Viena Vide Visiem
2023. gada 20. jūnijs, 11:54

Video: talcinieki Vecdaugavā ķer un ravē krokainās rozes un puķu spriganes

Jauns.lv

Dabas aizsardzības pārvaldes un Pasaules Dabas Fonda aicināti, Vecdaugavā pagājušajā nedēļā pulcējās talcinieki, lai ierādītu īsto vietu invazīvajiem augiem – puķu spriganei un krokainajai rozei, kas daudzviet Latvijā izpletušās nepieklājīgos apjomos.

Puķu sprigane – ātri vairojas un strauji aug

Spītējot karstajai saulei, kā arī nātru un lapseņu dzēlieniem, talcinieki Vecdaugavā bija noskaņoti ļoti apņēmīgi, tāpēc invazīvajiem augiem šī nebija veiksmīgākā diena. Paralēli ravēšanai talcinieki aizvāca nopļauto zāli un krūmus, lai šeit atgrieztos un vairotos vietējie, arī retie un aizsargājamie augi. Dabas aizsardzības pārvaldes projekta LIFE-IP LatViaNature nvazīvo sugu nodaļas vadītāja Santa Rutkovska  atklāj vienas svešinieces neganto raksturu: “Puķu sprigane kā lielais vairums invazīvo sugu ātri vairojas, strauji aug, veido ļoti lielas, plašas audzes. Tās mēdz sasniegt iespaidīgus izmērus – pagājušajā gadā, piemēram, atradām 2,83 metrus garu puķu sprigaņu audzi. Tām ir vajadzīga gaisma, barības vielas un vieta, kur augt, tātad gluži vienkārši tās izkonkurē un izspiež mūsu vietējās sugas.”

Kā rīkoties, ja jūsu zemē iekārtojušās uz dzīvi puķu spriganes? Jāņem vērā, ka tas ir viengadīgs augs un vairojas tikai ar sēklām, tātad svarīgi nepieļaut ziedēšanu un sēklu veidošanos. Sakņu sistēma ir sekla, augus var vienkārši izraut vai nopļaut, bet nevajadzētu atstāt tos uz lauka – labāk salikt, piemēram, melnos maisos vai izklāt uz plēves, lai sapūst vai sažūst. izžūst.

Krokainā roze – kāpu izlaupītāja

Savukārt krokainā roze ir kļuvusi par nopietnu problēmu visas Eiropas mērogā. Dabas aizsardzības pārvaldes dabas eksperts, LIFE-IP LatViaNature Invazīvo sugu nodaļas eksperts Jēkabs Dzenis uzsver – liela problēma ir tā, ka šī svešiniece lielāko kaitējumu nodara dažādiem piejūras biotopiem, jo “blīvās audzes mazina teritorijas rekreācijas piemērotību”.

Krokaino rozi var pazīt pēc lapām – tās atšķirībā no citām rožu sugām ir tumši zaļas, biezas un krokainas, bet ziedi ir daudz lielāki nekā pārējām dabā sastopamajām rožu sugām.
Būtiska pazīme ir ērkšķi, kas blīvi noklājuši visu stumbru; citām rožu sugām tie ir krietni retāki.
Krokainā roze veido blīvu sakņu sistēmu, kas arī ir iemesls, kāpēc tā nonākusi gan kāpās, gan citviet. Jēkabs Dzenis iesaka krokaino rozi izrakt ar visām saknēm, bet, ja tas nav iespējams, tad bieži izpļaut un pēc tam teritoriju mulčēt vai noklāt ar agroplēvi, lai apgrūtinātu augu atjaunošanos.

Noskaties video un uzzini vairāk par talku, puķu sprigani un cīņu ar krokaino rozi.