Mācītājs uzbrucis sievietei, kura rādīja bērniem skandalozo grāmatu
Skandalozā grāmata, kura izsaukusi plašu rezonansi sabiedrībā un kuras dēļ Labklājības ministre ir aicināta atkāpties.
Sabiedrība
2012. gada 4. oktobris, 12:04

Mācītājs uzbrucis sievietei, kura rādīja bērniem skandalozo grāmatu

Jauns.lv

Skandalozo bērnu grāmatu „Diena, kad Kārlis bija Karlīna” un „Diena, kad Rūta bija Rihards” prezentācijā, kas Rīgā notika pagājušajā nedēļā, Ķekavas bērnudārzā „Bitīte” audzinātājai uzbrucis bērnudārza mācītājs, jo viņa bija atļāvusies bērniem parādīt šīs grāmatiņas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

 „Bitīte” bija vienīgais bērnudārzs, kurā pilotprojektā mācībās tika izmēģināta plašu ažiotāžu izraisījusī grāmata, raksta laikraksta „Diena”. Grāmatiņa, kuru tās kritiķi no dažādām konservatīvām organizācijām pasludināja par „bērna tiesību uz savu tradicionālo un garīgajās vērtībās skaidri balstīto identitāti” graujošu, gan nekādu revolūciju „Bitītē” nav ienesusi. Patiesībā pilotprojekts bijis tikai viena nodarbība vienā bērnudārza grupiņā, kas turklāt uzfilmēta. „Audzinātāja izlasīja grāmatiņu, pēc tam visi bērni piedalījās rotaļās ar celtniecības klucīšiem, bet pēc tam auklēja lelles. Viņi savā interpretācijā izspēlēja šīs lomas,” laikrakstam atklāja bērnudārza vadītāja Inese Sloka.

Uzreiz pēc grāmatu oficiālās prezentācijas, kurā uzstājās arī Ķekavas bērnudārza grupiņas audzinātāja, viņai esot klāt pieskrējis kāds kristiešu mācītājs un viņai rāvis nost krustiņu, kliedzot - kā tu vari ticēt Dievam un nodarboties ar šīm lietām!

Šo notikumu „Dienai” atklāja bērnudārza vadītāja, jo pati grupiņas audzinātāja uz tikšanos ar presi nav bijusi pierunājama ierasties - psiholoģiskā trauma no prezentācijas pasākuma vēl esot pārāk svaiga. „Protestētāji jebkuru teikumu iztulkoja pa savam, kā viņu samaitātā fantāzija to saskata. Braucot prom (no prezentācijas pasākuma), likās, ka nu jau bezmaz vai zeme ir sabrukusi,” atminas Sloka.

Pēc atgriešanās mājās bērnudārza audzinātāja pat tā īsti nevarēja rādīties uz ielas savā miestā. „Ķekava ir maza vieta. Pēc grāmatas prezentācijas grupiņas audzinātāja pāris dienu tā īsti uz veikalu aiziet nevarēja - kundzītes „klupa matos” par to, ka viņa jauno paaudzi maitājot,” laikrakstam stāstīja Sloka.

Savukārt vairums Ķekavas bērnu vecāki nekādu traģēdiju nesaskata. Aigars Vaitnieks, kura meita apmeklē „Bitīti”, atzīst: „Izlasīju, iepazinos. Neko tādu grāmatā nepamanīju, kas būtu par biedu pastāvošajai sabiedriskajai iekārtai. Nepateikšu, vai tas jāveicina, bet bērniem būtu jādod iespēja spēlēties ar visām rotaļlietām, kas ir grupiņā. Ja viņš izvēlas spēlēties ar lellēm, tad pārējai sabiedrībai nevajadzētu viņu abižot. Jo lielajā dzīvē vīrieši arī spēlējas ar bērniem, mazgā, ģērbj.” Viņaprāt, tas, ka bērniem tas nav iemācīts jau bērnībā, arī ir iemesls daudzām pieaugušu cilvēku problēmām. „Pieaugot bērnam, vecāku pienākumi nemazinās, bet, ja tos sāk dalīt pēc tā, kas jādara sievietei un vīrietim, nevis pēc sirdsapziņas un varēšanas, strīdi ir garantēti,” „Dienai” teica Vaitnieks.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 54 nevalstiskās organizācijas vērsās pie valsts augstākajām amatpersonām ar protesta vēstuli par Labklājības ministrijas publicētajām grāmatām par dzimumu līdztiesību, pieprasot aizliegt tās un prasot arī ministres Ilzes Viņķeles atkāpšanos no amata.

Viņķele, komentējot pārmetumus, ka tiekot grauta dzimumu identitāte, norādīja, ka daļā pašmāju sabiedrības ir iesīkstējusi izpratne par dzimumu lomām. Viņas viedoklim piekrita arī tiesībsargs Juris Jansons, piebilstot, ka šie stāsti aizstāv bērna tiesības uz individualitāti un veicina bērnu iespēju attīstīt savas spējas neatkarīgi no dzimuma, līdz ar to atbilst sabiedrības interesēm.

Skandalozo grāmatu varat apskatīt

šeit :

http://www.lm.gov.lv/upload/dzimumu_lidztiesiba/%5B4024%5D_lr_lm_gramata.pdf

Elmārs Barkāns/ Foto: Edijs Pālens/LETA, ekrānuzņēmums no grāmatas „Diena, kad Kārlis bija Karlīna”