foto: African Curators
Īpaši cimdi tulko zīmju valodu
Radīt viedos cimdus Roju Allelu iedvesmoja viņa kurlmēmā māsas meita.
Pasaulē
2024. gada 20. aprīlis, 14:44

Īpaši cimdi tulko zīmju valodu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pasaulē vairāk nekā 30 miljoni cilvēku var sazināties zīmju valodā, bet ārpus viņu loka citi to nesaprot. Afrikāņu inženieris Rojs Allela no Kenijas ir izgudrojis, kā žestu valodu pārvērst runātās skaņās.

Allela strādā tehnoloģiju kompānijā "Intel" un Oksfordas universitātē māca datorzinātnes. Viņš radījis viedos cimdus, kas ar plaukstām rādītās zīmes pārveido runā.

Rojam ir māsas meita, kura piedzimusi kurlmēma un nespēj īsti sazināties pat ar savu ģimeni. Tieši viņa iedvesmoja jauno inženieri uz šo izgudrojumu. "Cilvēki Kenijā pamatā nesaprot zīmju valodu, tāpēc, kad viņa iziet no mājām, vienmēr ir vajadzīgs tulks," saka uzņēmīgais tēvocis.

Katram cimda pirkstam ir sensors, cimdi ar Bluetooth starpniecību ir pievienoti viedtelefonam, un īpaša lietotne atskaņo runu. Meitene ļoti labi lasa no lūpām, tāpēc viņai nav grūti uztvert tēvoča runāto. Viņš savu izgudrojumu jau ir piegādājis kādai īpašo bērnu skolai laukos Kenijas dienvidrietumos. Valodas atveides precizitāte novērtēta par 93 procentiem.

Lietotāji var izvēlēties savu dzimto valodu, dzimumu un skaņas frekvenci. Izgudrojumam var arī piemērot dizainu pēc lietotāju gaumes – no princeses līdz Zirnekļcilvēka cimdiem. Rojs uzsver, ka tas arī palīdz iekļauties sabiedrībā – katrs bērns gribēs zināt, kāpēc kādam ir tādi izskatīgi cimdi.

Rojs saņēmis naudas balvu no Amerikas Inženiermehānikas biedrības, to viņš izmanto, lai uzlabotu savu veikumu un padarītu vokālo izrunu vēl labāku. Rojs vēlas, lai katra īpašo bērnu skola Kenijā saņem vismaz divus viedo cimdu pārus, un cer, ka tie palīdzēs miljonam kurlmēmo bērnu visā pasaulē.