Mūzika
2023. gada 6. jūnijs, 16:28

“Mana vecmāmiņa šodien kļuva par zvaigzni”: mūžībā aizgājusi “Girl From Ipanema” izpildītāja

Jauns.lv

83 gadu vecumā mirusi brazīliešu bossa nova dziedātāja Astruda Gilberto, kura vislabāk pazīstama ar dziesmu “Girl from Ipanema”, vēsta “BBC”.

Viņa bija viena no Brazīlijas lielākajām bossa nova zvaigznēm 1960. un 70. gados, un ierakstīja 16 albumus. Viņa ir strādājusi kopā ar citiem pasaulslaveniem mūziķiem - sākot no Kvinsija Džounsa līdz Džordžam Maiklam.

Viņas dziesmas “Girl From Ipanema” versija tika pārdota vairāk nekā piecos miljonos eksemplāru un palīdzēja popularizēt bossa novu kā mūzikas žanru.

Mākslinieces mazmeita Sofija Gilberto ziņu par Astruda Gilberto nāvi pavēstīja sociālajā tīklā Instagram. "Esmu šeit, lai sniegtu jums skumjas ziņas, ka mana vecmāmiņa šodien kļuva par zvaigzni, un ir blakus manam vectēvam Žoau Gilberto," rakstīja Sofija, kura arī ir mūziķe.
Dzimusi Bahijas pilsētā Astruda Evangelina Vainerte agrā bērnībā pārcēlās uz Riodežaneiro, un muzikālo iedvesmu smēlusies no savas mātes ģimenes, kur "gandrīz visi spēlēja kādu instrumentu".

foto: BNA Photographic / Alamy/ Vida Press
Dziesma "Girl from Ipanema" bija tramplīns veiksmīgai Astrudas Gilberto solo karjerai.

Pusaudzes laikā viņa nonāca jauniešu grupā, kuru viņa raksturoja kā "mūzikas klanu", kurā bija slavenā dziedātāja Nara Leao un atzītais ģitārists Žoau Gilberto, kurš palīdzēja radīt bossa nova. Astruda un Žoau apprecējās dažus mēnešus pēc tikšanās, un tieši viņu attiecības nejauši veicināja dziedātājas karjeru.

1963. gadā viņa pavadīja savu vīru uz Ņujorku, lai palīdzētu viņam kā tulks studijā, kamēr viņš ierakstīja albumu ar džeza leģendu Stanu Getzu.

Kad radās nepieciešamība ierakstīt valodā dziesmai “Girl From Ipanema”, viņiem bija vajadzīga vokāliste, un Gilberto ieteica, ka viņa sieva Astruda varētu tikt galā ar šo uzdevumu.
Dziesma uzreiz kļuva par hitu un ieguva “Grammy” balvu par gada labāko ierakstu. Dziesma bija tramplīns veiksmīgai Astrudas solo karjerai.