Pasaulē
2024. gada 29. marts, 21:35

Miljardiem dolāru izkrāpušais "kriptokaralis" Sems Benkmens-Frīds 25 gadus sēdēs aiz restēm

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ņujorkas tiesa ceturtdien piesprieda bankrotējušās kriptovalūtu biržas FTX dibinātājam Semam Benkmenam-Frīdam 25 gadu cietumsodu par krāpšanu, kuras apmērs ir viens no lielākajiem ASV vēsturē.

Manhetenas apgabaltiesas tiesnesis Luiss Kaplans noraidīja Benkmena-Frīda apgalvojumus, ka viņa biržas klienti nebija cietuši nekādus zaudējumus, kā arī norādīja, ka apsūdzētais nav neko nožēlojis.

"Viņš zināja, ka pastrādāja noziegumu," pirms sprieduma pasludināšanas paziņoja Kaplans. "Viņš zināja, ka ir noziedznieks. Viņš nožēlo tiaki to, ka pārrēķinājās, kad uzskatīja, ka tiks cauri sveikā. Taču viņš negrasās ne par ko atzīties."

Kaplans piebilda, ka mūža ieslodzījumam atbilstošs laikposms aiz restēm nav vajadzīgs, taču sodam jābūt tik bargam, lai Benkmenam-Frīdam vairs negribētos pastrādāt jaunus noziegumus.

Uz sprieduma uzklausīšanu ieradies Benkmens-Frīds atzina, ka FTX klienti tiešām cieta un pat atvainojās bijušajiem kolēģiem, taču vainu neatzina un spriedumu pārsūdzēs.

Kaut gan 25 gadu ieslodzījums ir milzīgs laiks, viņam draudēja līdz pat 110 gadu ieslodzījums. Šomēnes federālie prokurori paziņoja tiesnesim, ka tik milzīgs ieslodzījuma laiks nav nepieciešams, taču pieprasīja vismaz 40 gadus aiz restēm, apgalvojot, ka Benkmens-Frīds ne tikai pastrādāja prātam neaptverama mēroga krāpšanu, bet arī parādīja bezkaunīgu necieņu pret likumu. Savukārt viņa advokāti bija lūguši piespriest pavisam maigu sodu — no pieciem līdz sešarpus gadiem.

Bijušais federālais prokurors Mičels Epners bija pārsteigts par nieka 25 gadiem, jo tādējādi apsūdzētais varētu potenciāli būt uz brīvām kājām jau pēc 13 gadiem.

Jau ziņots, ka Ņujorkas zvērinātie pērn novembrī atzina bijušo kriptovalūtu magnātu Semu Benkmenu-Frīdu par vainīgu visos septiņos apsūdzības punktos par krāpšanu, piesavināšanos un noziedzīgu sazvērestību.

Federālajā tiesas prāvā daži no viņa tuvākajiem līdzstrādniekiem liecināja, ka viņš bija galvenais atbildīgais par visiem lēmumiem, kuru rezultātā no viņa dibinātās kriptovalūtu biržas FTX pazuda astoņi miljardi dolāru.

32 gadus vecais Benkmens-Frīds līdz 2022. gada beigām bija kriptovalūtu industrijas slavenība, un žurnāls "Fortune" viņa bagātību novērtēja 26 miljardu dolāru apmērā, pirms viņa impērija iespaidīgi sabruka.

Noslēguma argumentos prokurori apsūdzēto attēloja kā ārkārtīgi gudru cilvēku, kuru bija pārņēmusi alkatība un kurš zināja, ko dara, kad FTX līdzekļi tika slepeni novirzīti viņa personīgajam riska ieguldījumu fondam.

Galvenā lieciniece tiesas prāvā bija Benkmena-Frīda bijusī līdzstrādniece un viņa draudzene Karolīna Elisone, kura pastāstīja, ka viņi no FTX kriptovalūtu tirdzniecības platformas klientiem bija nozaguši aptuveni 14 miljardus dolāru, pirms tā pagājušā gada beigās bankrotēja. Šī nauda tika izmantota, lai atbalstītu Benkmena-Frīda personīgo riska ieguldījumu fondu "Alameda Research", kuram par izpilddirektori viņš bija iecēlis Elisoni.

Kā bija norādījusi federālā prokuratūra, Benkmens-Frīds bija izstrādājis shēmas un viltības, lai apkrāptu FTX klientus un investorus jau kopš 2019. gada, kad birža tika dibināta. Viņš pretlikumīgi novirzījis viņu naudu, lai segtu izdevumus, parādsaistības un riskantus darījumus "Alameda Research", kuru Benkmens-Frīds izveidoja 2017. gadā.

FTX impērija sabruka 2022. gada novembrī, nespēdama tikt galā ar masveida naudas izņemšanas pieprasījumiem no klientiem, kuri krita panikā, kad uzzināja, ka daļu FTX līdzekļu "Alameda Research" bija ieguldījusi riskantās operācijās.

Šī nauda tika izmantota, lai finansētu riska kapitāla darījumus, politiskos ziedojumus, kā arī greznus nekustamos īpašumus Bahamu salās. Tā tika izmantota arī, lai samaksātu desmitiem miljonu dolāru slavenībām, tostarp Tomam Breidijam un Žizelei Bundhenei, lai iegūtu viņu atbalstu FTX.

Pēc šī skandāla nākšanas atklātībā Benkmens-Frīds un viņa uzņēmums pielīdzināts citiem negodā kritušiem finansistiem un uzņēmumiem, piemēram, Bērnijam Medofam un "Enron".

Vēsturē lielākās finanšu krāpšanas shēmas īstenotājs Bernards Medofs 2021. gada aprīlī nomira cietumā 82 gadu vecumā.

Tiesnesis Denijs Čins 2009. gada jūnijā piesprieda bijušajai Volstrītas ikonai Medofam 150 gadu cietumsodu pēc tam, kad viņš tika atzīts par vainīgu miljardiem dolāru izkrāpšanā no investoriem, kuru skaitā bija gan dažādas slavenības, gan bankas, gan ebreju labdarības iestādes. Medofs nodarbojās ar krāpšanu gadu desmitiem, pārliecinot investorus ieguldīt miljardiem dolāru, kas tika izmantoti, lai izmaksātu fiktīvas dividendes iepriekšējiem ieguldītājiem.

Medofs 2008. gada decembrī atzinās krāpšanā diviem saviem dēliem, kuri viņu nodeva varas iestādēm un viņam tika noteikts mājas arests. 

Medofs 2009. gada martā tiesā atzina savu vainu krāpniecībā, kura tiek uzskatīta par lielāko Volstrītas vēsturē un, kā tiek lēsts, radījusi gandrīz 65 miljardu ASV dolāru lielus zaudējumus.

Medofs tiesai atzina, ka no miljardiem, kas trīs desmitgažu laikā izgājuši caur viņa rokām, tirgū nav investēts ne cents. Tā vietā viņš līdzekļus noguldījis bankas "Chase Manhattan" kontā.

Daļa līdzekļu vēlāk tika izmantota fiktīvu dividenžu izmaksāšanai, bet, kā lēsa prokuratūra, 13 miljardus piesavinājies pats Medofs. Pats finansists uzskatīja, ka viņa klientiem radīto zaudējumu apmērs sasniedz aptuveni 50 miljardus.