Apmācies, dūmaka
Rīga
Apmācies, dūmaka
LV RU
Noderīgi ikdienā

Daži triki, kā garšīgi nofotografēt ēdienu (noderēs tiem, kas šādas bildes liek sociālajos tīklos) (5)

 
30.aprīlis 2016  10:24

Ja pirms neilga laika pusdienu šķīvja fotografēšanai tika veltīti dažādi joki, tad šodien šis fenomens kļuvis par nopietnu “ēdiena žurnālistikas” paveidu. Lai kļūtu par izteiksmīgu un garšīgu ēdiena bilžu autoru, žurnāliste-eksperimentētāja virtuvē Inese Liepiņa (@brazhiitis) piedāvā padomus maltītes pareizā rakursa ķeršanai.

Nereti cilvēki kompozīcijas veidošanai velta vairāk rūpju nekā pašam ēdienam.

Nereti cilvēki kompozīcijas veidošanai velta vairāk rūpju nekā pašam ēdienam.

Atmosfēra un gatavošanas burzma atdzīvinās bildi
Lielākoties ēdiens vislabāk izskatās tikko pasniegts, kad no tā vēl kūp tvaiki un ir labi saglabājusies tekstūra. Tāpēc par fotografēšanas vietu un dažādām detaļām ieteicams padomāt vēl pirms maltītes gatavošanas vai ēdiena celšanas galdā. Fonam nebaidies izvēlēties ar virtuvi saistītas lietas, piemēram, rūtaino galdautu, salvetes, galda piederumus un traukus, zaļumus, augļus vai dārzeņus, tomēr vienmēr paturi prātā – galvenais ir maltīte. ”Nereti cilvēki kompozīcijas veidošanai velta vairāk rūpju, nekā pašam ēdienam. Rezultātā bilde izskatās nedabiska un pārblīvēta ar liekiem priekšmetiem,” saka virtuves entuziaste Inese un piebilst, ka arī gatavošanas burzma uz galda var bildei piešķirt savu šarmu.

Ja esi iesācējs un roka vēl nav piešāvusies ēdienu fotografēšanai, rēķinies, ka ideālā kadra notveršanai vajadzēs vairākus mēģinājumus.

Daži triki, kā garšīgi nofotografēt ēdienu (noderēs tiem, kas šādas bildes liek sociālajos tīklos)

Dabiskais apgaismojums izteiksmīgam rezultātam
Kvalitatīva ēdiena foto uzņemšanā svarīgs priekšnosacījums ir labs apgaismojums. Bildējot pusdienu šķīvi, Inese iesaka izvēlēties dabisku un vienmērīgu gaismu. Zibspuldzi nav ieteicams izmantot, jo tā izgaismo ēdienu un padara to plakanu, nedabīgu. “Pati fotografēju dienasgaismā, jo tā ļauj labāk izcelt ēdiena krāsas un radīt iespaidu par garšu. Vispateicīgākā vieta ir netālu no loga. Interesantāku efektu panāku to aizklājot ar baltas krāsas aizkaru, jo tas palīdz izvairīties no krītošām ēnām un saules stariem,” stāsta Instagram ēdienu fotogrāfe.

Arī vakariņas sveču gaismā vairs nav izaicinājums un nereti pietiek pat ar telefonā iebūvēto kameru, lai kadrā noķertu maltītes īpašo atmosfēru.

Daži triki, kā garšīgi nofotografēt ēdienu (noderēs tiem, kas šādas bildes liek sociālajos tīklos)

Bildes odziņa slēpjas leņķī
Iespējams, sociālajos tīklos esi novērojis, ka populārākais ēdiena fotografēšanas veids ir taisnā leņķī no augšas. Inese gan aicina eksperimentēt un būt radošiem, uzņemot foto arī no citiem skatupunktiem, piemēram, 45 grādu leņķī vai vienā līmenī ar galda virsmu. Par iedvesmu var kalpot kulinārijas žurnāli, grāmatas un blogi. “Priecājos, ka man ar savām bildēm izdodas kādu iedvesmot ēst gatavošanai. Esmu jau nolēmusi, ka foto kalpos kā papildinājums manai topošai pavārgrāmatai,” atklāj Inese.

Daži triki, kā garšīgi nofotografēt ēdienu (noderēs tiem, kas šādas bildes liek sociālajos tīklos)

Filtri – kā punkts uz i
Lai kvalitatīvi uzlabotu attēlu, nav nepieciešamas dārgas bilžu apstrādes programmas. “Jaunākās tehnoloģijas nāk talkā ēdiena iemūžināšanai – ir viedtālruņi, kuros iebūvēts speciāls ēdiena fotografēšanai paredzēts režīms, kas nofokusēs ēdiena tekstūru un izcels tā krāsas,” savā pieredzē dalās Inese un piebilst, ka rediģēšanai visbiežāk izmanto aplikāciju VSCO un Instagram piedāvātos maksimāli dabīgos foto filtrus.

Pa kreisi foto bez filtra, pa labi - ar filtru.

Pa kreisi foto bez filtra, pa labi - ar filtru.


Informācija: Samsung
Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto






    Komentāru noteikumi

    SVARĪGĀKAIS