Apmācies
Rīga
Apmācies
LV RU
Garšīgi

Šis ir rabarberu laiks. Uzzini, kā veselīgos kātus var izmantot kulinārijā (2)

 
22.maijs 2016  07:36

Iesākumā, aptuveni pirms pieciem tūkstošiem gadu, rabarberu dēvēja par lielo dzelteno sakni. Tā to iesauca ķīnieši, kas rabarbera vērtīgās īpašības tolaik fiksējuši dziedniecībai veltītos rakstos. Tolaik gan runa bija nevis par tieši tādu rabarberu, kādu mēs šodien audzējam dārzos un liekam galdā, bet gan par tā dēvēto ārstniecības rabarberu, kura saknes lietoja pret visvisādām kaitēm.

Sākumā rabarbers tika izmantots kā ārstniecības augs. Tā kulinārās īpašības tika atklātas vien vēlāk.

Sākumā rabarbers tika izmantots kā ārstniecības augs. Tā kulinārās īpašības tika atklātas vien vēlāk.

Laika gaitā rabarberu variācijas cauri Krievijai nonāca Eiropā. Sevišķi iecienīti tie kļuva Anglijā, kur tos plaši lietoja dziedniecības nolūkos, līdz beidzot atklājās, ka rabarberus var lieliski izmantot kulinārijā.

Rabarbera ienākšana Eiropā ir precīzi dokumentēta. Londonas tirgū tas ieradies 1760. gadā, Briseli iekarojis 1826. gadā, bet Vācijā ieceļojis caur Diseldorfu 1880. gadā. Vienīgi nav skaidri zināms, kad tas nonācis pie mums Latvijā. Daļā Eiropas rabarbers kalpo galvenokārt dekoratīviem nolūkiem, savukārt Beļģijā, Francijā un Anglijā to izmanto kulinārijā nesalīdzināmi plašāk nekā pie mums. Starp citu, no Anglijas citur Eiropā izplatījušās pirmās rabarberu ēdienu receptes.

Ņem vērā: šīs 3 lietas ir jāzina par rabarberiem
    Tā kā rabarberos ir daudz skābes, tos nevāra alumīnija katlos un netin alumīnija folijā.
    Pārāk skābu rabarberu garšu var padarīt maigāku, ja pievieno nedaudz citronu sulas.
    Rabarberu lapu novārījums labi noder katlu attīrīšanai no kaļķa kārtas.

Rabarbers – kā radīts saldēšanai!
Ja rabarberu ir daudz, neslinko un sasaldē tos. Sagrieztos gabaliņus pēc tam atliks vien izņemt no saldētavas un uzbērt, piemēram, uz plātsmaizes.

Ja rabarberu ir daudz, neslinko un sasaldē tos. Sagrieztos gabaliņus pēc tam atliks vien izņemt no saldētavas un uzbērt, piemēram, uz plātsmaizes.

Notīrītus kātus sagriez gabaliņos, vienā kārtā uzber uz paplātes vai lēzena šķīvja, strauji sasaldē, tad ieber polietilēna maisiņā vai atbilstīgā traukā un atkal ievieto saldētavā. Ja jau iepriekš skaidri zināms, kādam nolūkam izmantosi saldētos rabarberus, tos vari sagatavot tieši tā, kā katram konkrētajam ēdienam nepieciešams. Piemēram, ja cepsi plātsmaizi, tad mazus saldētu rabarberu gabaliņus neatlaidinātus uzber uz mīklas, uzlej krējuma vai kādu citu maisījumu un liec krāsnī cepties.

Ātrais rabarberu čatnijs ar sieru un spinātiem
Zaļos piparus, kas vajadzīgi čatnijam, parasti pārdod mazās burciņās vieglā sālījumā, tāpēc tie vispirms ir jānoskalo aukstā ūdenī. Čatnijs labāk garšo tad, ja ir pāris dienas iestāvējies. No norādītā sastāvdaļu daudzuma sanāks 4 porcijas. Gatavošanas ilgums atkarīgs no rabarberu sulīguma.

Čatnijs vislabāk garšo tad, ja ir pāris dienas iestāvējies.

Čatnijs vislabāk garšo tad, ja ir pāris dienas iestāvējies.

500 g rabarberu, sagrieztu mazos gabaliņos
500 g kazas vai aitas siera
100 g cukura
20–30 g svaiga ingvera, smalki sakapāta
3–4 ēdk. aveņu vai līdzīga etiķa
2–3 tējk. zaļo piparu graudiņu, noskalotu, rupji saberztu
2 ēdk. šķidra medus
mazas spinātu lapiņas

1. Katlā ieber cukuru, izkausē un karsē, līdz tas karamelizējas.
2. Pievieno rabarberus un ingveru, pielej etiķi un 70–80 ml ūdens un uzvāri.
3. Vāku neliec un uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, turpini vārīt, līdz šķidrums izvārījies.
4. Iemaisi piparus un medu.
5. Pasniedz ar siera gabaliņiem un spinātu lapiņām.

Rabarberu un banānu ievārījums
Rabarberiem var pievienot garšvielas pēc patikas. Šajā gadījumā labi noder arī ingvers un čili. No norādītā sastāvdaļu daudzuma sanāks 5 aptuveni 250 ml lielas burciņas.

750 g rabarberu, sagrieztu gabaliņos
300 g banānu
1 citrona sula
1 kg ievārījuma cukura 1:1

1. Banānus nomizo un ar dakšiņu saspaidi.
2. Liec katlā, pievieno rabarberus, citronu sulu un cukuru un maisot uzvāri. Turpina vārīt līdz vēlamajai konsistencei.
3.Verdošu pildi burciņās un aizvāko.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock






Komentāru noteikumi

SVARĪGĀKAIS