Mākoņains
Rīga
-5°
Mākoņains
LV RU
Bizness un ekonomika

Šogad būtiski kāpušas cenas liellopu gaļai un cukuram; drīzumā sekos pieaugums piena produktiem (13)

 
06.oktobris 2016  13:05

Salīdzinot šā gada un pērnā septembra pārtikas cenas, vislielākais kāpums bijis liellopu gaļai un cukuram, kam drīzumā sekos arī piena produktu cenu pieaugums, jo pārstrādes uzņēmumu vidū esot sākusies histēriska sacensība par piena iepirkumiem, atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Vislielākais cenu samazinājums - par 39% - trešajā ceturksnī ir bijis burkāniem - no 0,63 eiro līdz 0,38 eiro par kilogramu.

Vislielākais cenu samazinājums - par 39% - trešajā ceturksnī ir bijis burkāniem - no 0,63 eiro līdz 0,38 eiro par kilogramu.

Kā liecina LTVC aplēses, šā gada septembrī salīdzinājumā ar jūniju cenas lielākajai daļai produktu mainījušās atbilstoši sezonai, bet liellopu gaļa ar kaulu un cukurs kļuvuši ievērojami dārgāki.

Vislielākais cenu pieaugums - par 18% - šā gada trešajā ceturksnī bija liellopu gaļai ar kaulu - no 5,61 eiro līdz 6,62 eiro par kilogramu, cukuram - no 1,15 eiro līdz 1,26 eiro par kilogramu. Dārgāks ir kļuvis 3,5% un 2% pilnpiens un sviests ar tauku saturu 72% - attiecīgi no 0,86 eiro līdz 0,89 eiro, no 0,76 eiro līdz 0,79 eiro par litru un no 4,47 eiro līdz 4.63 eiro par kilogramu.

Vislielākais cenu samazinājums - par 39% - trešajā ceturksnī ir bijis burkāniem - no 0,63 eiro līdz 0,38 eiro par kilogramu. Augļiem un dārzeņiem cenas šajā periodā ir samazinājušās vidēji par 10%-20%.

Savukārt salīdzinājumā ar 2015.gada septembri vislielākais cenu pieaugums - par 92% - gada laikā ir bijis galviņkāpostiem, zaļajām vīnogām - par 73%, sarkanai paprikai - par 65%, dzeltenai paprikai - par 46%, citroniem - par 33%, liellopu gaļai ar kaulu - par 30%, kā arī piena šokolādei un svaigai laša filejai - par 15%.

Tikmēr vislielākais cenu samazinājums gada laikā ir bijis makaroniem "Spagetti" un galda bietēm - attiecīgi par 22% un 16%.

Kā atzina Gulbe, dārzeņu cenu samazinājums saistīts ar ražas sezonu, bet spageti cenu samazinājums daļēji saistīts ar AS "Dobeles dzirnavnieks" mērķtiecīgo darbību Latvijas makaronu tirgū.

Savukārt piena produktu līdzšinējam cenu kāpumam nopietnus argumentus atrast esot grūti, uzskata Gulbe.

"Pārstrādes uzņēmumu vidū sākusies piena iepirkuma cenu histērija. Ir pieaugušas industriālo produktu cenas pasaules tirgos, un tie uzņēmumi, kas nesen sākuši darbību, vai tie, no kuriem zemo iepirkuma cenu dēļ piegādātāji bija novērsušies, tagad ļoti aktīvi meklē piegādātājus un cenšas pārsolīt citus piena pircējus. Tas, protams, paceļ piena iepirkuma cenu visā reģionā. Zemniekiem, kuriem pavisam nesen maksāja zem 20 centiem par litru, tagad sola pat 30 un vairāk centus par litru. Ja turpināsies iepirkuma cenu straujais kāpums, jau gada beigās iedzīvotājiem varētu būt jārēķinās arī ar cenu kāpumu piena produktiem veikalos,' rezumēja Gulbe.

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Centrs vāc, apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

LETA / Foto: Evija Trifanova/LETA






Komentāru noteikumi

SVARĪGĀKAIS