foto: Publicitātes foto
Speciālisti brīdina: jauniešiem labs miegs ir īpaši nozīmīgs
Esi vesels
2024. gada 18. marts, 09:00

Speciālisti brīdina: jauniešiem labs miegs ir īpaši nozīmīgs

Reklāmas projekts

“Manam 14 gadus vecajam dēlam ir grūtības vakaros iemigt. Manuprāt, vainīgs ir mobilais telefons, kurā viņš pirms miega ilgstoši skatās... Līdz ar to miegs viņam ir saraustīts. Savukārt dienas laikā puisis ir miegains, viegli aizkaitināms un nomākts. Esmu satraukusies, ka viņam ir ievērojams miega trūkums.”

Zināms, ka pusaudžu vecumā nakts miegam jāatvēl 8 līdz 10 stundas, – tas ir nepieciešams optimālai imūnsistēmas darbībai. Nepietiekams miegs vai hroniska neizgulēšanās var veicināt psihisku un/vai somatisku veselības problēmu attīstību, kā arī atstāt ietekmi uz veselību pieaugušā vecumā.

Izdevumā “Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry” publicēts pētījums vēsta par saikni starp zemu miega kvalitāti pusaudža gados un multiplās sklerozes attīstības risku vēlākā dzīvē. Multiplā skleroze ir hroniska slimība, kas ietekmē centrālo nervu sistēmu, un parasti tās simptomi parādās vecumā no 20 līdz 40 gadiem. Cilvēkiem ar multiplo sklerozi var būt muskuļu vājums, redzes problēmas, reibonis un nejutīgums.

Zviedrijā veiktā pētījumā konstatēts, ka paaugstināts multiplās sklerozes attīstības risks bija tiem, kuri pusaudža gados nakts miegam atvēlēja mazāk par septiņām stundām. Neirologs un multiplās sklerozes speciālists Dr. Ačilefss Ntranoss, komentējot šo pētījumu, norādīja, ka ir zināmi vairāki multiplās sklerozes riska faktori, tostarp ģenētika, vides faktori, piemēram, zems D vitamīna līmenis, vai vīrusu iedarbība.

Zinātniekaprāt, pietiekami atjaunojošs miegs jaunībā var būt svarīgs, lai uzturētu spēcīgu imūnsistēmu, un tas var darboties kā preventīvs faktors ne tikai pret multiplo sklerozi. Savukārt pētījuma autore un Karolinskas institūta pētniece Dr. Anna Hedstrēma skaidro, ka nepietiekams un/vai slikts miegs vairākos veidos negatīvi ietekmē imūnsistēmu un ir saistīts ar paaugstinātu citu iekaisuma slimību risku. Viņa precizē, ka slikta miega kvalitāte līdz pat 50 % palielina risku vēlāk saslimt ar multiplo sklerozi. Tāpēc Amerikas Miega medicīnas akadēmija iesaka pusaudžiem vecumā no 13 līdz 18 gadiem gulēt 8 līdz 10 stundas katru nakti. (1)

Neizgulēšanās katram var izpausties citādi, taču visbiežāk sastopamie simptomi ir trauksme, saspringums, grūtības koncentrēties, nespēja aizmigt, sliktākajā gadījumā trauksme var pāriet panikas lēkmēs. (2) Miega trūkums var izraisīt depresiju un, lai arī sākotnēji šķiet, ka neizgulējies cilvēks ir tikai noguris vai neomā, patiesībā hroniska neizgulēšanās var būt cēlonis arī virknei citu saslimšanu. (3)

Kā to atrisināt? Kā palīdzēt savam pusaudzim labi izgulēties? Viena no atbildēm ir pievērst uzmanību jaunieša D vitamīna līmenim asinīs un D vitamīna regulārai papildu uzņemšanai ikdienā.

Zinātniski ir pierādīta sakarība – jo zemāks D vitamīna līmenis organismā, jo lielāka varbūtība iedzīvoties hroniskās problēmās. 2014. gadā veiktā pētījumā apstiprināts, ka pastāvīga D vitamīna nepietiekamība var būt saistīta ne tikai ar miega trūkuma simptomu attīstību, bet arī palielinātu obstruktīvas miega apnojas risku, un veicināt citas nopietnas elpceļu saslimšanas. (4)

Arī 2018. gadā Ķīnā veiktā pētījumā izskatīta saistība starp D vitamīnu un miega traucējumiem, un secināts, ka D vitamīna līmenis zem 20 ng/ml paaugstina risku iedzīvoties nopietnos miega traucējumos. (5)

Ideālā variantā D vitamīna līmenim asinīs ir jābūt 50–60 ng/ml. SIA «Centrālā laboratorija» analīžu datu apkopojums par 2021. gadu liecina, ka 60 % bērnu vecumā no 3 līdz 16 gadiem kopējais D vitamīna līmenis asinīs ir zem normas – mazāk nekā 30 ng/ml.

foto: Publicitātes foto

Veselības jomas speciālisti vērš vecāku uzmanību uz D3 vitamīna uzņemšanu monovitamīna veidā. Stabila vieta aptieku piedāvājumā un atzinība kā no ārstu, tā lietotāju puses ir uztura bagātinātājam LYLsunD3, kuru izmanto, lai paceltu  D vitamīna līmeni līdz optimālam un noturētu nepieciešamajā līmenī.

LYLsunD3 ir dabisks, lietošanā drošs D3 vitamīns izsmidzināmas mikroemulsijas formā, bagātināts ar apelsīnu garšu un dabisku saldinātāju – ksilītu, kas kalpo arī mutes un zobu veselībai. Tas tikai reizi dienā jāizsmidzina zem mēles vai vaiga iekšpusē. Ar vienu LYLsunD3 iepakojumu pietiek līdz 125 lietošanas reizēm jeb 4 mēnešiem.

LYLsunD3 ir vienīgais D3 vitamīns, kura iedarbības efektivitāti apstiprina Latvijā veikti pētījumi: šis produkts spēj paaugstināt D vitamīna līmeni asinīs vidēji par 132 % tikai 30 dienu laikā un uzsūkšanās jaudā četras reizes pārspēj citus tirgū esošos D vitamīnus spreja formā uz ūdens un eļļas bāzēm.

Izmēģiniet D vitamīna iedarbību uz miegu un pārliecinieties par LYLsunD3!