvdaļas. Vārītos kartupeļus un burkānus izmaļ caur gaļas mašīnu.
    Kā pirmo sklandrauša pamatnītē pilda kartupeļu pildījumu gandrīz pilnu.
    Tad kārto burkānu masu.
    Tā piepilda visas pamatnītes.
    Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 40 minūtes.
    Pirms cepšanās beigām katram sklandrausim uzliek vienu ēdamkaroti skābā krējuma un pārkaisa ar cukuru.
    Sklandraušus pasniedz kā siltus, tā arī aukstus! :)

Recepte un foto: Agita Gabrāne, mammamuntetiem.lv






Komentāru noteikumi

SVARĪGĀKAIS