foto: AFP/Scanpix
Nīlzirgu tēviņš Japānas zooloģiskajā dārzā pēc septiņu gadu maldiem izrādījies mātīte
12 gadus vecais nīlzirgs, kurš 2017.gadā piecu gadu vecumā ieradās Osakā no zooloģiskā dārza Meksikā un tika uzskatīts par tēviņu, pēc DNS testa izrādījās mātīte.
Mūsu mīluļi
2024. gada 24. aprīlis, 11:17

Nīlzirgu tēviņš Japānas zooloģiskajā dārzā pēc septiņu gadu maldiem izrādījies mātīte

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Zooloģiskajā dārzā Japānā septiņus gadus par tēviņu uzkatītais nīlzirgi tēviņš patiesībā izrādījies mātīte, apstiprinājuši zoodārza pārstāvji.

Nīlzirgam veica DNS testu pēc tam, kad tā uzraugi pamanīja, ka 12 gadus vecais Genčans neizrāda tipisku nīlzirgu tēviņu uzvedību.

Genčans Osakā ieradās 2017. gadā no Meksikas, un muitas dokumentos tajā laikā bija teikts, ka tas ir tēviņš.

"Mēs turpināsim darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu Genčanam ērtu vidi," paziņojuši zoodārza pārstāvji.

Osakas Tennodži zoodārzs pagājušajā nedēļā savā tīmekļa vietnē publicētajā ziņā apstiprināja ziņas par Genčana faktisko dzimumu. Ziņojumā teikts, ka Genčana pirmo reizi ieradās viņu zoodārzā no Āfrikas Safari dzīvnieku parka Meksikā, kad viņai bija pieci gadi, un tika uzskatīta par tēviņu.

Paziņojumā teikts, ka, tā kā Genčana tajā laikā vēl bija mazulis, un zoodārza darbinieki neapšaubīja dzīvnieka pavaddokumentus. Taču zoodārza darbiniekiem radās aizdomas, kad Genčans kļuva vecāks un viņi nevarēja vizuāli identificēt vīriešu reproduktīvos orgānus.

Osakas Tennodži zooloģiskā dārza pārstāve otrdien aģentūrai "AFP" sacīja, ka tipiska nīlzirgu tēviņu uzvedība, ko Genčans neizrādīja, ir uzmanības izrādīšana nīlzirgu mātītēm vai fekāliju izkaisīšana, izsvaidot izkārnījumus ar propellerim līdzīgu astes kustību, lai iezīmētu teritoriju.

Kā raksta laikraksts "Mainichi", zoodārza direktora vietnieks Kijosi Jasufuku sacīja: "Mēs apzināmies, cik svarīgi ir apstiprināt dzimumu, un vēlamies nodrošināt, lai šādas kļūdas vairs neatkārtotos."

Zooloģiskais dārzs apstiprināja, ka Genčana vārdu iestāde nemainīs.