foto: AFP/Scanpix
Drāma Dānijas futbolā: pasaule uzelpo, taču spēles varoņi netiks aizmirsti
Dānijas izlases vārtsargs Kaspers Šmeihels un komandas kapteinis Simons Kjērs mierina Kristiana Ēriksena mīļoto sievieti un divu bērnu māmiņu Sabrinu.
Futbols
2021. gada 13. jūnijs, 16:21

Drāma Dānijas futbolā: pasaule uzelpo, taču spēles varoņi netiks aizmirsti

Jauns.lv

Dānijas izlases zvaigzne Kristians Ēriksens, par kura dzīvību sestdienas vakarā Kopenhāgenas stadionā cīnījās ne tikai mediķu brigāde, bet arī komandas biedri, patlaban atrodas stabilā veselības stāvoklī un pat sūta apsveikumus saviem biedriem, un par viņa veselību pasaule šobrīd var atviegloti uzelpot. Savukārt sociālo tīklu un mediju uzmanību izpelnījās Ēriksena komandas biedri, it īpaši Dānijas izlases kapteinis Simons Kjērs, kas incidenta mirklī izcēlās ar zibenīgu reakciju un tiešām cēlu rīcību.

29 gadus vecais dāņu futbolists Kristians Ēriksens pēkšņi saļima Kopenhāgenas futbola laukumā Eiropas futbola čempionāta spēles laikā starp Dānijas komandu un Somijas valstsvienību. Dramatiskā dzīvības glābšanas operācija beidzās veiksmīgi. Futbolists atguva samaņu, tika nogādāts slimnīcā, un apturētais mačs pēc kāda laika tika atsākts.

Svētdienas pēcpusdienā Dānijas valstsvienības pārstāvji vēlreiz apstiprināja, ka Milānas "Inter" spēlētāja Ēriksena veselības stāvoklis ir stabils, taču viņam būs jāpaliek slimnīcā, jo ārsti plāno veikt ļoti detalizētas veselības pārbaudes. "Mēs šorīt runājām ar Kristianu, kurš nodeva sveicienus saviem komandas biedriem," jaunā preses paziņojumā informējis Dānijas komandas preses dienests, apstiprinot, ka spēlētāji un treneri ir saņēmuši psiholoģisku palīdzību un mēģinās arī turpmāk saglabāt komandas garu un cīnīties tikpat vienoti, kā nodemonstrēja spēlē, kurā notika incidents, kurš satrieca visu pasauli. 

Murgs Eiropas futbola čempionātā: Dānijas futbola zvaigzne Kristians Ēriksens pēkšņi saļimst mača laikā pret Somiju

gallery icon

Lai arī bija šokēti par notiekošo, kad viņu acu priekšā uz laukuma pēkšņi saļimst komandas biedrs, futbolisti ātri mobilizējās. Viņi sapulcējās ap Kristianu Ēriksenu un izveidoja "sienu", piesedzot viņu no videokameru un skatītāju acīm, kamēr mediķi mēģināja glābt sportista dzīvību. Vēlāk, komandas biedru ielenkts, futbolists tika aiznests no stadiona - tas bija brīdis, kad fotogrāfiem izdevās notvert jau atžirgušā Ēriksena skatienu.

Lai gan oficiālais iemesls, kāpēc sportists pēkšņi saļima laukumā, vēl nav nosaukts, Dānijas izlases treneris Kaspers Hjulmands medijiem ir devis mājienu par "sirdsdarbības traucējumiem". 

Sestdienas vakarā plašsaziņas līdzekļos un sociālajos tīklos visā pasaulē sāka apspriest Dānijas izlases kapteiņa Simona Kjēra rīcību. 32 gadus vecais futbolists bija viens no pirmajiem, kurš piesteidzās pie sakņupušā Ēriksena un ātri apgrieza viņa ķermeni vajadzīgajā pozīcijā, kamēr pie komandas biedra ieradās mediķu brigāde.

Kjērs arī ilgu laiku atradās blakus Ēriksenam un vēroja, kā mediķiem veicas ar viņa atdzīvināšanu, bet pēc tam videokameras piefiksēja Kjēru blakus kādai sievietei, kura bija ieskrējusi stadionā. Tā bija Kristiana Ēriksena mīļotā sieviete Sabrina Kvista Jensena. Kjērs kopā ar Dānijas izlases vārtsargu Kasperu Šmeihelu mierināja un atbalstīja raudošo un satriekto Sabrinu. Viņa kopā ar Kristianu Ēriksenu ir divu mazu bērnu vecāki.

Asaras un šoks: komandas biedri mierina Dānijas izlases futbolista Kristiana Ēriksena mīļoto Sabrinu

gallery icon

Dānijas izlases treneris Hjulmands medijiem vēlāk stāstīja, cik daudz emocionālā spēka šis gadījums prasījis Kjēram. “Saimons bija dziļi satriekts. Viņš šaubījās, vai spēs atsākt maču pēc šī piespiedu pārtraukuma. Jā, viņš mēģināja, bet neizdevās,” sacīja futbola speciālists. 63. minūtē treneris Kjēru nomainīja, viņa vietā stājās cits aizsargs Janniks Vestergārds. Pēc Dānijas valstsvienības pārstāvju teiktā, čempionāta rīkotāji UEFA pēc incidenta, kad Ēriksens tika nogādāts slimnīcā, bet šokētie dāņu futbolisti aizgāja uz ģērbtuvēm, piedāvāja divas iespējas. Viena bija - turpināt spēli nedaudz vēlāk tajā pašā vakarā, otra - pārcelt spēli uz svētdienas vakaru.

Kad futbolisti saņēma ziņu no slimnīcā esošā Ēriksena, viņi nolēma atgriezties laukumā un spēlēt tajā pašā vakarā, taču, pēc trenera Hjulmanda teiktā, "tas vairs nebija futbols". No sliedēm izsistā Dānijas izlase zaudēja Somijai ar 0: 1.

Tomēr notikušais visai pasaulei atgādināja, ka eksistē vērtības, kas ir augstākas par visu, arī par uzvaru sportā. Lika aizdomāties par cilvēcību un cilvēka dzīvību. "Dānija zaudēja, bet uzvarēja dzīvība," pēc spēles rakstīja dāņu mediji.