foto: Publicitātes foto
Operas dīva Džoisa Didonato viesosies Latvijā ar programmu "Eden"
Mūzika
2023. gada 30. maijs, 12:48

Operas dīva Džoisa Didonato viesosies Latvijā ar programmu "Eden"

Reklāmas projekts

20. jūnijā Dzintaru koncertzālē uzstāsies viena no izcilākajām dziedātājām klasiskās mūzikas vēsturē Džoisa Didonato.

 

Jūrmala ir iekļauta amerikāņu dīvas pasaules tūres kalendārā: viņas teatralizētā koncetrprogramma "Eden" jau ir izskanējusi gan Ņujorkas Kārnegija zālē, tā Parīzes "Théâtre des Champs-Elysées", Bārbikana centrā Londonā un Hamburgas teātrī. Kopā ar Džoisu turnejā dodas Itālijas orķestris "Il Pomo d’Oro", savukārt Latvijā zvaigznes priekšnesumam pievienosies vietējo jauno vokālistu koris - aptuveni divi simti bērnu balsu. Tik vērienīgas pasaulslavenās operas zvaigznes viesizrādes mūsu zemē notiek pirmo reizi. 

Džoisa Didonato – šis vārds jau divas desmitgades mirdz pie mūzikas pasaules debesīm, izstarojot spožu un neticami priekpilnu gaismu. New York Times Džoisas balsi dēvē par augstākās raudzes zeltu. 

Viņa ir trīskārša visprestižāko klasiskās mūzikas balvu laureāte – izpelnījusies  Grammy, ECHO Klassik un Gramophone atzinību, ieguvusi augsto Lorensa Olivjē balvu par izciliem sasniegumiem teātra nozarē un desmitiem citu prēmiju un goda nosaukumu, vienlaikus baudot ārkārtīgu publikas mīlestību un kritiķu cieņu visā plašajā pasaulē. Viņas mecosoprāns ir nevainojams, aktrises dotības – satriecošas.

“Džoisa Didonato ir viena no vispilnskanīgākajām dziedātājām vēsturē,” ar pilnu atbildību paziņo BBC Music; prīmas lomu saraksts to apstiprina. Viņa ir vienlīdz izcila kā senās mūzikas, tā belkanto repertuārā, romantisko partiju un mūsdienu skaņdarbu interpretācijās. Un tomēr Didonato spēj paveikt kaut ko vēl plašāku, vēl iespaidīgāku. Programmā Eden, kas nominēta Grammybalvai, viņa vienā vakarā veic reibinošu ceļojumu cauri laikiem – no Henrija Pērsela līdz Čārlzam Aivzam, no Georga Frīdriha Hendeļa līdz Gustavam Māleram, no Riharda Vāgnera līdz Reičelai Portmenai.

Savas spožās karjeras gados Džoisa Didonato ir nodziedājusi 39 galvenās lomas operu uzvedumos. Sešas reizes tās ir bijušas pasaules pirmizrādes – ar to vien pietiktu paliekošam ierakstam pasaules mūzikas vēsturē.

15 studijas ieraksti ar Džoisas līdzdalību ir laisti klajā studijās Argo Records, Albany Records, Ondine, Naxos Records, Virgin Classics, Deutsche Grammophon, “Erato Records/Warner Classics. Tapuši pieci simfoniskās mūzikas albumi, kur Didonato izpilda vokālās partijas. Didonato ir 15 solo albumu un tikpat DVD ierakstu, ieskaitot Seviļas bārddzini Londonas Koventgārdena teātrī. Tieši todien, 2009. gada 7. jūlijā, Džoisa uz skatuves paslīdēja un salauza kāju, taču izrādi nepārtrauca – bija gatava uzstāties ar kruķiem. Vēl vairāk – viņa nepārtrauca arī visu plānoto izrāžu sēriju; turpmāk dziedāja, sēžot ratiņkrēslā, un ģipsi ap potīti ar rotāja sārts apsējs.

Džoisas skatuves drosmes un iekšējās brīvības līmenis ir tik augsts, ka 2016. gadā viņa – viena no neapšaubāmi labākajām dziedātājām pasaulē – bezbailīgi piekrita nospēlēt sliktāko dziedātāju pasaulē Ralfa Plēgera biogrāfiskajā filmā “Florensas Fosteres-Dženkinsas stāsts”.  

Bez moralizēšanas un patosa, izmantojot tikai mākslas līdzekļus – savu brīnumaino balsi un dižu mūziku –, Džoisa Didonato vēsta klausītājiem par tēmām, kuras viņu saviļņo un satrauc mūsdienu pasaulē. Viņas paradīzes dārzā, viņas Eden runa ir par Zemes skaistumu un trauslumu: “Lai glābtu mūsu planētu, nepietiek vienkārši ievilkt ķeksīti ailē “Oglekļa dioksīda izmešu samazināšana”. To var izdarīt tikai tad, ja mainīsim cilvēku sirdis.”

Eden sēj šīs pārmaiņas pasaulē, ne vien izplaucējot dzīvu paradīzes dārzu no brīnišķām operu ārijām, bet arī izlaužoties ārpus koncertzāļu sienām. Katrā valstī, kur Džoisa viesojas turnejas laikā, viņa tiekas ar mūzikas skolotājiem un skolniekiem, pati vada meistarklases un aicina uzstāties starptautiski pazīstamus spīkerus, līdz visbeidzot izved savus jaunos draugus uz skatuves. Viņa pati ceļu uz mūzikas Olimpu ir sākusi kā koriste tēva vadītā baznīcas korī, tādēļ bērnus iesaistīt, izglītot un iedvesmot viņai ir ļoti svarīga misija.

Latvija primadonnas aicinājumam ir atsaukusies ar sevišķu vērienu. Dzintaru koncertzālē kopā ar Džoisu Didonato uzstāsies Edenvēsturē lielākais bērnu koris – šā koncertprojekta fināla dziesmu izpildījumā piedalīsies pavisam 200 Rīgas 6. vidusskolas audzēkņu.

Viesizrādi organizē Jevgeņija Vintūra producentu kompānija Winstag Production, OU. Biļetes var iegādāties biļēšu tirdzniecības vietās un bilesuparadize.lv 

Koncertturnejas norisi atbalsta ZUNDA TOWERS, Maserati Riga, PASTAIGA

Raksts tapis sadarbībā ar Jevgeņija Vintūra producentu kompāniju Winstag Production, OU.