foto: Ekrānšāviņš
"Saģērba PSRS formā, un viņš dejoja," kā Kremļa TV propagandai izmantoja mazgadīgos no Latvijas
Marats Kasems arī apgalvo, ka RT galvenā redaktore Margarita Simoņjana izkārtojusi, ka atsevišķos gadījumos par piedalīšanos šāda veida satura veidošanā bērniem pat maksātas stipendijas.
Pasaulē
2024. gada 8. aprīlis, 05:02

"Saģērba PSRS formā, un viņš dejoja," kā Kremļa TV propagandai izmantoja mazgadīgos no Latvijas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pirms kāda laika uz Latviju stāties pretī savam liktenim atbrauca ilggadējais Krievijas sponsorētā propagandas interneta resursa "Sputnik" Lietuvas portāla vadītājs Marats Kasems. Pēdējā laikā Kasems intervijās medijiem dalās ar sava darba aizkulisēm un interesantākajiem aspektiem.

Nesenā sarunā ar ukraiņu žurnālisti Tatjanu Popovu "Youtube" kanālā "Popova", viņš stāsta, kā Maskavas TV izklaides raidījumos ievilināti bērni, lai veidotu saturu, kurš pēcāk izmantots propagandas nolūkos.

Saģērbts sarkanarmiešu formā un dejojis

"Bija tāds NTV raidījums "Tu esi super!" Tur dziedāja un talantus rādīja gan bērni, gan vecāki ļaudis. Mūsu uzdevums bija apzvanīt bērnunamus, piedāvāt viņiem atbraukt, apskatīt Maskavu, nofilmēties foršos šovos," stāsta Kasems.

"Vienā gadījumā atbrauca latviešu puisēns, gadus desmit vecs, grib dejot. Bērnunama pārstāve atbrauca viņam līdzi. Viņi brauc uz Ostankinu [tehnisko centru, studiju], viņiem pasaka - te tāda lieta, filmēšana mums šodien, bet rādīsim 9. maijā," turpina bijušais "Sputnik" vadītājs.

"Šo latviešu zēnu ieģērbj PSRS armijas formā, kā Krievijā tur iecienīts, bērnunama pārstāve ir šokā. Bērns tikmēr raud, ir gatavojies, grib dejot, vienkārši nesaprot. Bērnunama pārstāve vienkārši piekrīt. Fonā tiek ieslēgta mūzika, kaut kādas melnbaltas kara ainas rāda...," atstāsta Kasems.

Līdzīgi bijis ar kādu zēnu no Daugavpils, kurš beigās attapies, dziedot krievu kara dziesmas un, kā stāsta Kasems, bijis šokā par to, kā izvērtusies viņa iecerētā filmēšanās televīzijā.

Kasems arī apgalvo, ka RT galvenā redaktore Margarita Simonjana izkārtojusi, ka atsevišķos gadījumos par piedalīšanos šāda veida satura veidošanā bērniem pat maksātas stipendijas.

Par Marata Kasema gaitām Jauns.lv ir vēstījis jau senāk, kad Kasems vēl, būdams Latvijas pilsonis, kandidējis pašvaldību vēlēšanās.

Dēļ emocionāliem, rupjiem izteikumiem, reaģējot uz vēlēšanu iznākumu, Kasems iepriekš izmests no "Saskaņas", tad nonācis Krievijas propagandas resursos, kur, kā pats apgalvo, darbojies tikai un vienīgi naudas dēļ.

Aizmucis atpakaļ uz Latviju, jo pēc 2022. gada 24. februāra notikumiem esot sapratis, ka Krievija aizgājusi par tālu.

Vēl 2022. gada un 2023. gada mijā viņš Latvijā tika aizturēts un pēcāk saņēma sodu.

Kasems pilnībā piekrita viņam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un to nožēloja.

Prokurors, ņemot vērā minēto, kā arī izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un bīstamību, radīto kaitējumu, apsūdzētā personību un mantisko stāvokli un apstākli, ka apsūdzētais izmeklēšanas laikā gandrīz četrus mēnešus bija apcietinājumā, piemēroja viņam 15 500 eiro sodu.

Sākotnēji Kasemu Krievijā aizstāvēja daudzi cīņubiedri, tostarp Krievijas aģentūras "Rossija Segodņa" vadītājs Dmitrijs Kiseļovs.

Pēcāk retorika pret Kasemu mainījās - viņu sāka saukt par nodevēju, kurš aizmucis uz Rietumiem.