foto: VIA REUTERS
Uz Venēras atrod vielu, kas liek domāt par dzīvības eksistenci uz planētas
Venēra
Pasaulē
2020. gada 14. septembris, 19:18

Uz Venēras atrod vielu, kas liek domāt par dzīvības eksistenci uz planētas

Jauns.lv

Venēras atmosfērā atklāta gāzveida viela, kas sastopama arī uz planētas Zeme, ziņo CNN.

Aptuveni 50 kilometru augstumā planētas atmosfērā atklāts fosfīns. Uz Zemes fosfīns ir viegli uzliesmojoša, nepatīkama, toksiska gāze, ko ražo baktērijas, kurām nav nepieciešams skābeklis. Šīs baktērijas mājo, piemēram, purvos, mitrājos, dūņās vai pat dzīvnieku zarnās. 

Tas, ka šī viela atklāta Venēras atmosfērā, ir ļoti intriģējoši. Šis atklājums liek domāt, ka uz Zemei vistuvāk esošās planētas varētu būt dzīvība, jo zinātniekiem nav cita izskaidrojuma vielas klātbūtnei.

Tomēr ir zināms, ka apstākļi uz Venēras ir dzīvībai ļoti nepiemēroti - planētas biezais atmosfēras slānis veido siltumnīcas efektu, kā rezultātā temperatūra uz Venēras sasniedz pat 450 grādu pēc Celsija. Venēra uzskatāma par karstāko Saules sistēmas planētu. Savukārt tās mākoņi ir pilni ar sērskābi, kam ātri vajadzētu fosfīnu iznīcināt.

"Uz Venēras notiek kaut kas pilnīgi negaidīts un ļoti intriģējošs, kas rada nelielu fosfīna gāzes daudzumu," CNN stāsta Masačūsetsas Tehnoloģiskā institūta astrofiziķe un planētu zinātniece Sāra Zīgere.  

Pētnieki veiks turpmākus novērojumus, lai atklātu fosfīna rašanās avotu. Atklājumi varētu liecināt par Venērā notiekošajiem ķīmiskajiem vai ģeoloģiskajiem procesiem, kas iepriekš nav tikuši uzskatīti par iespējamiem.