Bailes no droniem vai teroristiem? Šogad Maskavā "nemirstīgā pulka" gājiena nebūs
Kad "Nemirstīgais pulks" kļuva par Krievijas militarizētās propagandas neatņemamu sastāvdaļu, tā gājienos sāka parādīties arī Kremļa saimnieks un Krievijas "galvenais vēsturnieks" Vladimirs Putins (foto: Scanpix / AP)
Pasaulē
2024. gada 23. aprīlis, 17:33

Bailes no droniem vai teroristiem? Šogad Maskavā "nemirstīgā pulka" gājiena nebūs

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja amatpersonas.

"Saistībā ar pastāvošajiem draudiem sabiedrības drošībai Nemirstīgā pulka centrālais štābs nolēmis 2024.gadā klātienē gājienu nerīkot," pavēstīja partijas "Vienotā Krievija" likumdevēja un gājiena rīkotāja Jeļena Cunajeva.

Varasiestādes Sanktpēterburgā pavēstīja, ka "nemirstīgā pulka" gājiens būs pasākums tīmekļa formātā. Jāpiebilst, ka gājiens nenotika arī pērn.

Lēmumi par gājienu atcelšanu pieņemti dažas nedēļas pēc terorakta Piemaskavas koncertzālē, kur ar teroristu grupējumu "Islāma valsts" saistīti uzbrucēji nogalināja vismaz 144 cilvēkus. Kaut gan "Islāma valsts" uzņēmās atbildību ar terora aktu, gan Kremļa diktators Vladimirs Putins, gan viņa sulaiņi valsts pārvaldē un propagandas medijos aizgūtnēm vaino Ukrainu.

"Nemirstīgā pulka" ideju 2011. gadā radīja Tomskas žurnālists Sergejs Lapenkovs, ar katru gadu šie gājieni kļuva aizvien populārāki, un Krievijas varas iestādes šo ideju piesavinājās sevis un Putina slavināšanai uz Lielā Tēvijas kara fona, ar piespiešanu tajos iesaistot skolēnus, studentus un budžeta iestāžu darbiniekus. Vēlāk Lapenkovs atzina, ka varas iestādes pilnībā izkropļojušas akcijas sākotnējo būtību, jau sen to pārvēršot par propagandas mērķiem pakārtotu "mākslīgu pasākumu".