foto: Shutterstock
Latviskais veselīgais gardums cūku pupas - kādi ir to audzēšanas noslēpumi
Vislabāk cūku pupas aug siltā, bet ne karstā vasarā, kad gaisa temperatūra ir no +18 līdz +26 grādu robežās.
Garšīgi
2023. gada 4. jūnijs, 05:48

Latviskais veselīgais gardums cūku pupas - kādi ir to audzēšanas noslēpumi

100 Labi padomi

Jauns.lv

Daudzi cūku pupas dārzā stāda ik gadu, tiesa, ne vienmēr raža ir tik iespaidīga, kā cerēts. Izrādās, izaudzēt brangas cūku pupas bez pūliņiem, kā tiek daudzināts, var tikai retu reizi, bet pastāvīgi ievākt krietnu ražu varēsi vien tad, ja visu augšanas un pupu briešanas laiku veltīsi tām nelielu, bet regulāru uzmanību.

Augsne, siltums, mitrums un vieta

1. Cūku pupas nav izvēlīgas attiecībā uz augsni, tomēr vislabāk jutīsies auglīgā un smagā zemē, kas labi uztur mitrumu. Ja tās plāno stādīt nabadzīgā un vieglā zemē, tad jau rudenī ielabo dobi ar satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompostu.

2. Tās sēj, kad zeme iesilusi virs +10 grādiem. Pupas liec 15–20 cm attālumā vienu no otras un raugies, lai tās būtu 7–10 cm dziļumā. Vislabāk cūku pupas aug siltā, bet ne karstā vasarā, kad gaisa temperatūra ir no +18 līdz +26 grādu robežās. Tiesa, ziedēšanas laikā vēlams, lai temperatūra turētos ap +22 grādiem, jo karstākā laikā var nobirt ziedi.

3. Cūku pupām patīk mitrums, it īpaši dīgšanas un pākšu veidošanās laikā. Tomēr tās būs pateicīgas, ja arī pārējā laikā regulāri laistīsi un augsne nekad nebūs izšuvusi.

4. Lai cūku pupas bagātīgi ražotu, nestādi tās katru gadu vienā un tajā pašā vietā. Ierādi pupām pavasarī vietu, kur pagājušajā sezonā auga kartupeļi, graudaugi vai dārzeņi. Citi pākšaugi nav labākie priekšgājēji. Ja iepriekšējā gadā cūku pupas bija apsēdis kāds kaitnieks, vēlams tās stādīt pēc iespējas tālāk no vecās augšanas vietas vai arī kādu gadu vispār atteikties no šā auga audzēšanas.

foto: Shutterstock

Kas kaitē cūku pupām?

Viens no cūku pupu iznīcinātājiem ir melnās laputis, kas dzīvo uz cūku pupas auga galotnes un barojas ar tās sulu. Lai šis kaitnieks neiznīcinātu visu augu, regulāri apskati cūku pupu cerus un, ja pamani, ka galotnes vīst, nekavējoties nogriez tās ar šķērēm un sadedzini.

Otrs – vēl lielāks un draudīgāks – negantnieks ir pupu sēklgrauzis. Tā ir aptuveni 5 mm liela vabolīte, kas pupu ziedēšanas laikā barojas ar ziedputekšņiem, tā panākot, ka daudzi ziedi neapputeksnējas, tāpēc neaizmetas pākstis. Šī vabole uz jaunajām pupu pākstīm sadēj līdz pat 500 oliņām, no kurām attīstās kāpuri, kas izgraužas cauri pākstij un mielojas ar pupām. Lai ierobežotu šo kaitnieku, rūpīgi jāapskata katra pupa, ko plāno sēt savā dārzā, jo visbiežāk sēklgrauži tiek ievazāti tieši ar stādāmmateriālu. Atceries, ka sēklgrauži pārziemo augsnē, tāpēc nākamgad cūku pupām jāierāda tāda augšanas vieta, kas atrodas pēc iespējas tālāk.

foto: Shutterstock

Izmēģini kādu no šīm šķirnēm!

‘Masterpiece Green’. Krūms izaug aptuveni 90 cm garš un veido garas pākstis, kurās ir 5–7 pupas, kas savu zaļo krāsu saglabā arī izkaltētas. Lieliski piemērotas saldēšanai.

‘Superaguadulce’. Neparasta cūku pupu šķirne, kas izaug 90–100 cm augsta un veido pat 30 cm garas pākstis, kurās nereti ir pat 10 bāli zaļas cūku pupas. Der gan ēšanai svaigā veidā, gan vārīšanai, gan konservēšanai.

‘Bartom’. Ļoti ražīga vidēji agra šķirne ar bāli zaļganām pupiņām, kas izkalstot iekrāsojas gaiši brūnā krāsā. Ļoti garšīgas svaigā veidā, kā arī pievienojot dažādiem ēdieniem.

‘Bachus’. Agrīna un ražīga šķirne ar nedaudz izliektām pākstīm, kurās ir 4–6 smilškrāsas pupas ar zaļganām maliņām. Šīm cūku pupām ir plāna miziņa, lieliska garša un viegli atveramas pākstis.

‘Jankiel Bialy’. Vidēji agra, ražīga šķirne ar lielām zaļganbaltām pupām. Raža vācama gandrīz visam krūmam vienlaikus.

‘Karmazyn rozā’. Vidēji agrīna šķirne, kas ražo ļoti garšīgas, sārtas cūku pupas, kuras izžāvētas kļūst sarkanbrūnas vai pat violetas. Pākstī gan reti ir vairāk par 3–5 pupām.

‘Extra precoce a grano violeto’. Ļoti agrīna, ražīga šķirne, kurai pupas nobriest pat auga apakšējā daļā esošajās pākstīs. 60–80 cm augstais krūms veido aptuveni 24 cm garas pākstis, katrā no tām ir 7–8 zaļas pupas. Kaltējot pupas maina krāsu un kļūst gaiši violetas.

Ņem vērā!

Ja tuvumā aug dažādu šķirņu cūku pupas, tās var saziedēties!