Bizness un ekonomika
2013. gada 6. februāris, 13:35

Aptauja: 86% Latvijas pensionāru lielākie ikmēneša izdevumi ir komunālie maksājumi

Jauns.lv

Vairumam jeb 86% Latvijas pensionāru lielākie ikmēneša izdevumi ir par komunālajiem pakalpojumiem un citiem mājokļa izdevumiem, liecina "Swedbank" aptauja.

Savukārt izmaksas veselības uzturēšanai kā būtisku izdevumu pozīciju minējuši 77% pensionāru, bet pārtikas un mājsaimniecības preču iegādi - 36%. "Turpretī šodienas Latvijas strādājošie, neapzinoties skaudro situāciju Latvijas pensiju sistēmā, dzīvo gaidās par labklājīgām vecumdienām, kad brīvos līdzekļus labprāt varēs tērēt ceļojumiem (71%), kā arī rūpēm par bērniem un mazbērniem (41%)," liecina aptaujas dati.

Statistikas dati liecina, ka pensionāru skaits pēdējo 20 gadu laikā ir palielinājies gandrīz par 100 tūkstošiem, taču strādājošo skaits uz vienu pensionāru samazinās. "Lai arī ikdienā demogrāfisko tendenču izmaiņas neizjūtam, tās var atstāt būtisku ietekmi uz valsts spēju nodrošināt pilnvērtīgu pensiju vecumdienās. Pašreizējās demogrāfiskās tendences rāda – ja vien neuzņemsimies iniciatīvu un nekrāsim privātajai pensijai, vecumdienās mums būs jārēķinās ar ikmēneša ienākumiem, kas varētu būt pat uz pusi mazāki par šodienas algu,"  aģentūrai BNS norādīja "Swedbank"  preses sekretāre Kristīne Jakubovska.

Sīkāk par aptaujas datiem un "Swedbank" jaunākā pētījuma par Latvijas iedzīvotāju tēriņa struktūru un gaidām par labklājīgām vecumdienām bankas pārstāvji informēs ceturtdien, 7.februārī. Tāpat plānots iepazīstināt ar uzsākto projektu "Pensiju eksperiments", kurā ikviens mēneša garumā sociālajos medijos varēs sekot līdzi tam, kāda ir ikdiena ar Latvijas darbspējīgo iedzīvotāju rīcībā esošajiem vidējiem ienākumiem un kāda ar Latvijas vidējās pensijas saņēmēja budžetu.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.  

BNS