foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.
"Mums ir viens uzdevums..." - patiesība par internetā slavenajām "Putina pensionārēm"
Šī sabiedriskā organizācija, starp citu, pēc Krievijas Tieslietu ministrijas iniciatīvas ir likvidēta divas reizes.
Trakā pasaule
2022. gada 28. oktobris, 05:49

"Mums ir viens uzdevums..." - patiesība par internetā slavenajām "Putina pensionārēm"

Jauns.lv

Vairums ir redzējuši vismaz vienu tā dēvēto “Putina pensionāru” videoklipu, kurā Krievijas ilggadējā vadoņa vārdā “kolektīvos Rietumus” biedē grupa kaujinieciski noskaņotu tantuku no Krasnodaras. Taču, visticamāk, vien retais ir painteresējies par to, kas stāv aiz šīs kustības, un cik liela daļa no tās ir joks, cik – visabsolūtākā nopietnība.

Savus videoklipus kundzes parasti iefilmē daudzdzīvokļu namu pagalmā.

Ierasts, ka priekšplānā ir izvirzījusies tieši konkrētā videovēstījuma runātāja, kamēr pārējās “Putina pensionāru” vienības meitenes stāv ierindā, aizmugurē.

Līdz šim kundzītes slavu ir izpelnījušās ar atkārtotiem izgājieniem pret Putina opozicionāra Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fondu (KAF), draudējušas ASV miljardierim Īlonam Maskam, aizstāvējušas popzvaigzni Britniju Spīrsu no viņas tēva un kopumā – nenogurstoši, virāli sociālajos tīklos reprezentējušas Krievijas politiskās intereses.

Ak jā – Covid-19 pandēmijas smagākajos mēnešos šīs tantes pasaulei dāvāja maģisku recepti cīņai ar “rietumvalstu izdomāto vīrusu” un kādu brīdi pat paguva vērsties pret sociālo vietni “Clubhouse”, jo tajā, kā paziņoja pensionāres, “nodzeras jaunatne”.

“Clubhouse” popularitātes mūžs, kā zināms, bija ļoti īss.

Putins apmeklē mobilizēto karavīru poligonu

gallery icon

“Mēs zinām spēles noteikumus internetā”

Tieši Krasnodarā, Krievijas Eiropas daļas dienvidos, netālu no vietas, kur top oficiālie “Putina pensionāru” paziņojumi starptautiskajai sabiedrībai, atrodas arī šīs neformālās kustības birojs.

Vēl pirms gada medija “Radio Svoboda” paspārnē izveidotais “Kaukāzs.Reālijas” sazinājās ar vecmāmiņām un – kas svarīgi – ar visbiežāk aizkadrā palikušo grupējuma darboni Maratu Dinajevu, kurš ir “Putina pensionāru” idejas tēvs.

Te uzreiz jāiestarpina, ka viņa radītā kustība ir ne vien smīdinājusi kā rietumus, tā arī pavisam noteikti daļu Krievijas, bet arī mulsinājusi varasiestādes.

Tātad – neizpratne par šo kundzīšu patiesajiem nodomiem ir gan opozīcijā, gan Kremļa gaiteņos un kabinetos.

Šī sabiedriskā organizācija, starp citu, pēc Krievijas Tieslietu ministrijas iniciatīvas ir likvidēta divas reizes.

“Mums ir viens uzdevums. Mūsu pamatideja kopš 2012. gada ir piebāzt internetu ar virāliem “Putina pensionāru” videoklipiem. Mēs arī pietiekami veiksmīgi ar to tiekam galā. Garlaicīgu un pelēku saturu neviens neskatās. Mēs zinām spēles noteikumus internetā. Jo lielāka rezonanse, sašutums par kaut ko, jo neatlaidīgāk mēs spiežam uz šo “tulznu”. Galvenais, mēs labi saprotam, ko vajag. Internets ir teritorija, kur nav tikai Putina atbalstītāji. Drīzāk otrādi,” medijam “Kaukāzs.Reālijas” pērn stāstījis Dinajevs.

Kungs darbojas no kabineta, kurš atrodas piecstāvu dzīvojamā nama pirmajā stāvā, kur bāzējas arī labdarības fonds “Sociālais taisnīgums” – dibinājums, uz kura bāzes arī radīta “Putina pensionāru” kustība.

Pats fonds, saskaņā ar pieejamo publisko informāciju, dibināts jau 1996. gadā, un nodarbojas ar Krasnodaras trūcīgāko ģimeņu atbalstīšanu.

Krievijas Bruņoto spēku muzeja projekts Piemaskavas parkā “Patriots”

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu prezidentam Vladimiram Putinam prezentējis grandioza muzeja piecstaru zvaigznes formā būvi, kuru paredzēts uzsliet Piemaskavā – ...

gallery icon

“Dienestā” jau astoņus gadus

“Es agri kļuvu atraitne, tikai 19 gadus kopā ar vīru nodzīvojām... Meitiņas ir izaugušas, mazdēls un mazmeita aug. Mājās sēdēt ir garlaicīgi, nejauši paziņa paaicināja uz šejieni. Jautāju – drīkst? Drīkst. Un nu jau astoņus gadus esmu “Putina pensionāros,"” ar savu pieredzi medijam “Kaukāzs.Reālijas” 2021. gadā dalījās 63 gadus vecā Irina Grebeņeva, kura padomju laikā strādājusi kafejnīcā bērniem.

Zīmīgi, ka pērn, runājot par esošā prezidenta galveno sasniegumu, pensionāre norāda “kara neesamību”.

Viņai gan ļoti patīkot Krievijas armija, īpaši flote. Mirušais vīrs trīs gadus tajā esot nodienējis.

– “Viss sliktais no ārzemēm nāk. Navaļnijs taču ir tēvs. Viņam ir vecvecāki, kas ir karojuši un arī grūtu mūžu nodzīvojuši. Kāpēc viņš tāds ir?”

– “Kāds?”

– “Kāpēc viņam Krievija nepatīk? Ja slikti pie mums, kopīgi palīdzēsim Krievijai. Bet viņš – nē. Viņš grib vienu – sagraut. Jo nesaka, ko grib celt,” sarunā ar mediju izpaudusies Grebeņeva.

Pensionāre gan vienlaikus atzina, ka problēmu Putina Krievijā jau pirms gada neesot trūcis – slimnīcās un poliklīnikās rindas pie ārstiem, algas un pensijas ir zemas, jauniešiem nav pieejami pašu mājokļi.

Pati Irina pensijā saņem 12 tūkstošus rubļu (pēc šī brīža kursa zem 200 eiro), bet par pieņemamu uzskata pensiju ne zemāku par 25 tūkstošiem rubļu (pēc šī brīža kursa vairāk nekā 400 eiro).

Krievijā ielien “viss tas sekss un netīrība”

Ludmilu Barilko – vienu no zināmākajām “Putina pensionārēm” – visvairāk motivē un lepnu dara Brežņeva laiku sasniegumi.

“Kaukāzs.Reālijas” pārstāvis norāda, ka pensionāre sarunā ar viņu uzstājusies emocionāli – kā mītiņā.

Jautāta par Putina galveno sasniegumu, viņa pasludina: “Ja nebūtu Putina, nebūtu Krievijas." Šeit Ludmila redzama, drosmīgi uzrunājot ASV prezidentu Džo Baidenu:

“No Rietumiem te plūst visi netīrumi, visa netīrība, viss barbarisms, viss tas sekss, dzeršana –  viss tas lien uz Krieviju. Pats galvenais ir naids pret krievu tautu. Šodien to visu grožos tur mūsu varenā armija. Bet dubļi ir nonākuši iekšā, un pret tiem mums ir jācīnās. Pats būtiskākais – lai Krievija nekļūtu amorāla” teikusi pensionāre.

Amorālitāte, protams, ir no sociālajiem tīkliem, uzskata Barilko. Tāpēc Ludmila kopā ar pārējām meitenēm ir izstrādājusi programmu.

Svarīgi esot ierobežot piekļuvi internetam pusaudžiem līdz 18 gadu vecumam. Atļaut sēdēt “Clubhouse” [tolaik, saskaņā ar pensionārēm, būtisks “Rietumu puves” avots] ne ilgāk kā piecas stundas diennaktī, bet šīs kompānijas birojs jāpārceļ uz Krasnodaru, kur to droši varētu administrēt “Putina pensionāru” komanda.

Tas, ka “Putina pensionāres” pašas aktīvi vairo saturu visos sociālajos tīklos, kareivīgo kundzi it nemaz nemulsina.

Ekstremālo laikapstākļu pārņemtās rēgu pilsētas Krievijā

Krievijas ziemeļu reģionā atrodas pamesta pilsēta Vorkuta. Tā šķiet sastingusi ne vien laikā, bet ļoti skarbo ziemas apstākļu dēļ arī ...

gallery icon

“Tā viņas izaudzināja PSRS...”

Sarunā ar “Kaukāzs.Reālijas” šīs kustības ideologs Dinajevs vēl pērn norādīja, ka viņam nepatīk salīdzinājumi ar nelaiķi, Krievijas odiozo politiķi Vladimiru Žirinovski.

Žirinovskis esot vien muti virinājis, bet “Putina pensionāri” pat “kaujas laukā gājuši pret Navaļniju”.

Dinajevs arī apsolīja nelikt mierā Īlonu Masku tikmēr, kamēr viņš nesniegs atbildi sociālajos tīklos, kur, pēc viņa domām, “Putina pensionāres” ir godam izcīnījušas tiesības uz viņa uzmanību.

Jāteic, ka savu solījumu Dinajeva komanda ir turējusi. Draudīgi video ASV miljardiera virzienā tiek raidīti vēl šobaltdien.

Tikmēr Krievijas politiskais analītiķis un blogeris Andrejs Rešetovs sarunā ar “Kaukāzs.Reālijas” norādījis, ka vecās kundzes šī visnotaļ jancīgā organizācija saista tādēļ, ka ļauj atkārtoti sajusties noderīgām un iekļautām kādā kolektīvā.

“Tā viņas izaudzināja PSRS... vajag ap kaut ko apvienoties. Ap Putinu vai makramē izstrādājumiem? Tam nav nozīmes,” pārliecināts ir Rešetovs.