foto: Zumapress/Scanpix
FOTO: adrenalīns un cīņa par izdevīgāko pirkumu - sākusies "Melnā piektdiena"
Sabiedrība
2018. gada 23. novembris, 10:48

FOTO: adrenalīns un cīņa par izdevīgāko pirkumu - sākusies "Melnā piektdiena"

Jauns.lv

Pēdējos gados arī Latvijā aizvien biežāk dzirdams vārdu salikumus "Black Friday" jeb "Melnā piektdiena", kas aktuāla kļuvusi arī Latvijā. Tā ir diena, kad tirgotāji piedāvā īpaši izdevīgas atlaides. Šī tradīcija izveidojusies ASV un ir izplatīta visā pasaulē, iezīmējot Ziemassvētku tuvošanos. Šogad "Melnā piektdiena" notiek piektdien, 23. novembrī.

"Melnā piektdiena" tradīcija vēsturiski veidojusies pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Amerikas Savienotajās Valstīs, kur katru gadu novembra ceturtajā ceturtdienā tiek svinēta Pateicības diena. Ņemot vērā, ka nākamā diena vairumam iedzīvotāju ir brīvdiena, daudzi šo piektdienu izmanto, lai izdevīgi iepirktos Ziemassvētkiem.

Adrenalīns un cīņa par izdevīgāko pirkumu - sākusies "Melnā piektdiena"

gallery icon

“Tradīcijas izveidē liela nozīme bija tirgotājiem. Analizējot iepirkšanās tendences, tie secināja, ka vairums pircēju saviem tuviniekiem un kolēģiem dāvanas iegādājas neilgi pirms pašiem Ziemassvētkiem. Tā kā šajā saspringtajā laikā tirgotājiem bija svarīgi nodrošināt servisu vienlīdz augstā kvalitātē, Ziemassvētki bija sarežģījumu pilns posms: īsā laika periodā jāspēj apkalpot milzīgs pircēju skaits, veidojas rindas un pārslodze, tādēļ jāpiesaista papildu darbaspēks, kas nākamajā dienā pēc Ziemassvētkiem vairs nebija nepieciešams,” šīs dienas nozīmi skaidro "Omniva Latvija" vadītāja Beāte Krauze-Čebotare.

Lai izvairītos no papildu izdevumiem, uzņēmēji izdomāja radošu risinājumu, kā mudināt pircējus veikt Ziemassvētku dāvanu iegādi stipri ātrāk. Dienā pēc Pateicības dienas tirgotāji sāka speciālos piedāvājumus, akcijas un atlaides, tādējādi motivējot veikt pirkumus savlaicīgi. Tirdzniecības nozarē tieši ar šiem atslēgas vārdiem iezīmējas "Melnā piektdiena".

Vispasaules iepirkšanās trakums - "melnā piektdiena"

Daudzviet pasaulē 24. novembris bija iepirkšanās diena jeb "melnā piektdiena". Šī tradīcija aizsākusies ASV, kad nākamajā dienā pēc nacionālajiem svētkiem ...

gallery icon