foto: ekrānuzņēmums no Youtube, https://www.facebook.com/LuceliaSantosOficial
Seriāla "Verdzene Izaura" zvaigzne kļuvusi par politiķi: cīnās par demokrātiju, LGBTQ+ tiesībām un Amazones mežiem
Luselija Santosa vienmēr centusies izmantot savu popularitāti, lai pievērstu uzmanību jautājumiem, kurus uzskata par ļoti svarīgiem: videi, Amazones mežu aizsardzībai, sieviešu un LGBTQ+ tiesībām, cīņai pret rasismu un vergu darbu, kā arī veselības aprūpei.
Slavenības
2023. gada 9. aprīlis, 11:01

Seriāla "Verdzene Izaura" zvaigzne kļuvusi par politiķi: cīnās par demokrātiju, LGBTQ+ tiesībām un Amazones mežiem

Jauns.lv

Brazīliešu aktrise Luselija Santosa pirms gandrīz pusgadsimta kļuva par pasaules mēroga zvaigzni, filmējoties seriālā "Verdzene Izaura". Tagad 65 gadus vecā aktrise no aktiermākslas pagājusi malā un vairāk darbojas politikā. Lai gan pagājušajā rudenī Santosa neveiksmīgi startēja vēlēšanās, viņa ir sākusi šo gadu, strādājot pie Brazīlijas kultūrpolitikas pārveides.

Luselija nolēma kļūt par aktrisi vēl pusaudzes gados, kad kopā ar klasi apmeklēja izrādi, kurā spēlēja slavenā brazīliešu aktrise Marilija Pera. Drīz pēc tam viņa arī pati debitēja uz skatuves, 14 gadu vecumā spēlējot izrādē par Donu Kihotu. Viņa sāka apmeklēt arī aktiermākslas nodarbības un vēlāk dabūja vairāk lomu.

Kā Santosa stāsta savā oficiālajā tīmekļvietnē, pēc skolas beigšanas viņa tēva spiediena dēļ kārtoja iestājeksāmenus medicīnas universitātē, taču neveiksmīgi. Tomēr viņu tas īsti arī neuztrauca, jo tajā laikā jauniete jau bija pārāk iegrimusi aktiermākslā.

Un uz panākumiem viņai nebija ilgi jāgaida. 19 gadu vecumā Luselija Santosa tika pie titullomas seriālā "Verdzene Izaura", kas guva panākumus visā pasaulē un tika izrādīts 80 valstīs, arī Latvijā.

Verdzene Izaura jeb aktrise Luselija Santosa

20. maijā aktrisei Luselijai Santosai aprit 60.

gallery icon

Seriāls padarīja galvenās lomas tēlotāju par Brazīlijas mīluli, taču Santosa nevēlējās, lai viņu visu atlikušo mūžu saistītu ar lomu, kas viņu padarīja slavenu. Lai mainītu savu šķīstās meitenes tēlu, 1980. gadā viņa nofotografējās kaila Brazīlijas žurnālam "Playboy". Luselijas otrā kailfoto sesija rotāja žurnāla lappuses 1981. gadā.

Nākamajā gadā Santosa kļuva par māti, ar savu pirmo vīru, komponistu un diriģentu Džonu Nešlingu sagaidot dēlu Pedro. Pirms pāris gadiem viņa dalījās ar video, kurā redzama 1982. gadā UNICEF kampaņā, izglītojot sievietes par zīdīšanu:

Aktrises dēls ar meitu Karolīnu:

Pēc filmas "Verdzene Izaura" panākumiem aktrise turpināja savu karjeru telenovelēs. Kopumā viņai ir vairāk nekā 20 lomu seriālos un vēl divi desmiti - kinofilmās. Kopš 2000. gada viņa mazāk darbojas uz ekrāna un vairāk pievēršas darbam teātrī, kā arī savām sabiedriskajām un politiskajām aktivitātēm.

foto: https://www.facebook.com/LuceliaSantosOficial

"Kā aktrisei man ir bijusi brīnišķīga iespēja apceļot pasauli un gūt atzinību par savu darbu. Kā aktīviste ar tiem pašiem sapņiem, kādi man bija bērnībā, es cīnījos svarīgās cīņās, lai radītu labāku pasauli," pagājušā gada rudenī aktrise Instagram rakstīja par savu dzīvi.

foto: https://www.facebook.com/LuceliaSantosOficial

Saskaņā ar pagājušajā gadā publicēto aktrises biogrāfiju "Lucelia Santos: coragen para lurar" ("Luselija Santosa: drosme cīnīties"), kuras autors ir žurnālists Eduardo Meirelless, viņa pēdējo 40 gadu laikā ir bijusi vairāku politisko kustību un cīņu priekšgalā.

Seriāla "Verdzene Izaura" aktrise Lusēlija Santosa „Instagram” bildītēs

gallery icon

"Lielākā daļa cilvēku mani pazīst no telenovelēm, filmām un izrādēm, kurās esmu filmējusies savas 50 gadu ilgās karjeras laikā. Tie, kas mani pazīst jau sen, zina arī par manu sociālo aktīvismu - es vienmēr esmu centusies izmantot nacionālo un starptautisko atpazīstamību, ko esmu ieguvusi ar savu radošo darbību, lai pievērstu uzmanību jautājumiem, kurus uzskatu par ļoti svarīgiem: videi, Amazones mežu aizsardzībai, sieviešu un LGBTQ+ tiesībām, cīņai pret rasismu un vergu darbu, kā arī veselības aprūpei," saviem sociālo tīklu sekotājiem pēc grāmatas prezentācijas sacīja Luselija Santosa, kura pagājušajā gadā kandidēja vēlēšanās un vēlējās kļūt par Brazīlijas Deputātu palātas deputāti.

foto: https://www.facebook.com/LuceliaSantosOficial

Lai gan viņai pašai savās vēlēšanās neizdevās uzvarēt, viņa aktīvi atbalstīja Luisu Inacio Lulu da Silvu prezidenta vēlēšanās. Pēc tam, kad viņš kļuva par prezidentu, viņa pievienojās kultūras grupai, ko pārejas perioda sākumā izveidoja federālā valdība, lai no jauna definētu kultūras nozares lomu Brazīlijas politikā, kā arī palielinātu finansējumu, kas Bolsonaro valdīšanas gados tika ievērojami samazināts.

"Es uzņemos šo misiju ar lielu mīlestību, atbildību un apņēmību," Santosa rakstīja savā Instagram kontā.

foto: https://www.facebook.com/LuceliaSantosOficial

Populārā aktrise un sabiedriskā darbiniece ir viena no Brazīlijas pazīstamākajām sievietēm, un daudzi fani no visas pasaules viņu ar sentimentu atceras arī pazemīgās verdzenes Izauras lomā. Kā Luselija Santosa rakstīja saviem sekotājiem, viņa pilnībā izbauda dzīvi, bet tagad viņai vissvarīgākais ir radīt skaistāku pasauli nākamajām paaudzēm.