foto: Publicitātes foto
Kvalitatīvs un dziļš miegs nav tikai sapnis
Esi vesels
2024. gada 18. marts, 09:00

Kvalitatīvs un dziļš miegs nav tikai sapnis

Reklāmas projekts

Iegrimt miegā kā siltā vannā, jūtot, kā locekļi kļūst smagi un atslābst, domas savijas un pārklājas un viss, kas šķita neatrisināts, trauksmains un biedējošs, ar ziepju burbuļa vieglu paukšķi pazūd nebūtībā… Līdz šim man šo brīnišķo stāvokli sasniegt bija izdevies pastāvīgi un diezgan viegli un es labu miegu uzskatīju par panaceju, jo nākamajā rītā modos, jā, jā, tieši tā – daudz labāks cilvēks.

Bet tagad, kad pie apvāršņa vīd biedējošais gadu skaits “50”, aizvien biežāk trūkstos no miega nakts vidū un ilgu laiku nespēju aizmigt vai arī aizmiegu diezgan ātri, bet jau pēc pāris stundām mostos, domādama, ka jau jāceļas… Nākamajā rītā no “daudz labāka cilvēka” nekas īpaši nesanāk, un jau pēcpusdienā jūtos nogurusi un labprāt noliktos uz īsu snaudienu, taču mana darba specifika to neatļauj. Tad nu mokos līdz darba dienas beigām, un, pārnākot mājās, man vairs nav spēka būt ne labai sievai, ne priekšzīmīgai mammai saviem padsmitniekiem, kur nu vēl nodarboties ar kādu vaļasprieku… Dzīves kvalitātei ir spilgti izteikta mīnusa zīme, lai gan citādi viss ir daudzmaz sakārtots un uztraukumam nav pamata (cik nu mūsdienu pasaulē vispār iespējams būt mierīgam un drošam). Vai man šie miega traucējumi jātulko kā novecošanas pazīme?

Kad bezmiegs un iztraucēts miegs kļuva par maniem pastāvīgajiem pavadoņiem, nolēmu, ka būtu jāaprunājas ar ģimenes ārsti. Gaidot noteikto dienu, parakņājos tīmeklī, lai saprastu, kādi varētu būt iespējamie skaidrojumi un scenāriji manai problēmai. Izrādījās, ka mūsdienās šie traucējumi ir izplatīta parādība dažādos vecumos, tomēr, sākot ar 45–50 gadu vecumu, šādas izpausmes gadās aizvien biežāk: laikam ejot, mainās gan cilvēka fizioloģija, gan paradumi, tai skaitā miega struktūra un diennakts ritms, un īpaši izteiktas ir fizioloģijas diktētās pārmaiņas sievietēm menopauzē un periodā pirms tās.

Pētījumos noskaidrots, ka bezmiegu un miega traucējumus piedzīvo 10–30 procenti pieaugušo. Uzzināju, ka miega traucējumi netiek uzskatīti par saslimšanu, ja vien nenoskaidrojas citi iemesli: neregulārs miegs kā slēptas slimības (sirds vai plaušu saslimšanas, refluksa, urīnizvades problēmu, neirodeģeneratīvo traucējumu, elpošanas traucējumu, nemierīgo kāju sindroma u. c.) simptoms.

Ģimenes ārste iztaujāja mani par to, kā jūtos, kāds ir mans dzīvesveids, un secināja, ka manu miegu, visticamāk, var sakārtot, mainot ieradumus: censties vakarā neļauties stresam un stresoriem – nedz negatīviem, nedz pozitīviem –, kas mobilizē organismu un aizbaida miegu, vairākas stundas pirms gulētiešanas nelietot nikotīnu, kofeīnu un alkoholu, ieturēt tikai vieglu maltīti, izvairīties no fiziskām aktivitātēm, kā arī radīt miega vidi – guļamistabu iekārtot tā, lai tajā ir ērti un klusi, nav spilgtas gaismas, ir optimāla temperatūra un svaigs gaiss, neturēt tajā elektroniskās ierīces, ievērot darba un atpūtas ritmu un katru dienu iet gulēt vienā laikā. Varot pierakstīties arī uz kādu no miega klīnikām un veikt izmeklējumus.

Ļoti centos to visu ievērot, lai gan viegli nebija: mūsu četru cilvēku ģimenē katram ir savs dienas ritms, un esam cits citam iespēju robežās pielāgojušies, bet te pēkšņi mamma izsludina vakariņas jau sešos, bet pēc desmitiem aizver aiz sevis guļamistabas durvis un nav pieejama! Ģimenes sapulcē izskaidroju, kāpēc šīs pārmaiņas nepieciešamas, un saņēmu atbalstu, tomēr gan pārējiem, gan pašai nācās lauzt ierasto “brīvo peldējumu pa dzīvi”. Un es būtu cītīgi to turpinājusi darīt, ja vien tas kaut kādā mērā būtu palīdzējis atgūt miega līdzsvaru. Gaidītais izpalika – lai kā centos veltīt vakaru ceļa sagatavošanai uz gultu un radīt vislabvēlīgākos apstākļus, trauksme nakts vidū un nespēja pēc tam aizmigt turpinājās.

foto: Publicitātes foto

Pavisam nelāgi kļuva, kad uz ielas satiku sen neredzētu draudzeni. Iegājām pačalot pie kafijas tases, un gandrīz pirmais teikums no viņas bija bažīgs: “Kā tev klājas? Vai viss kārtībā? Izskatās, ka esi nogurusi.” Gandrīz vai apraudājos, pēc tam izstāstīju draudzenei savu bēdu stāstu, patiesībā pat ne līdz galam, jo drīz vien tiku pārtraukta: “Ak, tādas tās lietas! Tālāk vari nestāstīt – es to visu zinu no galvas, pati esmu vakarus upurējusi miega kvalitātei vairāku mēnešu garumā, bet bez rezultāta. Rezultāts parādījās tad, kad sāku lietot uztura bagātinātāju, pēc kura jau divu nedēļu laikā sāku gulēt un vispār justies daudz labāk.” Labais uztura bagātinātājs bija noskatīts sieviešu žurnālā, kur par to bija stāstījis Stradiņa universitātes profesors.

Draudzene sirsnīgi ieteica šo produktu izmēģināt arī man – jo diez vai ir iespējams situāciju padarīt sliktāku. Izrādījās, ka uztura bagātinātāja nosaukums ir LYL zen. Tas ir viens no vietējā ražotāja LYL love your life® produktiem, kas iemantojis lielu popularitāti un, pateicoties zinātnisko pētījumu rezultātiem, arī Latvijas iedzīvotāju uzticību. Atradu arī minēto rakstu, kur bija citēts RSU Bioķīmijas zinātniskās laboratorijas pētnieks, asoc. prof. Andrejs Šķesters. Viņš skaidroja, kā mūsu organismā rodas labsajūta, labs garastāvoklis, – to veido virkne faktoru, tai skaitā normāls, dziļš miegs, ko savukārt sekmē dažādas vielas: serotonīns, magnija L-pidolāts, superoksīda dismutāze (SOD), no kuriem pēdējai ir īpaši liela nozīme normāla miega nodrošināšanā. “Pētījumos pierādīts, ka cilvēka organismā dabiski esošais SOD daudzums apmēram pēc 25 gadu vecuma sāk strauji samazināties un, ja šī enzīma organismā nav pietiekamā daudzumā, tas jāuzņem papildus, piemēram, ar uztura bagātinātājiem. Viens no dabā pieejamajiem SOD avotiem ir īpaši apstrādāts melones sulas koncentrāts. Apzinoties minētā koncentrāta efektivitāti un balstoties uz zinātniski pierādītiem iedarbības rezultātiem, Latvijas ražotājs LYL love your life® tirgū piedāvā bioaktīvu uztura bagātinātāju LYL zen,” skaidroja profesors. Pārliecināja arī pētījumos iegūtie dati par līdzekļa iedarbību – lietojot to jau nepilnu mēnesi, ir jūtami rezultāti: stresa izraisīti simptomi – bezmiegs, aizkaitināmība, mentāls un fizisks nogurums, nespēks u. c. – samazinājušies par 63 procentiem, uzkrātais stress samazinājies par 22 procentiem, savukārt mentālais sniegums uzlabojies par 23 procentiem.

foto: Publicitātes foto

Ko vēl es uzzināju par LYL zen? Ka tas ir patlaban iedarbīgākais līdzeklis stresa ietekmes mazināšanai, jo LYL zen aktīvā viela – bioaktīvais melones augļu koncentrāts Extramel® – paaugstina noturību pret stresu, tā ietekmē organismā uzkrājas SOD – visaktīvākais antioksidants. Līdzeklis satur arī augsti bioefektīvu magnija L-pidolātu, kas uzlabo nervu sistēmas darbību, kā arī citas augsti antioksidatīvas vielas, kas nostiprina organisma dabiskās aizsargspējas pret oksidatīvo stresu un, to mazinot, nomierina un līdzsvaro nervu sistēmas darbību, uzlabo emocionālo veselību, sekmējot harmoniju visas dienas garumā.

Vēl viens pozitīvs faktors: mikrokapsulās pildītais līdzeklis ir aizsargāts pret kuņģa skābes uzbrukumiem, tāpēc maksimāli iedarbojas organismā. Manā situācijā bija svarīgi arī tas, ka LYL zen ir tāds kā divdabis: naktī tas veicina dziļu un vienmērīgu miegu, bet dienā – pastiprina koncentrēšanās spējas.

Tagad, kad jau trešo nedēļu lietoju LYL zen, varu teikt, ka esmu atradusi savu brīnumlīdzekli, – jūtu, ka mans organisms tiek stabilizēts un miega režīms – sakārtots, tā ka varu atļauties iet gulēt arī vēlāk, nebaidoties no mošanās naktī vai neizgulēšanās.

LYL zen pieejams aptiekās un interneta aptiekās ar atlaidi –20%.

"Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia"

"Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu".

1) https://www.sleepfoundation.org/insomnia/older-adults

2) https://betterhealthwhileaging.net/top-5-causes-sleep-problems-in-aging-and-proven-insomnia-treatments/

3) https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/549297-profesors-labs-miegs-katru-nakti-un-miers-tava-iekseja-pasaule

4) https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/549297-profesors-labs-miegs-katru-nakti-un-miers-tava-iekseja-pasaule