foto: Publicitātes foto
Zane Rēvalde: pētu sevi un līdzcilvēkus
Dzīvesstils
2023. gada 20. decembris, 13:05

Zane Rēvalde: pētu sevi un līdzcilvēkus

Jauns.lv

Laiks, kurā notiek saruna ar “Anti-Aging Institute” vadītāju Zani Rēvaldi, nav tas vieglākais viņas personiskajā dzīvē, bet savus grūtumus viņa neliek izjust apkārtējiem. Uzdrošināsimies apgalvot, ka Zane ir tas lieliskākais piemērs, kādai būt modernai vadītājai un biznesa sievietei. Un kā tādai viņai ir izdevies sasniegt daudz. Dzīvot veselīgi un novecot skaisti – arī tie viņai nav tikai vārdi. Lūk, fragments no intervijas, kas publicēta žurnāla “Pastaiga” jaunajā numurā!

Kādas pašlaik ir veselības un skaistuma tendences un likumi pasaulē?

Veselības jomā pasaule iet uz veselības saglabāšanu, nevis tās atgūšanu jeb slimību ārstēšanu. Jo, skatoties globālā kontekstā un arī no katra cilvēka personīgās prizmas, tas vienmēr ir finansiāli izdevīgāk. Tas, ko aizņēmos no vienas brīnišķīgas grāmatas, ir medicīnas sadalījums trīs ērās. Patlaban dzīvojam ar otrās ēras medicīnu. Trešā ēra jau ir preventīvā medicīna, kad mēs mēģinām saglabāt veselību.

Otrajā ērā varam paildzināt slimībā nodzīvotos dzīves gadus, bet kāds ir mūsu mērķis? Kāds ir Latvijas mērķis? Eiropas? Pasaules? Visās pamatnostādnēs figurē termins “pagarināt veselībā nodzīvotos dzīves gadus”, un to var izdarīt tad, ja mums tā veselība ir.

Citādi tas nav iespējams. Mediķu vidē notiek cīņa starp otrās ēras medicīnas piekritējiem un tiem, kas tomēr virzās uz trešo ēru. To var salīdzināt ar paaudžu konfliktu. Teiksim, tie otrās ēras mediķi vēl mēģina turēt savu nostāju – kāpēc jālien iekšā un jāskatās, kādas slimības varētu būt? Kāpēc nepieciešami tik daudzi izmeklējumi? Kāpēc jāiet pie speciālista arī tad, ja nekas nesāp, jo tāpat jau ir garas rindas un mediķu vidū pietrūkst cilvēkresursu?! Savukārt trešās ēras mediķi saka – jā, bet tas, kurš atnāks vesels un pārbaudīsies šodien, vēlāk nesēdēs akūto pacientu rindās! Tā atkal ir ilgtermiņa domāšana un plāns. Tā ir tāda globāla tendence, šobrīd notiek paaudžu cīņa un maiņa. Nezinu, cik gadu tā varētu ilgt. Domāju, ne vairāk par desmit.

Arī skaistuma tendences mazliet mainās. Cilvēki mēģina izmantot tehnoloģijas, kas ir iespējami mazāk invazīvas. Protams, plastiskā ķirurģija arī zeļ un plaukst, taču tehnoloģiskā industrija lielā ātrumā ražo daudz jaunu alternatīvu. Plus ienāk mākslīgais intelekts, kas var milzīgi atvieglot mūsu darbu.

Vai dzīvē ir kas svarīgāks par veselību?

Es domāju, ka ne. Varbūt laiks. Bet, ja ir veselība, mēs varam iegūt vairāk laika.  

Vai jums bijuši kādi izaicinājumi veselības jomā, ko nācies pārvarēt?

Un kā vēl... Esmu cietusi avārijā, man bija dvīņu grūtniecība, pēc kuras bija problēmas. Ik pa laikam kaut kas ir. Vitamīnu trūkums organismā, piemēram. Savulaik esmu arī diezgan daudz pārstrādājusies un tagad mēģinu kaut kā harmonizēt darba dzīvi ar visu pārējo.

Cik stundu dienā jūs strādājat? Un vai varat spontāni paņemt brīvdienu, kad jūtaties nogurusi?

Es ārstējos no darbaholisma. Patlaban nestrādāju, pēdējās nedēļas man bijušas brīvas tieši šā iemesla dēļ. Sapratu, ka ir mazliet jāpiebremzē… Ja ne, tad kāds cits mani nobremzēs. Kaut kur no augšas, piemēram. Jo es varu strādāt 15 vai 20 stundu dienā un septiņas dienas nedēļā. Man patīk strādāt. Cilvēki, kas tik daudz strādā, sāk sevi identificēt vienīgi ar savu darbu, bet es esmu sieviete, mamma. Esmu atmetusi cerību atrast darba un pārējās dzīves līdzsvaru, domāju, ka tāda nav. Tagad arī domāju par to, kā tos harmonizēt. Tā ir kā diagramma – darbs iet šādi, bet dzīve kaut kā citādi. Un tad dažreiz var to integrēt vienu otrā tā, lai tie savstarpēji netraucē, lai tas ir vieglāk un ne tik ļoti piespiesti. 

Kā jūs pati sevi raksturotu dažos vārdos?

Esmu labsirdīga, romantiska… izpalīdzīga. Jautra – pilnīgi noteikti. Mīļa, draudzīga. Esmu arī mērķtiecīga, atklāta, azartiska. Man patīk visādas lietas, kas paceļ adrenalīna līmeni.

Un kādas ir traucējošās īpašības?

Esmu impulsīva. Varu ātri aizsvilties, bet tikpat ātri arī atdzist. Varbūt reizēm varu būt tik tieša, ka kļūstu pat skarba. Ne aiz ļauna prāta, vienkārši tā sanāk. Paškritiska. Tas ļoti traucē, bet no tā es ārstējos.

Kā?

Mācos meditēt, klausos ļoti daudz audiogrāmatu. Lasu. Visādos veidos mēģinu sevi mīlēt. Man ir brīnišķīgi draugi. Esmu aizrāvusies arī ar cilvēka dizainu – human design. Pētu sevi un līdzcilvēkus.  

Pastāstīsiet par to vairāk?

Tad ir ļoti ilgi jāstāsta. Šajā sistēmā apvienotas astroloģija, numeroloģija un čakru jeb kabalas sistēma. Cilvēkus iedala pēc četriem tipiem, tālāk viņiem ir arī profili un apakštipi. Tas palīdz negaidīt ābolus no bumbierēm vai otrādi. Arī pilnīgi citā gaismā ieraudzīt īpašības, kas citos nepatīk, un saprast, kā tās pārvērst par plusiem gan sevī, gan citos. No otras puses – fantastiskas īpašības, ko iepriekš neesi pamanījis, var izcelt un izmantot.

Tagad zinu arī to, ka man ir tendence sevī neredzēt labās lietas. Bet tas notiek viļņveidīgi – ja man blakus ir pareizā tipa cilvēki, viņi palīdz šo labo izgaismot, un tad es to saredzu. Tiklīdz to ieraugu, man atkal ir enerģija, es varu darīt lietas. Ar human design analīzi var izprast, kā cilvēkos plūst enerģija. Piemēram, mana enerģija ir viļņveidīga, tā nav nebeidzama, un tiešām ir tā, kā jūs teicāt – man vajag paņemt spontānu brīvdienu. Varu pamosties un 72 stundas vienkārši “maukt”, bet 73. stundā enerģija būs beigusies, un tad man vajag 20 stundas pagulēt, pilnībā atpūsties vai arī aizbraukt dabā. Citiem ir citādi – viņi var strādāt metodiski katru dienu, visu laiku. Man tāds darba režīms nav piemērots. Un tiem, kas to nezina, tādus cilvēkus ir grūti saprast.

Esmu pieradinājusi visus domāt, ka spēju visu laiku rullēt uz priekšu, bet es daru to negribot, lai tikai visi pārējie justos labi. Saprotu, ka tas ir kaut kas tāds, ko jācenšas atlaist.

Visu interviju lasiet žurnāla “Pastaiga” jaunajā numurā!

Vēl žurnālā:
* Novecošana – vai beidzot sabiedrības pieņemta un pat modes tendence? Šajā “Pastaigas” numurā meklējam atbildi uz šo jautājumu un pētām, kā tas korelē ar vārdu “skaistums”. Šie divi šķietami pretrunīgie vārdi raisa pārdomas par dzīves dabisko ritējumu un dziļi personisku iekšējo sajūtu.
* “Savas krunciņas neredzu,” saka uzņēmēja Agita Putāne, kura piekrita kļūt par “Pastaigas” jaunākā numura vāka un modes lapu modeli. Viņas dzīves filozofija ar mākslīgo skaistumu pārņemtajā pasaulē iedvesmo.
* Skaistuma un labsajūtas ceļvedis 2023/2024. Gadumijā tradicionāli veidojam labāko kosmētikas līdzekļu un efektīvāko skaistumkopšanas procedūru apskatu, kas sola uzlabot ne tikai izskatu, bet arī pašsajūtu. Jo tas taču ir tik svarīgi – labi justies savā ādā! Aicinām jūs pievienoties mums šajā aizraujošajā, nepārtraukti mainīgajā bezgalīgo skaistumkopšanas iespēju izpētes spēlē!
* Fēbes Filo jaudīgā atgriešanās. Ja arī 30. oktobra rīts, kad Fēbe Filo atklāja savu zīmolu un pirmo “Phoebe Philo” kolekciju tiešsaistes veikalā www.phoebephilo.com, tomēr netiks ierakstīts modes pasaules vēsturē kā nozīmīgākais pirmdienas rīts šogad, neviens nevarēs noliegt, ka pēdējie trīs mēneši noteikti bija šīs desmitgades garākais ķircināšanas laiks.
* Apskats. Smalkākie audumi, bagātīgākie izšuvumi, krāšņākie rotājumi, precīzākie silueti... un simtiem darba stundu. Augstā mode ir meistarības augstākais punkts, sapnis, kas iemiesots fiziski taustāmā izstrādājumā.
* Ģērbties un izģērbties ar gaumi. Reportāža no Rīgas modes nedēļas.
* Svētku tērpi un aksesuāri.
* Saruna ar “ARKET” dizaina un radošās daļas vadītāju Ellu Sokorsi.
* Leģenda. Marija Kallasa ir vairāk nekā dziedātāja. Viņa ir dieviete, mīts, nedziestoša zvaigzne, kuras simtgades jubileja izvērtās arī par Grieķijas nacionālajiem svētkiem. Bet līdz šai baltai dienai saglabājusies piemiņas plāksnīte Perlašēzas kolumbārijā bez vārdiem liecina par to, cik gan noslēpumains un savāds bijis Marijas Annas Kekīlijas Sofijas Kalogeropulas – tāds bija viņas kristītais vārds – liktenis...
* Vīrietis. Rihards Kols ir viens no spilgtākajiem pāris pēdējo Saeimas sasaukumu politiķiem, kura kandidatūru nesen pavisam nopietni apsvēra ārlietu ministra amatam. Politiskais pasjanss gan šoreiz salikās citādi, taču no politikas Kols nekur nav pazudis un turpina vadīt Saeimas Ārlietu komisiju. Šajā intervijā runājām gan par viņa slaveno uzrunu Krievijas delegācijai, gan par politiķu un vēlētāju attiecībām, gan arī par ciltskoka pētīšanu un dzimtas ģerboni.
* Tuvplāns. “Ja cilvēks sevi attīsta kā personību, viņš var jebko,” ir pārliecināta Zane Driņķe un pati tam ir lielisks piemērs. Viņas vadmotīvi ir spīts un mērķtiecība. Radošu vidi nomainījusi pret uzņēmējdarbību, ar kuru ir saistīta jau 25 gadus, strādā arī par konsultanti un apmācību treneri, kouču. Šogad kļuvusi par Biznesa augstskolas “Turība” rektori un AS “Latvijas valsts meži” padomes priekšsēdētāju. Dzirkstoša, zinoša, ar skatu nākotnē.
* Dizains. Uzņēmēja Līva Jaunozola plašāk pazīstama kā tirdziņu un pērļu medību vietnes “Andele Mandele” radītāja, taču visvairāk laika velta nekustamo īpašumu biznesam, kurā atradusi vēl kādu sev interesantu šķautni – iegādāto īpašumu interjera veidošanu. Lai arī jau iekārtoti vairāk nekā desmit īres dzīvokļi, ģimenes restorāns, kā arī viesu nami Kurzemes piekrastē, Līva to joprojām sauc par hobiju un “plūšanu pa dzīvi”. Un viņa patiesi plūst, bet pati pa savu straumi, kas mēdz izkāpt ārpus standartiem, kanoniem un grāmatu teorijām. Līvas Jaunozolas veidotie interjeri.
* Burbuļi un putas. Kā jaunā gada sagaidīšanai izvēlēties šampanieti?
* Nišas aromāti. Kas par tiem jāzina? Smaržu entuziaste, bloga sekodegunam.lv autore Marika Rozenberga arī šoruden apmeklēja māksliniecisko smaržu izstādi “Pitti Fragranze” Florencē. Un arī 2024. gadā būs viņas smaržu lekcijas, ko ļoti rekomendējam. Vispār Marika ir lieliska sarunbiedrene ne tikai par smaržu tēmu, lai gan šoreiz tikai par to ‒ tātad par smaržām un to vietu cilvēka dzīvē.
* Jaunie un karstie. Dejotājs, horeogrāfs un dejas pasniedzējs Ivo Krieviņš.

Pērc žurnālu visās preses tirdzniecības vietās vai abonē zurnali.lv