foto: EPA/Scanpix
Atrasta potenciāli apdzīvojama Zemes izmēra planēta
Izdales fotoattēls, ko NASA Godāra kosmosa lidojumu centrs darījis pieejamu 2020. gada 7. janvārī, parāda mākslinieka iespaidu par "TOI 700 d", ko atklājis NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).
Pasaulē
2023. gada 11. janvāris, 12:00

Atrasta potenciāli apdzīvojama Zemes izmēra planēta

Jauns.lv

NASA misija ir pamanījusi Zemes izmēra eksoplanētu, kas riņķo ap mazu zvaigzni aptuveni 100 gaismas gadu attālumā.

Par eksoplanētām sauc planētas, kas atrodas ārpus Saules sistēmas un riņķo orbītā ap citu zvaigzni. 

Planēta ar nosaukumu "TOI 700 e", visticamāk, ir akmeņaina un apmēram mūsu planētas izmērā. Debesu ķermenis ir ceturtā planēta, kas atklāta, riņķojot ap mazo pundurzvaigzni "TOI 700". Visas eksoplanētas atrada "NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite" jeb TESS misija.

Vēl viena sistēmas planēta, kas atklāta 2020. gadā un ar nosaukumu "TOI 700 d", arī ir Zemes lielumā.

Abas šīs eksoplanētas atrodas tieši tādā attālumā no zvaigznes, lai uz to virsmām varētu būt šķidrs ūdens. Šķidra ūdens potenciāls liecina, ka pašas planētas varētu būt vai kādreiz varēja būt apdzīvojamas.

"Šī ir viena no nedaudzajām sistēmām ar vairākām, mazām, iespējami apdzīvojamām planētām, par kurām mēs zinām," sacīja pētījuma vadošā autore Emīlija Gilberta no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas.

"Tas padara "TOI 700" sistēmu par aizraujošu iespēju veikt papildu uzraudzību. Planēta "e" ir aptuveni par 10% mazāka nekā planēta "d". Sistēma arī parāda, kā papildu TESS novērojumi palīdz mums atrast arvien mazākas planētas," viņa piebilda. 

Mazas pundurzvaigznes, piemēram, "TOI 700", ir izplatītas Visumā, un pēdējos gados ir konstatēts, ka ap daudzām riņķo eksoplanētas. Piemēram, nesen atklātā zvaigznes sistēma "TRAPPIST-1" un tās septiņas eksoplanētas, kuras novēroja Džeimsa Veba kosmiskais teleskops.

Kosmosā palaists visu laiku jaudīgākais teleskops

No Kurū kosmodroma Franču Gviānā sestdien palaists kosmosā visu laiku jaudīgākais teleskops, ar kuru paredzēts pētīt Visuma vecākās galaktikas. Džeimsa ...

gallery icon

Vistuvāk zvaigznei atrodas "TOI 700 b", kas ir 90% no Zemes lieluma un veic vienu ātru orbītu ap zvaigzni ik pēc 10 Zemes dienām. Pēc tam ir "TOI 700 c", kas ir 2,5 reizes lielāka par mūsu planētu un ik pēc 16 dienām veic vienu orbītu ap zvaigzni. Planētas pret zvaigzni vienmēr ir pavērsušas tikai vienu pusi - līdzīgi kā viena un tā pati mēness puse vienmēr ir vērsta pret Zemi.

TESS misija tika uzsākta 2018. gadā. Misija sāka novērot dienvidu debesis 2018. gadā, pēc tam pievērsās ziemeļu debesīm. 2020. gadā misija atkal koncentrējās uz dienvidu debesīm, lai veiktu papildu novērojumus, atklājot ceturto planētu "TOI 700" sistēmā.

"Ja zvaigzne būtu nedaudz tuvāk vai planēta būtu nedaudz lielāka, mēs, iespējams, būtu spējuši pamanīt "TOI 700 e" pirmajā gadā," sacīja pētījuma līdzautors Bens Hords, Merilendas universitātes koledžas doktorants. Taču signāls esot bijis vājš, tāpēc bijis nepieciešams papildu tranzīta gads, lai identificētu sistēmu.  

"TESS tikko pabeidza savu otro ziemeļu debesu novērojumu gadu," sacīja Elisone Jangbloda, astrofiziķe. "Mēs ar nepacietību gaidām citus aizraujošus atklājumus, kas paslēpti misijas datu dārgumu krātuvē," viņa piebilda.