Apmācies, neliels sniegs
Rīga
-2°
Apmācies, neliels sniegs
LV RU
Diētas

10 superprodukti, kam jābūt aktīva cilvēka ēdienkartē (15)

 
18.janvāris 2016  08:44

Eksperti ir vienisprātis – ceļā uz skaistu augumu un labu veselību pirmais solis ir sabalansēts uzturs, kam seko arī fiziskās aktivitātes. Sertificēta fizioterapeite Ieva Kundziņa no fitnesa studijas VingroSev.lv iesaka 10 “superfood” jeb organismam īpaši ieteicamus produktus, kuriem gada sākumā vajadzētu būt ikviena aktīva cilvēka ēdienkartē.

Griķos ir daudz šķiedrvielu, kas darbojas kā "zarnu birste". Tie ir bagāti ar olbaltumvielām un neaizvietojamām aminoskābēm. Rada sāta sajūtu un nesatur daudz kaloriju.

Griķos ir daudz šķiedrvielu, kas darbojas kā "zarnu birste". Tie ir bagāti ar olbaltumvielām un neaizvietojamām aminoskābēm. Rada sāta sajūtu un nesatur daudz kaloriju.

“Jaunā gada sākums ir lieliska iespēja, lai uzstādītu sev jaunus mērķus vai realizētu sen lolotas apņemšanās. Ja arī tu vēlies dzīvot aktīvāk un veselīgāk, tad atceries – būtiska ir sabalansētība un mērenība. Tas attiecas ne tikai uz fiziskajām aktivitātēm, bet arī uz uztura paradumiem. Tātad – lai būtu veselība un spēks, kusties regulāri, pareizā intensitātē un apjomā, kā arī ēd daudzveidīgi un ar baudu!” saka I. Kundziņa.

1. Avokado
To uzskata par vienu no veselīgākajiem pārtikas produktiem. Avokado satur daudz mikroelementu, minerālvielu un vitamīnu, kā arī nepiesātinātās taukskābes, kas palīdz uzturēt veselu sirds un asinsrites sistēmu.

2. Zivis
Zivis satur daudz olbaltumvielu, omega 3 neaizvietojamās taukskābes, minerālvielas un vitamīnus. Visvairāk to ir, piemēram, lasī, skumbrijās, forelēs, siļķēs.

3. Siers vai biezpiens ar samazinātu tauku saturu
Siers ir vērtīgs kalcija avots. Īpaši  ieteicams siers ar samazinātu tauku saturu, piemēram, Trikata Light. Uzturvērtības ziņā tas ir vērtīgāks olbaltumvielu jeb proteīnu avots nekā, piemēram, klasiskie Holandes vai Krievijas sieri. Light jeb “vieglajā” sierā ir tikai 14% tauku, tajā pašā laikā tas satur daudz vairāk olbaltumvielu – 100 gramos produkta 30% olbaltumvielu. Arī biezpiens satur neaizstājamās aminoskābes un ir viens no galvenajiem minerālvielu avotiem, tāpēc fiziski aktīviem cilvēkiem ir būtiski to lietot uzturā.

4. Čili pipari
Čili nešķiet tik dedzinoši, ja tos uzturā lieto regulāri. Tie iznīcina kuņģim un zarnu traktam nelabvēlīgās baktērijas. Dod enerģiju, turklāt ir pierādīts, ka tie paaugstina laimes hormonu jeb endorfīnu līmeni organismā.

5. Rieksti (īpaši lazdu rieksti, valrieksti, Brazīlijas rieksti un mandeles)
Rieksti satur dzelzi un olbaltumvielas. Tie ir viens no bagātākajiem balastvielu avotiem uzturā. Uzlabo zarnu mikrofloru un veicina to darbību, samazina holesterīna līmeni asinīs. Atceries – riekstus lieto uzturā, ievērojot mērenību!

6. Kefīrs
Kefīrs ir skābpiena produkts, kas iekļauts veselīgāko produktu sarakstā, jo uzlabo zarnu mikrofloru, mazina apetīti un regulē gremošanu.

7. Griķi
Griķi ir bagāti ar šķiedrvielām, kas darbojas kā "zarnu birste". Tie satur olbaltumvielas un neaizvietojamās aminoskābes. Rada sāta sajūtu un nesatur daudz kaloriju.

8. Brokoļi
Brokoļi ir viens no "superēdieniem", kas pārbagāts ar vitamīniem, mikroelementiem un vērtīgajām olbaltumvielām. Tas ir viens no vērtīgākajiem dārzeņiem. Satur maz kaloriju un ir bagāts ar balastvielām.

9. Āboli
Ne velti ir teiciens "One apple a day keeps doctor away!" (viens ābols uzturā ik dienu ļauj izvairīties no ārsta apmeklējuma). Tas satur šķiedrvielas, vitamīnus un antioksidantus. Palīdz kontrolēt apetīti.

10. Citroni
Ūdens ar šo augli vai tā sulu uzlabo imunitāti un normalizē pH līmeni, mazinot skābu vidi organismā. Ja organisms ir pārskābināts, tad pasliktinās imunitāte, pašsajūta un rodas bezspēks un smaguma sajūta. Citronūdens attīra organismu.

Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock






    Komentāru noteikumi

    SVARĪGĀKAIS