Apmācies, smidzenis
Rīga
Apmācies, smidzenis
LV RU
Lieldienas

Košas un stipras Lieldienu olas - tautas gudrības, kā tādas krāsot (5)

 
24.marts 2016  12:30

Pirms vārīt, rūpīgi nomazgā olas vieglā sāls vai etiķa ūdenī – tā čaumalas attaukosi un tajās stingrāk turēsies krāsa. Lai olas neplīstu, paturi tās vismaz stundu istabas temperatūrā, tad liec siltā ūdenī vai krāsvielu šķīdumā un vāri uz nelielas uguns.

Košas, stipras un interesantu toņu olas var dabūt, izmantojot tikai dabiskas krāsvielas - tradicionālās sīpolu mizas, aronijas, bietes, spinātus, piparmētras, kumelītes.

Košas, stipras un interesantu toņu olas var dabūt, izmantojot tikai dabiskas krāsvielas - tradicionālās sīpolu mizas, aronijas, bietes, spinātus, piparmētras, kumelītes.

Lai olu krāsa būtu spilgtāka un noturīgāka, ūdenim pievieno sāli un aptuveni 1 tējk. etiķa. Ar etiķi nepārspīlē – tas čaumalu padara trauslu. Pēc tam olas skalo aukstā ūdenī, iztin no lupatiņām, ļauj, lai nožūst (neslauki, lai nenobrucinātu krāsu) un spīdumam ietauko ar speķādiņu vai eļļu.

Lai olas nokrāsotu vienā tonī, krāsojošas izejvielas (mizas, lapas, tējas berzumus, zariņus u. c.) iepriekš krietni savāra, izkāš un tad tajā vāra olas vai arī – olas uzvāra atsevišķi un tad liek karstajā mikslī pieņemties krāsā.   

Tradicionāli raibi brūni dzeltenā variācijas iegūst, olas ietinot sīpolu mizās, taču citu brūnumu dos stipri kafijas vai melnās tējas biezumi vai valriekstu čaumalu novārījums (2 ēdk. saberztu čaumalu uzvāra ½ l ūdens, tajā ieliek tikko novārītas karstas olas un ļauj, lai ievelkas 2 stundas), bet brūni iesarkanas būs alkšņu mizās vārītās.

Dzelteno toni olas iegūst, vārot stiprā kumelīšu novārījumā (zaļgandzeltenā tonalitāte panākama, 8 ēdk. tējas pārlejot ar 1 l verdoša ūdens, ļaujot pusstundu ievilkties, tad izkāšot un ieliekot tajā tikko vārītas olas un turot 2 stundas; līdzīgu toni dos jauno struteņu lapas), kliņģerīšu, arī ķimeņu vai seleriju sēklās. Izteikti dzeltenas olas sanāk, tikko vārītas olas vairākas stundas turot kurkumas novārījumā (3 ēdk. uz ½ l ūdens un uzvāra). Oranžīgu zeltainumu dod asinszāles lakstu uzlējums.

Zaļas, pelēkzaļas un zilizaļas olas jāpeldina spinātu lapu, piparmētru, bērzu lapu, rudzu zelmeņa novārījumā, taču, ja vēlies, lai zaļums būtu košs, katru oliņu ietin rudzu zelmenī, tad ievīsti drēbītē, nosien un vāri.

Zilas, pelēkzilas un lillīgas olas dēj saldētas mellenes vai upenes, vai šo ogu ievārījums: ber katlā, pielej ūdeni, liec olas un vāri aptuveni 10 minūtes, tad ļauj, lai ievelkas vēl vismaz 10 minūtes. Gaiši zilas oliņas sanāk no violetas krāsas ziedu, piemēram, lavandas, novārījuma, kam piejaukta 2 tējk. citronu sulas. Par zilumzālēm kalpo arī sarkanais kāposts (pirms tam sakapā, aplej ar 6 ēdk. etiķa un nakti izturi) un tumšo vīnogu sula.

Rozā, violetas un lillā olas nokrāso aroniju sula (uzvāri ½ l aroniju sulas, liec tajā tikko vārītas olas un atstāj uz pāris stundām!). Savukārt ½ l sarkano biešu sulas, kas sajaukts un uzvārīts kopā ar 2 ēdk. etiķa, kalpo par ideālu krāsvielu aveņsarkanām olām – atstāj šajā šķidrumā tās uz pāris stundām! Rozā toni dod dzērvenes, avenes, arī sarkanie sīpoli.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock






    Komentāru noteikumi

    SVARĪGĀKAIS