foto: AFP/Scanpix
CERN darbu atsāks Lielais hadronu paātrinātājs, kuru eksperimentos piedalās Latvijas zinātnieki
Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji saņem paskaidrojumus blakus lielā hadronu paātrinātāja (LHC) tunelī Eiropas Kodolpētniecības organizācijā (CERN).
Pasaulē
2022. gada 4. jūlijs, 16:15

CERN darbu atsāks Lielais hadronu paātrinātājs, kuru eksperimentos piedalās Latvijas zinātnieki

Jauns.lv / LETA

Eiropas kodolpētījumu organizācijā (CERN) darbu atsāks Lielais hadronu paātrinātājs (LHC), kura pilnveidē un eksperimentos piedalās Latvijas zinātnieki, informēja Rīgas Tehniskās universitātes Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

5. jūlijā sāksies jauna fizikas datu vākšanas sezona - pēc trīs gadus ilgiem apkopes darbiem trešo reizi tiks iedarbināts LHC un sāksies trešais fizikas datu vākšanas periods.

Iecerēts, ka tā laikā LHC darbosies ar vēsturē lielāko protonu staru enerģiju un zinātnieki varēs ievākt daudz lielāku fizikas datu apjomu.

Šī ir pirmā reize, kad LHC tiek ieslēgts, Latvijai esot CERN asociētās dalībvalsts statusā, un pie paātrinātāja uzlabošanas savu roku ir pielikuši arī Latvijas zinātnieki.

LHC ir 27 kilometrus gara, 100 metru pazemē izvietota ļoti jaudīga zinātniskā iekārta, ar kuras palīdzību CERN zinātnieki milzu ātrumā raida protonu kūļus vienu pret otru un pēta to sadursmes, kurās tiek imitēts Lielais sprādziens un meklētas atbildes uz jautājumiem par Visumu. LHC darbu sāka 2010.gadā un pirmajā datu vākšanas periodā strādāja ar 3,5 teraelektronvoltu protonu staru enerģiju, bet otrajā - ar 6,5 teraelektronvoltiem.

CERN zinātnieki cer, ka datu vākšanas laikā viņi pamanīs ko jaunu, piemēram, tie varētu būt tumšās matērijas kandidāti vai smagāki lādēti higsi. Kaut līdzšinējie eksperimenti ir pierādījuši, ka elementārdaļiņu Standartmodelis, kas apraksta Visuma uzbūvi, ir ļoti precīza teorija, tomēr fiziķi zina, ka tā ir nepilnīga, jo neiekļauj, piemēram, tumšo matēriju un gravitāciju. Un tas savukārt nozīmē, ka Standartmodelī ir "caurumi", kurus fiziķi meklē, lai izveidotu vienotu teoriju par Visumu.

5. jūlijā plkst. 17 CERN sociālo mediju kontos "Facebook", "YouTube", "Instagram" un "LinkedIn" tiešsaistē varēs sekot līdzi pirmajai LHC staru kūļu sadursmei un klausīties zinātnieku skaidrojumus.