foto: Richard Ellis/UPI/Shutterstock/ Vida Press
Pusotru gadu pēc skandāla nepilngadīgā daiļslidotāja Vaļijeva atzīst vainu dopinga lietošanā
Galvenā favorīte Kamila Valijeva Pekinas olimpiskajās samierinājās ar ceturto vietu, paliekot bez medaļas.
Sporta zvaigznes
2023. gada 18. septembris, 15:13

Pusotru gadu pēc skandāla nepilngadīgā daiļslidotāja Vaļijeva atzīst vainu dopinga lietošanā

Jauns.lv

2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēs jaunā krievu daiļslidotāja Kamila Vaļijeva, kurai tolaik bija 15 gadi, tika atzīta par vainīgu dopinga lietošanā. Sportiste cīnījās līdz galam, taču šķiet, ka viņas spēki ir izsīkuši. Daiļslidotāju gaida tiesas sēde Lozannā, Šveicē. Gaidot šo notikumu, Vaļijeva nāca klajā ar paziņojumu, kas varētu mainīt viņas karjeru uz visiem laikiem.

Šobrīd 17 gadu vecumu sasniegušās Kamilas gaužās asaras, viņas mēģinājumus izvairīties no saskarsmes ar pasaules mediju pārstāvjiem un tam sekojošie skandāli palikuši atmiņā visiem, kas sekoja līdzi 2022. gada Ziemas olimpiskajām spēlēm. Toreiz 15 gadus veco daiļslidotāju no skandalozās treneres Eteri Tutberidzes komandas turēja aizdomās par aizliegta preparāta trimetazidīna lietošanu. Tas tika konstatēts 2021. gada 25. decembra veiktajā analīžu paraugā, bet testa rezultāti tika publiskoti tikai 2022. gada februārī, tieši Pekinas olimpisko spēļu laikā. Zīmīgi, ka Vaļijeva jau bija izcīnījusi zelta medaļu komandu sacensībās.

Daiļslidotāja Kamila Vaļijeva 2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā

Daiļslidotāja Kamila Vaļijeva 2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā.

gallery icon

Arī treneres Tutberidzes vēsā un pat agresīvā attieksme pret emocionālu spriedzi izturēt nespējošo pusaudzi satrieca daudzus, ieskaitot Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidentu Tomasu Bahu. Pēc tam tika pieņemts lēmums par vecuma cenza paaugstināšanu daiļslidošanas sacensībās olimpiskajās spēlēs. Tagad tas ir 17 gadi.

Līdz šim laikam turpinās Kamilas lietas izmeklēšana, ziņo “Express Gazeta”. Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) 26., 27. un 28. septembrī Lozannā rīkos tiesas sēdes. Ar videokonferences starpniecību tiks uzklausīti arī Krievijas Antidopinga aģentūras pārstāvji. Vaļijeva šajās sēdēs klātienē nepiedalīsies, bet liecinās, izmantojot videokonferenci.

Putins Kremlī godina olimpiskos varoņus un nosvin daiļslidotājas Vaļijevas 16. dzimšanas dienu

26. aprīlī Kremlī notikusi Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Pekinas olimpisko spēļu čempioniem. Tiesa, no 15 zelta medaļu ...

gallery icon

CAS sēžu priekšvakarā Kamila Vaļijeva spēra riskantu soli. Sportiste oficiāli atzina dopinga klātbūtnes faktu savā organismā, taču lūdza uzskatīt pārkāpumu par netīšu. Kamila uzskata, ka viņas diskvalifikācijai būtu jāattiecas tikai uz dopinga parauga ņemšanas datumu - 2021. gada 25. decembri. Vaļijeva arī pieprasa atgriezt viņai 2021. gada Krievijas čempiones titulu. Ja CAS oficiāli atzīs Kamilas vainu, viņa piekrīt divu gadu diskvalifikācijai bez rezultātu anulēšanas.

Daiļslidotāja Kamila Vaļijeva "Instagram" kadros

gallery icon

Iepriekšējā versija, kā Vaļijevas ķermenī nonāca aizliegtais medikaments, bija saistīts ar viņas vectēvu, kad viņa netīšām esot padzērusies no tās pašas glāzes, kurā bija vectēva sirds medikamenti.

"Viņas arguments bija tāds, ka aizliegtā viela bijusi viņas vectēva zālēs," teica 2022. gada februārī vēstīja Starptautiskās Olimpiskās komitejas pārstāvis Deniss Osvalds.

Tikmēr otra procesa puse, ko pārstāv Starptautiskā Slidošanas savienība (ISU), no CAS pieprasa četru gadu diskvalifikāciju vai divu gadu diskvalifikāciju, sākot no 2021. gada 25. decembra, kā to pieprasa Vaļijeva, bet ar visu sportistes rezultātu anulēšanu no šī datuma.

Kad daiļslidošana zaudē savu grāciju un kļūst komiska

Daiļslidošana neapšaubāmi ir ziemas olimpisko spēļu graciozākais un izjustākais sporta veids, tomēr nereti, apskatot sporitistus priekšnesuma laikā un izņemot kadrus ...

gallery icon

Jāatzīmē, ka Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) ir pilnībā savu kolēģu no ISU pusē. Organizācijas ieskatā Vaļijevu vajadzētu atstādināt no sacensībām uz četriem gadiem. Ņemot vērā visas iepriekšējās starptautisko aģentūru darbības pret Kamilu, viņas izredzes tikt attaisnotai ir gandrīz nulle. Maz ticams, ka komitejas piekritīs apsūdzētās prasībām, jo Vaļijeva ir atzinusi savu vainu.