LNSO sezonas atklāšanas koncerts 2023. gada oktobrī

2023. gada 6. oktobrī Rīgā, Lielajā ģildē, izskanēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerts.

gallery icon
Mūzika
2023. gada 9. oktobris, 19:55

FOTO: sezonu atklāj Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

Jauns.lv

Aizvadītās nedēļas nogalē Rīgā, Lielajā ģildē, izskanēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncerts.

Mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā orķestris kopā ar klarnetisti Annu Gāgani atskaņoja LNSO jaunās sezonas rezidējošā komponista Ērika Ešenvalda koncertu klarnetei, orķestrim un elektronikai “Arktikas nakts vīzijas”, kur solistes un orķestra muzikālajiem dialogiem pievienojas arī elektronisko skaņu ierīču pielietojums. Radot darbu, komponists iedvesmojies no naksnīgajiem Ziemeļiem un šajā mūzikā centies atklāt pasaules esības noslēpumu.

Savukārt koncerta otrajā daļā kopā ar operas solistiem no Somijas - soprānu Hannakaisu Nirenenu, tenoru Jirki Antilu un basu Eriku Rousi - skanēja Riharda Vāgnera operas “Valkīra” pirmais cēliens. Opera ir otrā daļa no slavenās tetraloģijas “Nībelunga gredzens”, kas vēstures lappusēs nostiprinājusies kā viens no grandiozākajiem skatuves darbiem.

Savu personīgo piesaisti komponista daiļradei jau kopš bērnības izrādījis LNSO galvenais diriģents Tarmo Peltokoski. Šī gada jūlijā intervijā žurnālistei Annai Marai Burvei diriģents atklāja, ka viņš Rihardu Vāgneru bieži vien dēvē par savas profesionālās dzīves jēgu. Kā izrādās, tieši Riharda Vāgnera partitūras ir netiešs cēlonis Tarmo Peltokoski izvēlei kļūt par diriģentu. Sākotnēji Peltokoski vēlējies komponista operu partitūras atskaņot uz klavierēm, taču sapratis, ka šādai mūzikai ir nepieciešams orķestris.