Apmācies, stiprs lietus
Rīga
Apmācies, stiprs lietus
LV RU
Zaļās dzīves ABC

Neuzķeries uz teflona! Labāk pērc dārgāku pannu, bet veselībai drošu (11)

 
15.jūlijs 2016  08:45

Katliem un pannām ir laba īpašība – tie nedilst, nenolietojas, nesabojājas –, tāpēc ir vērts ieguldīt naudu ļoti labos traukos. Ieteikumus pannas izvēlē sniedz vides žurnāliste Anitra Tooma.

Nerūsējošā tērauda pannas ir dārgas, toties kalpo mūžam.

Nerūsējošā tērauda pannas ir dārgas, toties kalpo mūžam.

Manā virtuvē vairs nav neviena alumīnija katla – pat nevēlos uzzināt, vai tas, ka šādi trauki izraisa vecuma plānprātību, ir mīts vai patiesība. Lietoju nerūsējošā tērauda katlus un pannas ar biezu, ap vienu centimetru, dibenu. Tie nebija lēti, toties kalpos mūžam.

Neieberz ēdienā indi
Lai metāls nerūsētu, tam pievieno niķeli un hromu, tāpēc nevajag šāda materiāla virtuves traukus nikni berzt ar drāšu vīkšķi, pēc tam ēdienā nemitīgi iekļūs toksīni: niķeļa un hroma joni, kas izraisa alerģiju. Ja trauku aprakstos minēts, ka metāls nesatur niķeli, tā ir ļoti vērtīga un laba ziņa.
Emaljētie trauki ir viegli un droši, ja vien nav pārklāti ar košām glazūrām; par nekaitīgām ir atzītas krēmkrāsas, balta, zilpelēka, melna un zila emalja. Bet, ja emalja sadrupusi, ēdiena gatavošanai vai glabāšanai šādus traukus nedrīkst izmantot.
Čuguna katli un pannas ir sasodīti smagi, bet ļoti labi – ēdiens ir gards, un nav jāuztraucas, ka tajā nonāks kas kaitīgs. Ja čuguna trauks nav emaljēts, tas jākopj uzmanīgāk – panna jāizmazgā, labi jānožāvē un jāieziež ar eļļu, lai nerūsē.

Neuzķeries uz teflona
Trauki ar teflona pārklājumu – mēs visi esam uzķērušies uz stāstiem par brīnišķīgo pretpiedeguma pārklājumu –, bet Pasaules dabas fonda eksperimentā, kur analizēja dažādu vecumu sieviešu asinsainu, atklājās, ka tieši pusmūža dāmu asinīs ir visvairāk perfuorēto vielu. Mēs šīs indes regulāri esam ieelpojušas, ik dienu gatavojot ģimenei ēdienu. Kad uzzināju šo satraucošo ziņu, nobāzu teflona pannu vistālākajā atvilktnē.
Neko labu nevaru pateikt par pannām ar baltu keramisko pārklājumu: tās ir dārgas, tiek cildinātas kā veselībai drošas, bet pēc gada sāk neciešami piedegt, un tas vairs nav nekas veselīgs.

Labāk stikls nekā māls
Ļoti aizdomīgi izturos pret māla traukiem, jo esmu dzirdējusi briesmu stāstus par glazūru sastāviem, arī valsts ierēdņi, kas atbildīgi par tautas veselību, privātās sarunās atklāj, ka šī varētu būt viena no bīstamākajām trauku grupām.
Tāpēc no mākslinieciski daiļām krūzītēm neko nedzeru, sagaidu atlaides stikla traukiem vai baltiem šķīvjiem un pērku tādus, produktus pārlieku stikla burkās vai pārleju stikla pudelēs. Plastmasu un visu, kas pēc tādas izskatās, no savas virtuves esmu izskaudusi un tagad ceru, ka nekaitēju ne savai, ne tuvinieku veselībai.

Atlaižu aizdomīgā smaka
Vienmēr, kad gatavojaties iegādāties jaunus traukus, katlus vai pannu, iepriekš rūpīgi pameklējiet tīmeklī, vai citi nesūdzas par kvalitāti. Sevišķi uzmanīgiem jābūt, ja traukiem ir kārdinošas atlaides, gan jau tam ir kāds iemesls.
Piemēram, tagad kādā lielveikalu ķēdē plāna vidū par kārdinošu cenu noliktas fajansa elektriskās tējkannas ar skaistām puķēm uz sāniem. Paostīju – ķimikāliju smaka gāž no kājām, un no savas pieredzes varu teikt – to nevar likvidēt ne ar kādiem paņēmieniem!

Vides žurnāliste Anitra Tooma / Foto: All Over Press

 






Komentāru noteikumi

SVARĪGĀKAIS