Apmācies
Rīga
Apmācies
LV RU
Sagatavojies pavasarim!

2 idejas mūsdienīgam pavasarīgam galertam (2)

 
03.marts 2016  19:30

Galerts – it sevišķi vidējai un vecākajai paaudzei – lielākoties saistās ar cūkas kājiņām un ausīm, ar kārtīgu tauku kārtiņu virspusē, taču daudz vienkāršāk un ātrāk var pagatavot vieglus un veselīgus galertus, kuros izmanto dārzeņus, liesas zivis un tādus gaļas gabaliņus, kas nemaz neatgādina tradicionālos, taukvielām bagātos vecmāmiņu ēdienus.

Pagatavo modernu galertu - bez tauku kārtiņas, vieglu un veselīgu. Liec tajā dārzeņus, liesas zivis vai gaļu, kas nu garšo.

Pagatavo modernu galertu - bez tauku kārtiņas, vieglu un veselīgu. Liec tajā dārzeņus, liesas zivis vai gaļu, kas nu garšo.

Kā palīglīdzekli šādu galertu gatavošanā var izmantot gan želatīnu, gan agaragaru (sarecināšanas līdzeklis, ko iegūst no jūras aļģēm; tajā ir vērtīgas vielas, bet nav kaloriju; agaragaru veikalos piedāvā gan pulvera, gan pārslu veidā), savukārt pierasto lauru lapu un piparu vietā var izvēlēties tīkamāko garšas niansi no plašā garšvielu un garšaugu klāsta.

Dārzeņu galerts
Pavasarī lieliski garšo ar vārītiem kartupeļiem un biezpiena mērci.

1 vidēja bļodiņa
15 minūtes + laiks sarecēšanai

Sastāvdaļas
1 burkāns
2 puravi
100 g brokoļu
50 g sakņu selerijas
1 tējk. agaragara

Gatavošana
1. Dārzeņus notīri un noskalo. Burkānu sagriez mazos gabaliņos, puravus – plānās ripiņās. Brokoļus sadali rozetēs, nomizotu seleriju – mazos gabaliņos.
2. Katlā sakarsē 250 ml sālsūdens, ieber dārzeņus un uz lēnas uguns 4 minūtes vāri. Tad nokās un šķidrumu ielej bļodiņā. Tajā ieber agaragaru un maisi, līdz tas pilnīgi izšķīst. Dārzeņus ieber traukā, kas izskalots ar aukstu ūdeni, un pārlej ar sagatavoto šķidrumu.
3. Trauku ieliec ledusskapī, lai galerts sarec.

Delikatešu galerts
Šis galerts labi sader ar dabīgā jogurta mērci un sakapātām svaigām dillēm.

1 dziļš šķīvis
20 minūtes + laiks sarecēšanai

Sastāvdaļas
1 fenhelis (aptuveni 150 g)
125 ml dārzeņu buljona
75 g atlaidinātu vārītu garneļu
1 cieti vārīta ola
1 tējk. citronu sulas
daži pilieni Tabasco mērces
1 tējk. agaragara
1 ēdk. jogurta
sakapātas svaigas dilles

Gatavošana
1. Notīrītu fenheli sagriez smalkās strēmelītēs, ieber verdošā buljonā un vāri 3–4 minūtes. Šķidrumu nokās bļodiņā, izlej caur sietiņu un samaisi ar citronu sulu un Tabasco mērci. Ieber agaragaru un maisot karsē, līdz tas izkūst.
2. Olu nolobi, sagriez šķēlītēs un kopā ar fenheļiem un garnelēm kārto dziļā šķīvī. Pārlej ar sagatavoto šķidrumu.
3. Liec ledusskapī un atstāj, līdz sarec.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock






    Komentāru noteikumi

    SVARĪGĀKAIS