Krievijā cep maizi no mušu kāpuriem
Melnās dzelkņmušas kāpuri (foto: Shutterstock)
Pasaulē
2024. gada 24. aprīlis, 04:20

Krievijā cep maizi no mušu kāpuriem

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Krievijā sākts cept maizi no izejvielām, kas parastam cilvēkam varētu izraisīt šķebinošu reakciju — no mušām, precīzāk, to kāpuriem, paziņots Krievijā izbazūnētā Silīcija ielejas konkurenta Skolkovas inovāciju centra kanālā “Dzen” platformā. Tiesa, tās nav parastās mēslumušas vai līķmušas, mierina izstrādātāji.

Jaunajai maizei Arhangeļskas apgabala rūpnīcā melnās dzelkņmušas (Hermetia illucens) audzē uzņēmums “Biolaboratorija”, kura speciālisti jau vairākus gadus pilnveidojot melnās dzelkņmušas kāpuriem iegūto proteīnu un lipīdu pārstrādes tehnoloģiju. Tai esot izdevies izgatavot maizi, kas satur no attaukota kukaiņa iegūtu proteīnu. Miltu kilogramam pievienojot dažus gramus kāpura proteīna, mīklas rūgšanu var paātrināt divas reizes, bet pašu maizi var ilgāk uzglabāt — nesagriezts klaips nebojājoties pat nedēļu.

Tiesa, vairums Krievijas iedzīvotāju skeptiski raugās uz produktiem, kas iegūti no mušu un citu kukaiņu proteīna. Uzņēmumā uzskata, ka potenciālo patērētāju psiholoģiskos aizspriedumus varētu pārvarēt ar personiskās higiēnas līdzekļiem, ziepēm un citiem dezinfekcijas līdzekļiem, kuru sastāvā galvenā antiseptiķa loma ir tieši melnās dzelkņmušas izstrādājumiem. “Pakāpeniski jānotiek pierašanai pie domas, ka tas ir normāli un pat noderīgi. Kad cilvēki sadzīves līmenī sajutīs šīs mušas sniegto efektu, pamanīs, ka sākuši retāk slimot, viņi daudz mierīgāk uztvers kukaiņus zāļu un pārtikas produktu sastāvā,” pauž pārliecību uzņēmuma vadītājs Genādijs Ivanovs.

Kā Genādijs Ivanovs nonāca pie domas par melnās dzelkņmušas izmantošanu? Viņš stāstīja, ka veselības problēmu dēļ, kad ārsti ieteica veikt gūžas locītavas nomaiņu, sāka interesēties, kādos pasaules reģionos ļaudis retāk slimo ar balsta un kustību aparāta kaitēm un kāda ir viņu ēdienkarte. “Izrādījās, ka šī tropiskā muša ar skaisto nosaukumu ir tas, kas man vajadzīgs.” Viņš sāka audzēt šīs mušas un lietot pārtikā to kāpurus, un pēc dažiem gadiem sāpes būtiski samazinājās. Viņš piebilda, ka mušas kāpuru tauki nav toksiski, nerada alerģiskas reakcijas, bet to sastāvā ir vairākas dabīgas antibiotikas, šie tauki veicina imunitāti, kā arī veicina brūču dzīšanu.

Tēmas