foto: Tamperes Ļeņina muzejs
Somijā slēgs Ļeņina muzeju
Publicitātes foto.
Pasaulē
2024. gada 24. aprīlis, 08:08

Somijā slēgs Ļeņina muzeju

Māris Puķītis

Jauns.lv

Somija slēgs Ļeņina muzeju Tamperē, kas šeit darbojās kopš 1946. gada. Tā vietā taps jauns, Austrumu attiecību muzejs, ziņo Somijas sabiedriskais radio "Yle".

Muzeja vadītājs Kalle Kallio teic, ka nevēlas būt iestrēdzis pagātnē, un durvis slēgs 3. novembrī. Muzeja vecais nosaukums vairs neatbilst pašreizējai ekspozīcijai saturam, tikai maldina sabiedrību un rada domstarpības. 

Jaunais muzejs - “Nootti” - tiks atklāts nākamā gada februārī. Tas būs atspoguļos Somijas un Krievijas kopīgo vēsturi, sākot no Krievijas revolūcijas un Somijas neatkarības pasludināšanai līdz mūsdienām.

Ļeņins bija pirmais Padomju Krievijas līderis, viņa vadībā boļševiki 1917. gadā sarīkoja valsts apvērsumu un sāka īstenot sarkano teroru, nogalinot vairākus miljonus cilvēku. Tamperē Ļeņins viesojies vairākkārt, tostarp tieši šeit 1905. gadā viņš pirmoreiz tikās ar Staļinu.

1907. gadā Tampere bija pēdējā vieta Krievijas impērijā, kurā uzturējās Ļeņins pirms došanās trimdā tālāk uz Eiropu. Somijas Pilsoņu kara (1918. gada 28. janvāris-15.maijs) laikā Tampere bija sarkano atbalsta bāze, līdz to aprīlī ieņēma Somijas neatkarības aizstāvji. 

Aukstā kara gados Somija centās uzturēt draudzīgas attiecības ar PSRS, kaut gan 1939.-1940. gadā bija spiesta aizstāvēt savu neatkarību pret padomju agresoriem un Otrā pasaules kara laikā centās atgūt atņemto teritoriju. 

Viens no draudzības apliecinājumiem bija minētais muzejs un daži Ļeņina pieminekļi, viens pat “rotāja” Turku vēsturisko centru. Šo toreizējās Ļeņingradas 1977. gadā pasniegto dāvanu Turku novāca 2022. gada aprīlī pēc Krievijas uzsāktā kara. Pēdējais ļeņineklis Somijā krita Kotkā valsts dienvidos 2022. gada oktobra sākumā, to 1979. gadā uzdāvināja Tallina.

Jāpiebilst, ka Rīgā okupācijas laikā bija pat divi Ļeņina muzeji - Cēsu ielā 17 un memoriālajā dzīvoklī Elizabetes ielā 18. Pēc neatkarības atgūšanas Cēsu ielas namā kādu laiku darbojās bērnu literatūras muzejs “Baltā grāmata”.

Pēc tam kādu brīdi telpas bija tukšas, līdz īpašumu ieguva Andris Švaglis un atkal atjaunoja Ļeņina muzeju. Tagad namā ierīkota viesnīca, bet konkrētais dzīvoklis saglabāts, tajā izstādīta nozīmīšu kolekcija, grāmatas, gleznas un fotogrāfijas ar Ļeņina tematiku. Elizabetes ielā par boļševikiem nekas neatgādina, šeit tapis smalks īres dzīvokļu nams.