foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kas notiek ar krievu šovbiznesa zvaigžņu glaunajiem īpašumiem Jūrmalā?
Liela daļa no krievu dziedātājiem, aktieriem, mūziķiem un citiem izklaides industrijas darboņiem nekad nav slēpuši, ka Jūrmalā jūtas “kā savās mājās”.
Slavenības
2024. gada 19. aprīlis, 06:46

Kas notiek ar krievu šovbiznesa zvaigžņu glaunajiem īpašumiem Jūrmalā?

Kitija Seržāne, Paula Ivanova

Žurnāls "Kas Jauns"

Līdz ar Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā ne tikai daudzas krievu amatpersonas, oligarhi un biznesmeņi ir iekļauti tajā melnajā sarakstā, kuriem liegts iebraukt Latvijā, tur ir arī virkne krievu estrādes zvaigžņu.

„Jaunā viļņa” noslēguma koncerta lielākās zvaigznes un slavenie viesi

gallery icon

Līdz karam daudzi Krievijas šovbiznesa mākslinieki ne vien brauca vasaras sezonā atpūsties uz Jūrmalu, daudzi arī iegādājās te īpašumus. Kā zināms, vairāk nekā 40 krievu šovbiznesa darboņiem ir noteikts liegums iebraukt Latvijā. Žurnāls "Kas Jauns" pēta, kas šobrīd notiek ar viņu īpašumiem, kuri sapirkti Latvijā.

Allas Pugačovas radošais vakars „Jaunajā vilnī 2014”

gallery icon

Liela daļa no krievu dziedātājiem, aktieriem, mūziķiem un citiem izklaides industrijas darboņiem nekad nav slēpuši, ka Jūrmalā jūtas “kā savās mājās”, kas arī ir pamudinājis iegādāties te īpašumu. Tāpat jāatgādina, ka daži vienlaikus ar īpašumiem ir iegādājušies arī uzturēšanās atļaujas Latvijā. Piemēram, dziedātājs Oļegs Gazmanovs šo atļauju saņēmis līdz ar savu dzīvesbiedreni, kas Jūrmalā bija iegādājusies ļoti dārgu īpašumu.

"Jūrmalas vilnī" piepilda jebkuru kaprīzi

Pētot publiski pieejamo informāciju, "Kas Jauns" secināja, ka daudzām krievu slavenībām pieder smalki apartamenti ne mazāk smalkajos Jūrmalas pašvaldībā esošajos dzīvokļu kompleksos, kā, piemēram, atpūtas namā "Jūrmalas vilnis".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Jūrmalas vilnis".

Šeit dzīvokļus iegādājušies komiķis Genādijs Hazanovs, komponists Arkādijs Ukupņiks, mūziķis Leonīds Agutins, aktieris Antons Tabakovs un Krievijas tautas māksliniece Klāra Novikova. Kā liecina mājaslapā www.kivi.lv atrodamā informācija, tā nav parasta dzīvojamā ēka – pirmajā stāvā atrodas kafejnīca un atbilstoši aprīkotas biroja telpas.

Daudzdzīvokļu namā darbojas viesnīcas apkalpošanas tipa mājas pārvaldīšanas dienests un administratori, kas izpildīs jebkuru iemītnieku kaprīzi. "Jūrmalas vilnis" ir aptuveni simts metru attālumā no Dzintaru koncertzāles un esot viena no visdārgākajām dzīvojamajām ēkām Jūrmalā. Kā vēsta www.pp.lv mājaslapā atrodamā informācija, trīsistabu dzīvokļa īre šādā namā dienā izmaksā 250 eiro.

Pēc "Lursoft" datubāzē esošās informācijas, "Jūrmalas viļņa" īpašnieki ir Latvijas pilsonis Igors Capuns un Izraēlas pilsonis Ruvens Špungins. Jāatzīmē, ka Capuna vārds savulaik ir pavīdējis arī Panamas ofšoru papīru skandālā, kurā iesaistīts bija arī kādreizējais Ventspils mērs Aivars Lembergs. Savukārt Špuginam pieder vairāki uzņēmumi, kas saistīti ar dažādu veidu tehnoloģiju un tehnoloģisko risinājumu izstrādi, kā arī viņš aktīvi ir iesaistījies Rīgas Geto un holokausta muzeja attīstībā.

Īpašumi Masļakovam, Vinokuram, Nikolajevam un Doļinai

Vēl viena populārā dzīvesvieta ir "Lielupes Marienbāde", kuru bija iecienījušas tādas krievu slavenības kā TV personība Aleksandrs Masļakovs, aktieri Vladimirs Vinokurs un Olga Budina. Nav zināms, par kādu summu zvaigznes ir iegādājušās dzīvokļus, taču "City Real Estate" mājaslapā esošais sludinājums liecina, ka te četristabu dzīvokļa cena ir 349 700 eiro.

Par to, kam pieder krāšņais dzīvokļu nams, nav skaidrības – "Lursoft" atrodamā informācija liecina, ka 2003. gadā reģistros ir bijis SIA "Lielupes Marienbāde", kas pēcāk vairākas reizes mainījusi nosaukumu un pašlaik ar nosaukumu "SMW Group" nodarbojas ar automobiļu detaļu ražošanu.

Lielupes krastā Bulduros atrodas vēl viens krāšņs daudzdzīvokļu nams – "Riviera", kurā dzīvokļus iegādājušies nu jau aizsaulē aizgājušais mūziķis Boriss Moisejevs un stilists Sergejs Zverevs.

Krievu medijiem Moisejevs savulaik pavēstījis, ka trīsistabu dzīvokli esot nopircis par aptuveni 240 000 eiro. Moisejevs nomira 2022. gada rudenī – pēc viņa nāves par mantojumu izcēlusies vesela cīņa, kurā bija iesaistīti gan viņa radi, gan draugi. Iepriekš publiskajā telpā izskanējusi informācija, ka Moisejevs savus īpašumus, tostarp dzīvokli "Rivierā", pēc nāves novēlējis primadonnas Allas Pugačovas meitai Kristīnai Orbakaitei.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Izskanējusi informācija, ka Moisejevs savus īpašumus, tostarp arī dzīvokli "Rivierā", pēc nāves novēlējis primadonnas Allas Pugačovas meitai Kristīnai Orbakaitei.

Savukārt dzīvojamo māju kompleksā "Dzintaru rezidence" pirms kara katru vasaru atpūsties brauca komponists Igors Nikolajevs un dziedātāja Larisa Doļina, kurai piederot pat divi dzīvokļi šajā namā. Intervijā krievu medijiem Doļina pastāstīja, ka četristabu dzīvokli "Dzintaru rezidencē" esot nopirkusi par 1,25 miljoniem eiro, savukārt divistabu dzīvoklis, ko māksliniece iegādājusies savai meitai, izmaksājis 410 000 eiro.

Krievijas iebrukuma dēļ krāj putekļus

Līdz ar karu Ukrainā daudzas Krievijas estrādes zvaigznes ir iekļautas Latvijai nedraudzīgo personu sarakstā. Lai noskaidrotu, kas pašlaik notiek ar krievu slavenību īpašumiem Jūrmalā, žurnāls "Kas Jauns" sazinājās ar Jūrmalas domi, kas atteicās sniegt komentāru saistībā ar šo jautājumu. Tieslietu ministrijā savukārt norāda – lai gan virknei Krievijas pilsoņu esot noteikti ieceļošanas ierobežojumi, tie nav uzskatāmi par sankcijām starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma kontekstā, proti, šo personu īpašumi nav sankcionēti. Arī Finanšu izlūkošanas dienesta sniegtā informācija par sankcionētajām personām apliecina, ka neviena no Krievijas estrādes zvaigznēm nav pakļauta sankcijām, tiesa gan, sarakstā ir virkne Krievijas un Baltkrievijas amatpersonu un oligarhu, tostarp Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, Krievijas prezidents Vladimirs Putins un miljonārs Pjotrs Avens.

Jāpiebilst, ja arī kāds no krievu māksliniekiem ir izlicis pārdošanā vai piedāvā izīrēt savus īpašumus, tad viņi to, visticamāk, dara ar starpnieku palīdzību, jo, pateicoties sankcijām, darījumi ar agresorvalsti un tās pilsoņiem ir sarežģīti un daudzos gadījumos neiespējami. Apkopojot visu iegūto informāciju, "Kas Jauns" secināja, ka atbildīgo institūciju “modrās acis” ir piekaltas nedraudzīgi noskaņoto valstu amatpersonām, uzņēmējiem un oligarhiem, taču krievu slavenības un viņu īpašumi vismaz šobrīd, šķiet, nav nevienas varas iestādes sarakstos. Pagaidām smalkie dzīvokļi un mājas krāj vienīgi putekļus.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!