Apmācies
Rīga
Apmācies
LV RU
Garšīgi

Āzijas virtuve. Kā izmantot bambusu asnus?

 
08.decembris 2015  06:45

Bambusa asni ir maigi krēmkrāsas vai bāli dzeltenīgi dzinumi, kas atceļojuši no Ķīnas un tās kaimiņzemēm. Par visgaršīgākajiem uzskata tā dēvētos ziemas bambusus, ko novāc, tiklīdz tie mazliet izbāzuši asnus no zemes.

Bambusa asni lieliski iederas teju vai visos ķīniešu virtuves ēdienos, it sevišķi vokpannā gatavotajos ēdienos, zupās un siltajos salātos.

Bambusa asni lieliski iederas teju vai visos ķīniešu virtuves ēdienos, it sevišķi vokpannā gatavotajos ēdienos, zupās un siltajos salātos.

Bambusa asni pie mums nonāk galvenokārt konservētā veidā vai arī saldēti, proti, sagriezti gabaliņos un šķēlītēs vai ēvelēti skaidiņās. Autentisko Āzijas preču veikalos var nopirkt arī sālītus un kaltētus bambusu asnus. Tos pirms lietošanas 20–30 minūtes mērcē un noskalo.

* Lietošanai sagatavotu bambusa asnu garums mēdz svārstīties no 3 līdz 10 centimetriem. Lielos var gatavot tāpat kā sparģeļus vai cept pannā.

* Indijā un Irānā bambusu asnus gatavo asā marinādē, un tur tā ir delikatese.

* Japānā bambusa asni ir ļoti iecienīts pavasara ēdiens, to bagātīgi pievieno arī tradicionālajai miso zupai.

* Bambusa asni lieliski iederas teju vai visos ķīniešu virtuves ēdienos, it sevišķi vokpannā gatavotajos ēdienos, zupās un siltajos salātos.

* Tie sevišķi labi papildina tos dārzeņu ēdienus, kuros ir paprika, burkāni, cukīni un vistas gaļa.

* Ļoti garšīgas ir sēņu zupas, kam pievienoti bambusa asni.

Der zināt par bambusu asniem
* Asniem ir neitrāla, visai neizteiksmīga garša, kas vieniem patīk, bet citiem ne. Tā mazliet atgādina sparģeļu un kolrābju garšu.

* Ieteicams iegādāties nelielus iepakojumu, ko var izlietot vienā ēdienreizē. Lai gan neizmantotos asnus, kas konservēti vieglā sālsūdenī, var ledusskapī uzglabāt gandrīz nedēļu, tomēr tie reizēm iegūst ne visai patīkamu piegaršu.

* Pāri palikušos asnus nevajag atstāt bundžā, bet gan pārlikt citā traukā vai burkā ar cieši uzliekamu vai aizskrūvējamu vāku.

Japānā bambusa asni ir ļoti iecienīts pavasara ēdiens, to bagātīgi pievieno arī tradicionālajai miso zupai.

Japānā bambusa asni ir ļoti iecienīts pavasara ēdiens, to bagātīgi pievieno arī tradicionālajai miso zupai.


* Bambusa asnus pievieno ēdieniem pašās gatavošanas beigās.

* Asni katrā ziņā ir jākarsē, jo svaigā veidā tie satur veselībai kaitīgus, pat bīstamus savienojumus, kas sairst tikai karsēšanas rezultātā.

Asi skābenā zupa ar bambusa asniem
Lai gan pirmajā mirklī šķiet, ka šajā receptē daudz sastāvdaļu un tāpēc pagatavošana varētu būt piņķerīga, īstenībā šī zupa ir vienkārša un galvenais – ļoti garšīga. Visi produkti ir nopērkami mūsu lielveikalos.

Sastāvdaļas (4 porcijām zupas)
20 g kaltētu mu-err sēņu (nopērkamas lielveikalos)
125 g mazos gabaliņos (5 mm) sagrieztas liesas cūkgaļas
3 ēdk. gaišās sojas mērces
1 tējk. čili eļļas
200 g stingra tofu
250 g rūpīgi notecinātu bambusa asnu
1 buntīte smalkos gredzenos sagrieztu pavasara sīpoliņu
1¼ l vistas buljona
1 ēdk. rīsu vīna vai sausā šerija
2 olas
6 ēdk. rīsu etiķa
saberzti pipari

Gatavošana
1. Sēnes uz pusstundu iemērc nelielā daudzumā remdena ūdens.
2. Gaļu samaisi ar 2 tējk. sojas mērces un čili eļļu.
3. Tofu sagriez 5 cm garos un 5 mm platos salmiņos.
4. No sēnēm izspied lieko šķidrumu; sēnes sagriez smalkās strēmelītēs. Liec verdošā buljonā un uz straujas uguns vāri aptuveni 5 minūtes.
5. Pievieno gaļu un turpini vārīt 25 minūtes.
6. Pievieno bambusa asnus, atlikušo sojas mērci, rīsu vīnu un vāri vēl 5 minūtes.
7. Olas sakul un maisot ietecini verdošajā zupā.
8. Pievieno tofu un uzkarsē.
9. Noņem no uguns, pievieno etiķi un bagātīgi – piparus. Lej bļodiņās un pārkaisi ar sīpoliem.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock






Komentāru noteikumi

SVARĪGĀKAIS