Zinātnieki atraduši 53 piektdien nokritušā meteorīta atlūzas
Visi zinātnieku atrastie fragmenti ir nelieli, garumā nepārsniedzot pāris centimetrus. To sastāvā konstatēts dzelzs, hrizolīts un sulfīts.
Pasaulē
2013. gada 18. februāris, 17:15

Zinātnieki atraduši 53 piektdien nokritušā meteorīta atlūzas

Jauns.lv

Krievijas zinātnieki pirmdien paziņojuši, ka viņiem izdevies atrast 53 fragmentus no meteorīta, kas piektdien eksplodēja virs Krievijas Urālu reģiona, ievainojot aptuveni 1200 cilvēkus un nodarot postījumus vairākiem tūkstošiem ēku.

Visi zinātnieku atrastie fragmenti ir nelieli, garumā nepārsniedzot pāris centimetrus. To sastāvā konstatēts dzelzs, hrizolīts un sulfīts.

Meteorīts eksplodēja ar spēku, kas 30 reizes pārspēj Otrā pasaules kara laikā uz Hirosimu nomestās atombumbas izstaroto enerģiju, un nogāzās Čeļabinskā.

Vietējie mediji ziņoja, ka Čebarkulas ezerā atklāts vairākus metrus liels caurums ledū, ko, visdrīzāk, radījusi meteorīta atlūza.

Nirēji pārmeklēja ezeru, un Krievijas Ārkārtējo situāciju ministrija svētdien paziņoja, ka meklējumi bijuši nesekmīgi.

Bet Krievijas Zinātnes akadēmijas locekļi, kas veica ķīmiskās pārbaudes svētdien pie ezera atrastajiem neparastajiem iežu veidojumiem, apstiprinājuši, ka tie neapšaubāmi nākuši no kosmosa.

"Mēs apstiprinām, ka daļiņām, ko mūsu ekspedīcija atrada pie Čebarkulas ezera, ir meteorīta sastāvs," paziņoja akadēmijas biedrs Viktors Grohovskis.

Neskatoties uz ministrijas apgalvojumu, viņš ir pārliecināts, ka ezera dibenā guļ ievērojami lielāka meteorīta atlūza nekā zinātnieku atrastās.

Grohovskis informēja, ka viņa vadītā zinātnieku komanda darbojusies neatkarīgi no valdības, jo meteorīta nokrišana bijis tik unikāls notikums, ka vilcināties nebijis iespējams.

Čeļabinskas meteorīts ir viens no iespaidīgākajiem kosmiskajiem notikumiem debesīs virs Krievijas kopš Tunguskas fenomena 1908.gadā, kad Sibīrijā milzīgus postījumus izraisīja spēcīgs sprādziens, ko vairums zinātnieku saista ar asteroīda vai komētas triecienu.

Vairāku metru lieli meteorīti, kāds nokrita Čeļabinskā, Zemi skar aptuveni reizi desmitgadē. Tomēr saskaņā ar zinātnieku rīcībā esošo informāciju nevienā citā gadījumā, kad virs Zemes eksplodējis meteorīts, nav bijis tik liels cietušo skaits kā piektdien.

40 cilvēki, kas savainojušies ar stiklu lauskām, kad sprādziena vilnis izsita ēku logus, vai guvuši citas traumas, joprojām ārstējas slimnīcā.

Lai skolēni pirmdien varētu atgriezties skolās un darbinieki savās darbavietās, aptuveni 24 000 cilvēku nedēļas nogalē iestikloja izbirušos logus.

"Dienvidurāli pakāpeniski atgriežas pie ierastās lietu kārtības," paziņojot par mācību atsākšanos reģiona pamatskolās, norādīja Čeļabinskas reģiona gubernators.

Tikmēr krievu meteorītu mednieki ievietojuši internetā sludinājumus, piedāvājot līdz pat 300 000 rubļu (5250 latu) lielu atlīdzību par autentisku piektdien nokritušā meteorīta fragmentu.

Reaģējot uz to, vietējās varasiestādes ir norobežojušas rajonu ap Čebarkulas ezeru un aizlieguši žurnālistiem un neatkarīgiem pētniekiem meklēt meteorītu fragmentus.

Policija sākusi izmeklēt arī izskanējušos piedāvājumus pārdot it kā autentiskas meteorīta atlūzas.

LETA, Foto: AFP/LETA