foto: Publicitātes / Jauns.lv
Gribi, lai ir garšīgi, ātri un izdevīgi? Parādīsim, kā to īstenot!
Publicitātes foto.
Garšīgi
2023. gada 29. maijs, 14:53

Gribi, lai ir garšīgi, ātri un izdevīgi? Parādīsim, kā to īstenot!

Reklāmas projekts

Mūsdienās ēdiens vairs nav izsalkuma remdēšanas līdzeklis, bet drīzāk gan bauda, kas pie viena remdē izsalkumu. Turklāt maldīgi uzskatīt, ka, lai kvalitatīvi un garšīgi paēstu, ir jātērē lieli līdzekļi. Tā nebūt nav! Iemācies no projekta “Viens – divi – izdevīgi!” dalībnieces un ēst gatavošanas blogeres Justīnes Martinsones @jushkapadrushka daudzveidīgi pagatavot vienu vistu un no “Maxima” garšu vēstneša Raimonda Zommera, kā neapēsto ēdienu pārvērst gardā otrās dienas maltītē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jo dažādāki ēdieni, jo interesantāk

Justīne savus sekotājus nereti iepriecina ar vienkārši pagatavojamām gardu ēdienu receptēm. Viņa atzīst, ka dalās ar to, kas pašai garšo un ar tiem ēdienu gatavošanas knifiņiem, ko pati izmanto. “Es vienmēr cenšos izmantot produktus, kas man jau ir ledusskapī, tāpēc bieži vien manas receptes ir ļoti vienkāršas,” norāda Justīne. Viņa nereti izvēlas tādu recepti, kas neprasa daudz laika, piemēram, makaronus vai vrapus. Starp citu, par vrapiem ēdienu gatavošanas blogere ir sajūsmā, jo tos var pagatavot ārkārtīgi daudzveidīgi. “Bet, kad man ir daudz brīva laika, gatavoju ēdienu, kura tapšanai nepieciešamas pat vairākas stundas, piemēram, cepu fokaču vai vāru sautējumu. Tad mana dvēsele priecājas”. Justīne atzīst, ka viņai ļoti garšo cūkgaļa, bet ikdienā biežāk ēd vistas gaļu, jo tā ir veselīgāka un to var ļoti daudzveidīgi un ātri pagatavot. “Viens no maniem mīļākajiem ēdieniem ir kraukšķīgā vistas karbonāde un vistas šašliks, jau tagad par to iedomājoties mutē saskrien siekalas.” Pirms daudziem gadiem māsa Justīnei ieteikusi, nopirkt veselu vistu, jo tā par mazu naudu varot tikt pie daudz gaļas. Kopš Justīne izmēģināja māsas ieteikumu, šādi vien rīkojas – “Maxima” veikalā, kad ir atlaide, nopērk vairākas vistas un saliek tās saldētavā. Kad nepieciešams, izņem, atlaidina un gatavo. Parasti viņa izvēlas brangas, aptuveni 2 kg smagas vistas, jo tām ir ļoti lielas filejas, kas izcili noder karbonāžu cepšanai. Nogriež sparniņus, kājiņas un stilbiņus – tos var daudzveidīgi pagatavot, bet no pāri palikušajiem kauliem vāra zupu. Vistas ādu Justīne ļoti rūpīgi notīra, noskalo, nosusina un tad izcep eļļā kraukšķīgu – sanāk gardumgards našķis, ko piekost pie auksta kvasa.

Justīne iesaka: viena vista – 3 dažādas maltītes

No vienas vistas varēs pagatavot visas trīs receptes – vistu sadali tā, lai iegūtu filejas, kājās, šķiņķīšus, spārniņus un mugurkaulu.

Kraukšķīgās vistu filejas

Divas vistas filejas

150 g kukurūzas brokastu pārslu (bez cukura)

2 olas

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

5 ēdk. miltu

2 tējk. sāls

eļļa cepšanai

1. Vistas filejas pārgriež gareniski uz pusēm un ar gaļas āmuriņu izklapē plānas.

2. Kukurūzas pārslas sasmalcina blenderī vai ar gaļas āmuriņu un ieber šķīvī.

3. Otrā  šķīvī ber miltus arī ieber šķīvī un pievieno tiem 1 tējkaroti sāls, visu samaisa.

4. Bļodā ielit olas, pievieno 1 tējkaroti sāls un sakļ.

5. Vistas karbonādes apviļā miltos, tad olā, pēc tam kukurūzas pārslās pēc tam liek cepties pannā sakarsētā eļļā. Cep uz vidējas uguns no abām pusēm līdz zeltaini brūnas.

Siera un vistas zupa

Vistas mugurkauls

2 lieli kartupeļi

2 burkāni

4 šampinjoni

1 sīpols 

Sauja saldētu zaļo zirnīšu

100 g kausētā siera

2 tējk. sāls

2 ķiploku daiviņas

1 lauru lapa

Pāris smaržīgo piparu

Zaļumi pēc izvēles

2 ½ l ūdens

1. Vāra buljonu: katlā liek vistas mugurkaulu, sīpolu, 1 burkānu, ķiploka daiviņas, smaržīgos piparus, lauru lapu, sāli un pārlej ar ūdeni. Uzvāra, tad samazina liesmu un turpina vārīt uz mazas uguns pusotru stundu, atputo, kad tas ir nepieciešams.

2. Kamēr buljons vārās, nomizo un mazos kubiciņos sagriež kartupeļus un burkānu un sakapā šampinjonus. No gatavā buljona izņem vistu un dārzeņus, liek tajā kartupeļus, burkānus, sēnes un vāra līdz dārzeņi mīksti.

3. No vistas mugurkaula atkaulo visu gaļu un pievieno zupai. Kad zupa jau gandrīz gatava pievieno kausēto sieru, zaļos zirnīšus, zaļumus un pavāra vēl 2 minūtes, līdz siers pilnībā izkusis.

Vienas pannas maltīte – vista ar rīsiem

2 vistu kājas

2 vistu šķiņķīši

2 vistu spārniņi

½ glāze basmati rīsu

1 sīpols

5 saulē kaltēti tomāti

2 ķiploka daiviņas

1 tējk. saldās paprikas pulvera

½ buljona kubiņš

Sāls pēc garšas

Eļļa cepšanai

1 ½ glāze ūdens

1. Uz pannas uzlej eļļu un apcep vistas gabalus no abām pusēm, līdz tie ir zeltaini brūni. Izņem no pannas un noliek malā.

2. Kamēr vista cepas, smalki sagriež sīpolus, ķiplokus un saulē kaltētos tomātus un uzreiz pēc vistas cepšanas, apcep uz pannas. Cep tik ilgi, līdz sīpols ir mīksts uz zeltains.

3. Rīsus noskalo un pievieno pannas saturam. Pacep 2 minūtes, tad pielej ūdeni un liek klāt vistas gabaliņus. Iemaisa buljona kubiņu, uzliek pannai vāku un uz mazas uguns lēnām vāra 17 minūtes. Pēc tam izslēdz uguni un ļauj ēdienam zem vāka vēl 5 minūtes gatavoties.

Kā gardi apēst neapēsto?

Iesaka “Maxima” garšu vēstnesis Raimonds Zommers.

* Pāri palikušo ēdienu ļoti svarīgi ir ātri atdzesēt – vari to izlikt ārā, verandā vai uz balkona. Kad garaiņi vairs nekūp, ievieto ledusskapī, negaidi, līdz tas pilnībā atdzisīs.

* Ja gatavojot saproti, ka nomizoji par daudz kartupeļu, burkānu vai noblanšēji vairāk dārzeņus kā gribēji, tad šos pusfabrikātus ieliec saldētavā, tieši tāpat vari rīkoties ar jēlu gaļu vai kādu gaļas sautējumu. Bet, pirms produktus sasaldē, tos atbilstoši sagatavo – tā, lai tie saldētavā nezaudē savu kvalitāti. Vislabāk izmanto trauciņus ar cieši noslēdzamu vāku, kas paredzēti produktu saldēšanai, starp citu, tos var nopirkt “Maxima” veikalos, der arī polietilēna maisiņi, plēve un folija. Jo labāk produktu iesaiņosi, jo mazāk tas zaudēs ūdeni un labāk garšos pēc atkausēšanas. Īpaši tas attiecas uz tiem produktiem, kurus plāno saldētavā uzglabāt ilgāk par pāris dienām.

* Ja pāri palicis gaļas sautējums, kas bieži vien otrā dienā garšo pat labāk, nekā pirmajā, jo ir pamatīgi savilcies, tam droši vari likt klāt dažādus dārzeņus, rīsus, griķus. Fantastiska lieta, ko es pats izmantoju mājās, ir “Maxima” nopērkamās gatavās mērces, piemēram, Āzijas, kurkuma un citas – to pieliec klāt vakardienas ēdienam un iegūsi jaunu garšu.

* No pāri palikušajiem dārzeņiem vienmēr vari vārīt krēmzupu. Dārzeņus vispirms kārtīgi izkarsē, nevis tikai nedaudz pasildi (šādi sildot, tie var saskābt!) un liec blenderī vai sablendē ar rokas blenderi. Ja vēlies liesāku - pievieno pienu, ja gribi sātīgāku ēdienu - klāt liec sviestu vai saldo krējumu. Pirms pasniegšanas vari krēmzupai pievienot maizes grauzdiņus vai jebkādas citas sev tīkamas piedevas. 

* Pāri palikušos produktus noteikti vari iecept sacepumā, ja nepieciešams sagriez, un liec kārtām ar citiem produktiem cempamtraukā, pievieno pesto un/vai saulē kaltētus tomātus, pārkaisi ar sarīvētu mocarellas vai Čedaras sieru un liec cepeškrāsnī cepties. Ja vēlies, ieslēdz grila funkciju – virskārtiņa apcepsies brūna!

* Pārveidojot neapēsto, atceries, ka ēdienam jau ir klāt gan sāls, gan garšvielas, tāpēc to noteikti pagaršo. Ja nepieciešams, zupām, sautējumiem vai mērcēm pielej klāt nedaudz ūdens vai buljona. Nebaidies, ka ēdiens uzreiz zaudēs garšu, ja tomēr šķiet, ka tas ir par pliekanu, mācies no itāļiem un frančiem – pieliec klāt nedaudz sviestu vai olīveļļu. Būs garšīgi!