mākoņains
Laika ziņas: Rīga 2°C. mākoņains
D vējš 6 m/s
ceturtdiena, 2014.g. 18. decembris 21:29
Vārda dienas: Klinta, Kristaps, Kristofers, Krists
Garšīgi

Kā pagatavot klasisko Jāņu sieru. Vienkārša recepte (4)

 
14.jūnijs 2014  11:05

Klasisko Jāņu sieru var pirkt lielveikalā, taču vari to pagatavot arī mājās. Recepte ir pavisam vienkārša - vienam nelielam ritulim vajadzēs 1 kg biezpiena, 5 litrus trekna piena, 0,5 litrus ūdens, 3 olas, 100 g sviesta, sauju ķimeņu un rupjo sāli. Pats galvenais - Jāņu siers nevar nesanākt.

Masu nolej caurdurī, kurā ieklāta samitrināta marle, un, ripinot no viena auduma stūra uz otru, notecini sūkalas.

Masu nolej caurdurī, kurā ieklāta samitrināta marle, un, ripinot no viena auduma stūra uz otru, notecini sūkalas.

Sastāvdaļas:
1 kg biezpiena
5l piena
½ l ūdens
3 olas
100 g sviesta
sauja ķimeņu
rupjais sāls
 
Gatavošana:
1. Lej katlā ūdeni un pienu un karsē, līdz sāk vārīties. Nepārtraukti maisot, pievieno biezpienu. Kad masa sāk iet kunkuļos, lej klāt viegli sakultas olas un pieber ķimenes.
2. Masu nolej caurdurī, kurā ieklāta samitrināta marle, un, ripinot no viena auduma stūra uz otru, notecini sūkalas. Liec atpakaļ katlā, pieber sāli un maisot karsē, līdz veidojas viendabīga masa, kas veļas bumbulī. Liec to marlē, izveido ripuli, marles stūrus savirpini virs siera ripuļa un iespied viducī.
3. Noslogo sieru starp diviem dēlīšiem vai lieliem šķīvjiem un turi zem sloga, līdz tas atdzisis un sastindzis. Kad iztīsi sieru no marles, ripuļa viducī būs iedobe – liec tajā sviestu, ko smērēt uz siera šķēles!

Žurnāls "100 labi padomi" / Foto: Evija Trifanova/ LETA









Komentāru noteikumi