foto: PantherMedia / Zden?k Malý
Pētnieki noskaidrojuši cik veca ir kafija, ko dzeram katru rītu
Kafijas koks ar pupiņām
Pasaulē
2024. gada 24. aprīlis, 08:07

Pētnieki noskaidrojuši cik veca ir kafija, ko dzeram katru rītu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Izmantojot gēnus no kafijas augiem visā pasaulē, pētnieki izveidojuši dzimtaskoku pasaulē populārākajai kafijas šķirnei, ko zinātnieki pazīst kā “Coffea arabica”, bet kafijas cienītāji vienkārši sauc par "arabiku". Pētījums tika publicēts žurnālā "Nature Genetics".

Pētnieki, cerot uzzināt vairāk par augiem, lai labāk aizsargātu tos no kaitēkļiem un klimata pārmaiņām, atklāja, ka arabika radās apmēram pirms 600 000 gadu, dabiski sapārojoties divām citām kafijas sugām. "Citiem vārdiem sakot, pirms cilvēks spējis iejaukties," sacīja Viktors Alberts, Bufalo universitātes biologs, kurš bija pētījuma līdzautors.

Šo savvaļas kafijas augu izcelsme vieta ir mūsdienu Etiopija, taču tiek uzskatīts, ka, sākot no 14. gadsimta, šī auga pupiņas tika grauzdētas un pagatavotas galvenokārt Jemenā. 16. gadsimtā Indijas mūks Baba Budans stāstījis par to, kā viņš kontrabandas ceļā no Jemenas uz Indiju nogādājis septiņas neapstrādātas kafijas pupiņas, tādējādi liekot pamatus kafijas audzēšanai globāli.

Arabika, kas iecienīta tās patīkamās un salīdzinoši saldās garšas dēļ, tagad veido 60–70% no pasaules kafijas tirgus. Pārējo tirgus daļu veido, viens no arabikas vecākiem, “robusta” jeb Coffea canephora, kas ir stiprāka un rūgtāka kafija.

Lai saprastu arabikas kafijas sķirnes izcelsmi, pētnieki pētīja C. canephora, cita vecāka kafijas koka genomus un vairāk nekā 30 dažādus arabikas augus, tostarp paraugus no 17. gadsimta. Arabikas kafijas koku populācija, pirms cilvēki sāka augu kultivēt, cauri gadu tūkstošiem vairākkārt bija tuvu izmiršanai. Populācija zēla siltos, mitros periodos un cieta no sausuma. Šie mainīgie laiki radīja situāciju, kad izdzīvoja tikai neliels skaits ģenētiski līdzīgu augu.

Mūsdienās tas padara arabikas šķirnes kafijas kokus neaizsargātākus pret tādām slimībām kā kafijas lapu rūsa, kas katru gadu rada miljardu dolāru zaudējumus kafijas industrijai. Pētnieki  procesā atrada vienas arabikas šķirnes genomu, kas ir izturīga pret kafijas lapu rūsu, izceļot tās ģenētiskā koda sadaļas, kas varētu palīdzēt aizsargāt augu pret šo slimību.

"Pētījumā noskaidrots, kā radās arabika, un izgaismotas norādes, kas varētu palīdzēt palielināt kafijas pupiņu ražu", sacīja Fabians Ečeverrija, Teksasas A&M universitātes Kafijas pētniecības un izglītības centra padomnieks. Izpētot arabikas pagātni un tagadni, var gūt ieskatu par to, kā saglabāt kafijas augus veselus un kafijas krūzes pilnas arī turpmākajos rītos.

Tēmas