foto: Lietuvas Boksa federācija
"Bronza, kas spīd spožāk par zeltu!" Lietuvas boksere atsakās no cīņas, bet tiek pie prezidenta atzinības
Divkārtējā Eiropas čempionātu medaļniece Ana Starovoitova pēc uzvaras ceturtdaļfinālā. Ikdienā viņa ne vien pati trenējas, bet Klaipēdā arī strādā par treneri.
Citi sporta veidi
2024. gada 25. aprīlis, 16:47

"Bronza, kas spīd spožāk par zeltu!" Lietuvas boksere atsakās no cīņas, bet tiek pie prezidenta atzinības

Jauns.lv

31 gadu vecā Lietuvas boksere Ana Starovoitova šajās dienās Serbjias galvaspilsētā Belgradā notiekošajā Eiropas čempionātā izcīnīja bronzas medaļu svara kategorijā līdz 60 kilogramiem. Varbūt viņa būtu varējusi tikt arī pie zelta, tomēr viņa atteicas doties uz finālcīņu, par ko sociālajos tīklos izpelnījās skaļu atzinību.

Ana Starovoitova ceturtdaļfināla cīņā ar 5-0 pieveica spānieti Šeilu Martinesu Peresu, kas nozīmēja bronzas medaļu. Lietuvas boksere iepriekš olimpiskajā kvalifikācijā šai spāņu sportistei bija zaudējusi un neslēpa saviļņojumu pēc lielā panākuma. Viņa sarunā ar Lietuvas medijiem bija ļoti emocionāla: "Šo uzvaru es veltu savam tētim - mūžīgu atpūtu," sacīja Starovoitova, kura, nespējot valdīt asaras, intervijas laikā aizsedza seju ar dvieli: "Mēs esam bokseri, mēs nedrīkstam raudāt!”

Lietuviete bija ļoti gandarīta par otrdienas vakarā izcīnīto panākumu un pateicīga savai komandai par nokļūšanu iekļūšanu Eiropas čempionāta pusfinālā, uz kuru gan viņa nedevās, jo pretī bija jāstājas krievietei Nuni Asatrjanai – sportistei, kura ir Krievijas armijas centrālā sporta kluba (ACSK) pārstāve.

Starovoitova nolēma, ka viņa nedosies uz pusfināla cīņu ar krievieti, kur diez vai spēj kvalificēties neitrālas sportistes statusam (viņas saikne ar agresorvalsts armiju ir acīm redzama). To trešdien savā paziņojumā apstiprināja arī Lietuvas Boksa federācija.

Lai gan viņai bija paredzēts pusfinālā cīnīties ar krievieti, Starovoitova atteicās to darīt un pat nepiedalīsies apbalvošanas ceremonijā, lai paustu pilnīgu atbalstu Ukrainai," teikts paziņojumā. "Mūsu nostāja paliks nemainīga tik ilgi, kamēr šajā sportā piedalīsies agresorvalstis. Mūsu morālais lēmums paliek nemainīgs, un arī Ana atbalsta mūsu lēmumu - mēs neesam cīnījušies un necīnīsimies ar šo valstu bokseriem, lai arī cik dārgi mums tas nemaksātu.” sarunā ar 15min.lt pavēstīja Lietuvas Boksa federācijas prezidents Dariuss Šaluga.

Kā ziņo 15min.lt, Lietuvas Boksa federācija pagājušajā gadā nesūtīja savus sportistus uz starptautiskām sacensībām, jo Starptautiskā Boksa federācija (IBA) nolēma, ka ringā drīkst kāpt agresorvalstu pārstāvji, jo krievs Umars Kremļovs saglabājis IBA prezidenta krēslu arī pēc tam, kad Krievija uzsāka militāru iebrukumu Ukrainā. Boksā sportistiem pat nav jābūt neitrāliem, kā to pieprasa Starptautiskā Olimpiskā komiteja un daudzi citi sporta veidi.

Lietuvas sportisti, kuri pērn nepiedalījās pasaules un Eiropas čempionātos, cieta finansiāli. Turklāt, neraugoties uz solījumiem ņemt vērā politisko nostāju, valsts finansējums Boksa federācijai tika samazināts gandrīz par trešdaļu, jo nebija augstu rezultātu. Redzēsim, vai Lietuva šoreiz arī finansiāli novērtēs sportistes un viņas sporta veida federācijas lēmumu.

Vismaz sociālajos tīklos Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ir ļoti lepns ar savas tautietes rīcību: “Esmu lepns par Lietuvas bokseres izcīnīto bronzas medaļu Eiropas čempionātā. Viņa atteicās no iespējas cīnīties par zeltu, jo bija jācīnās ar agresorvalsts Krievijas pārstāvi. Šī bronza spīd spožāk par zeltu. Slava Ukrainai!” sociālajā vietnē X.com ierakstīja Lietuvas prezidents.

Starovoitova pusfinālā iekļuva jau otro Eiropas čempionātu pēc kārtas, jo viņai bronzas arī 2022. gadā Melnkalnes pilsētā Budvā notikušajās sacensībās.