foto: AFP/Scanpix
Vēsturisks solis šiītu un sunnītu pretimnākšanā: Irānas vēstniecība atsāk darbu Saūda Arābijā
Saūda Arābijas galvaspilsētā atkal plīvo sīvākās sāncenses Irānas karogs
Pasaulē
2023. gada 6. jūnijs, 21:47

Vēsturisks solis šiītu un sunnītu pretimnākšanā: Irānas vēstniecība atsāk darbu Saūda Arābijā

Jauns.lv/LETA

Irāna otrdien pēc septiņu gadu pārtraukuma atvērusi vēstniecību Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā, šādi no jauna apliecinot ar Ķīnas starpniecību panāktā izlīguma sekmes, kā rezultātā pārzīmēta reģiona diplomātiskā karte.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Irānas misija atsāk darbu agrākajās telpās Rijādas diplomātiskajā kvartālā netālu no Sīrijas vēstniecības, kas arī drīzumā, kā sagaidāms, atsāks darbu.

"'Mēs šo dienu uzskatām par svarīgu dienu Islāma Republikas attiecībās ar Saūda Arābijas Karalisti," karoga pacelšanas ceremonijā sacīja Irānas ārlietu ministra vietnieks Alireza Bigdeli.

"Mūsu valstu sadarbībā starpā sākas jauns laikmets," uzsvēra Bigdeli.

Irāna un Saūda Arābija martā vienojās par vēstniecību atvēršanu, kā arī centieniem saišu atjaunošanas virzienā.

Saūda Arābija vēl nav paziņojusi, kad tā atvērs vēstniecību Teherānā. Tiesa gan, saūdarābu delegācija jau aprīlī apmeklēja Irānas galvaspilsētu.

Saūda Arābija sarāva attiecības ar Irānu pēc tam, kad protestētāji Irānā 2016.gadā uzbruka Saūda Arābijas diplomātiskajām misijām, reaģējot uz pazīstamā šiītu garīdznieka un aktīvista šeiha Nimra an Nimra sodīšanu ar nāvi Saūda Arābijā.

Islāma šiītu virziena vadošā pārstāve Irāna gadu desmitiem konkurē ar Saūda Arābiju, kurā atrodas divas islāma svētākās pilsētas Meka un Medīna, par ietekmi Tuvo Austrumu reģionā.