Sestdien gaidāms pasaules gals. To pareģojušas senās skandināvu rūnas. VIDEO
Seno vikingu rūnu pētnieki izskaitļojuši, ka 22. februārī gaidāms kārtējais pasaules gals – Ragnaroks. Tomēr tas var neiestāties, ja tuvāko pāris dienā mūsu platuma grādos neatgriezīsies ziema.
Cita pasaule
2014. gada 20. februāris, 06:05

Sestdien gaidāms pasaules gals. To pareģojušas senās skandināvu rūnas. VIDEO

Jauns.lv

Šosestdien – 22. februārī - paredzēta kārtējā globālā apokalipse – grandiozā skandināvu Dievu kauja jeb Ragnaroks, kura laikā ies bojā Zemes civilizācija. Kamēr citur pasaulē ar drebošu sirdi gaida pasaules galu, Latvijā pret to izturas vieglprātīgi un rīko pat Ragnaroka vārdā nosauktu mūzikas festivālu.

Tomēr bezrūpībai ir arī savs pamats. Ja ticam Latvijas meteorologu prognozēm, tad Ragnaroks neiestāsies, jo šis briesmīgais notikums var īstenoties tikai bargas ziemas laikā.

Senās vikingu rūnās ir ieslēpts vēstījums par pēc pāris dienām paredzēto pasaules galu. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pērnā gada rudenī Lielbritānijas pilsētā Jorkā vietējā Vikingu centra pētniece Daniēla Daglana nāca klajā ar sensacionālu paziņojumu, ka ir noskaidrots jaunais pasaules  gala datums. Šīsnedēļas sestdienā, kā vēsta senās skandināvu rūnas, pagānu dievu Olimpā sēdošo Odinu nogalinās milzīgs vilks – Fenrirs un pēc tam briesmoņi aprīs arī Sauli un pasaule iegrims necaurredzamā tumsā. Tas būšot pasaules gals jeb Ragnaroks.

Viens no seno leģendu norādījumiem ir tas, ka pasaules gals iestāsies brīdī, kad „brālis pret brāli pacels zobenu un kad visas robežas būs sagrautas”. Daglana pārliecināta, ka robežas jau ir sagrautas un to izdarījis internets.

Tomēr rūnu pētnieki ir piebilduši, ka pasaules gals var arī neiestāties, ja Eiropā ziema beigšoties līdz 22. februārim. Pēc visa spriežot, Dabas māte mūs tomēr ir pažēlojusi, jo vismaz Latvijā ziema tā kā beigusies. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna Kasjauns.lv pastāstīja, ka pēc pašreizējām prognozēm stabila ziemas atgriešanās nav gaidāma. Tas varētu likt latviešiem nesatraukties par iespējamo pasaules galu.

Iespītēt vikingu apokaliptiskajiem pareģojumiem ir vēlējušies arī mūsu „metālisti”. Smagās metālmūzikas klubā „Melnā piektdiena”, Rīgā, 22. februāra vakarā viņi rīkos Ragnaroka vārdā nosauktu pasākumu – Latvijas Metas mūzikas Gada balvas pasniegšanas festivālu.

Iespējams, ka pasaules galu ar savu lielo ietekmi centīsies novērst arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, jo 23. februārī krieviem jābūt priecīgiem un lepnuma pārņemtiem – tieši 23. februārī godam jānoslēdz gan Olimpiskās spēles Sočos, gan jānosvin Vīriešu diena.

Tomēr skumt par pasaules gala „palaišanu garām” daudz nevajadzētu, jo internetā var izlasīt sīku pasaules galu kalendāru. Tuvāko pāris gadu laikā tādi paredzēti vairāki. Nozīmīgākie no tiem: 2016. gadā apokalipsi paredzējis klimata pētnieks Džeimss Hansens, jo izkusīs visi ledāji un visi apslīks; lielais pareģis Nostradamuss pasaules galu gan esot paredzējis mazliet vēlāk – 2018. gadā, kad Zemi iznīcinās atomkarš; ja mūs nepiebeigs atombumbas, tad 2019. gadā to neteikti izdarīšot milzu asteroīds numur 2002 NT7; drošs paliek drošs arī Īzaks Ņūtons esot izskaitļojis, ka 2020. gadā pasaules gals iestāsies par visiem simts procentiem.

Gaidāmais pasaules gals: 22. februāris
Globālās apokalipses gaidās

Kasjauns.lv/Foto: All Over Press