foto: AP/Scanpix
Amerikāņus pārsteidz virsskaņas ātrumā lidojošu iznīcinātāju troksnis — cēlonis dramatisks, sekas traģiskas
Likumsargi nobloķē "Cessna" nokrišanas rajonu
Pasaulē
2023. gada 6. jūnijs, 21:26

Amerikāņus pārsteidz virsskaņas ātrumā lidojošu iznīcinātāju troksnis — cēlonis dramatisks, sekas traģiskas

Jauns.lv

ASV galvaspilsētas Vašingtonas un tuvējo rajonu iedzīvotājus pārsteidza spēcīgam sprādzienam līdzīgs troksnis, kuru, kā izrādījās, radīja F-16 kaujas lidmašīnas, cenšoties pārtvert nelielu pasažieru lidmašīnu. Realitāte izrādījās vēl briesmīgāka — šo lidaparātu tobrīd neviens nevadīja, un visi tajā esošie cilvēki bija nolemti nāvei.

Iznīcinātāju piloti, kuri panāca "Cessna Citation" lidmašīnu, pamanīja, ka pilots ir zaudējis samaņu.

Lidmašīna, kurā atradās četri cilvēki, lidoja no Tenesī štata uz Longailendas salu Ņujorkā, taču negaidīti pirms salas sasniegšanas strauji mainīja kursu un lidoja atpakaļ, pa ceļam ielidojot aizliegtajā zonā virs Vašingtonas, tādējādi liekot pacelt gaisā iznīcinātājus. Lidojuma pēdējo divu stundu laikā pilots neatbildēja uz gaisa kontroles izsaukumiem, līdz lidmašīnā beidzās degviela un tā nokrita mežā Virdžīnijas štata kalnainajā apvidū, nogalinot visus četrus cilvēkus.

Lidmašīnas īpašnieks, Floridas uzņēmējs Džons Rampels izteicās "The New York Times", ka lidaparātā bez pilota atradās viņa meita, divus gadus vecā mazmeita un viņas auklīte. Viņi atgriezās Ņujorkas štata Īsthemptonā no uzņēmēja mājām Ziemeļkarolīnā. "Tā nolaidās ar ātrumu 20 000 pēdas (apmēram 6100 metru) minūtē un šādā ātrumā katastrofā neviens nevarēja izdzīvot," sacīja Rampels, kurš pats ir pilots.

Pagaidām nav zināms, kas izraisīja pilota rīcībspējas zudumu. Militārpersona, kura vēlējās palikt anonīma, izteicās, ka lidmašīna netika notriekta un iznīcinātāji nebija katastrofas cēlonis.

Pensionētais pilotu instruktors Ričards Levijs izteicās BBC, ka lidmašīnas kabīnē, iespējams, pakāpeniski pazeminājās spiediens. Šādā gadījumā pilots un pasažieri varēja savlaikus nepamanīt hipoksijas pazīmes.