foto: Rīgas dome
Rīgā radītas jaunas pilsētas pļavas
Top pilsētas pļava Dreiliņkalna pakājē Pļavniekos.
Runā Rīga
2022. gada 19. novembris, 05:08

Rīgā radītas jaunas pilsētas pļavas

Jauns.lv

Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Rīgas domi un apkaimju biedrībām šoruden turpinājis galvaspilsētā veidot pilsētas pļavas – savvaļas augu oāzes, kas bagātina pilsētvidi un palīdz saglabāt augu sugas.

Oktobrī un novembrī kopā ar talciniekiem izveidotas desmit jaunas pilsētas pļavas – Ķengaraga promenādē, Čiekurkalnā, Dreiliņkalna pakājē, zālājā Kurzemes prospektā pie Imantas tirgus, Dzirciema ielā pretim Stomatoloģijas institūtam, Jūrmalas gatvē pie botāniskā dārza, Ezermalas ielā pie Ķīšezera, Ēbelmuižas un Uzvaras parka daļās, Akmens tilta nogāzēs 11. novembra krastmalā.

Kopumā pļavu ierīkošanā piedalījās gandrīz 100 palīgu – pārstāvji no apkaimju biedrībām, apvienības Apeirons, biedrības Pilsēta cilvēkiem, ģimenes ar bērniem, seniori un daudzi citi.

Talku laikā nolīdzināta augsne, noņemtas liekās velēnas un pēc tam iesēts katrai vietai īpaši sagatavots Latvijas savvaļas augu sēklu maisījums, ko sarūpēja Latvijas Dabas fonda akcijas Seniori Latvijas pļavu nākotnei dalībnieki. Viņi no dažādām Latvijas vietām ievāca vairāk nekā 50 savvaļas augu sugu sēklas, piemēram, gaiļbiksītes, tīruma pēterenes, dzeltenās ilzītes, raudenes, vītolu vējmietiņus.

Izmantots arī Latvijas dabiskajās pļavās mehāniski ievākts sēklu maisījums no dabas saimniecības Bekas Valkas novadā. Papildus sēšanai iedēstīti pļavas augu stādiņi – parastās sveķenes, parastie vizuļi, ārstniecības sārmenes un citas sugas, kas no dabā iegūtām sēklām vienu sezonu audzēti podiņos.

Pērn projekta pirmajā gadā izveidotas 20 pilsētas pļavas. Tā kā krietni liela daļa pļavu augu ir daudzgadīgi, to attīstība notiek ļoti lēni, tāpēc šogad tiem attīstījās tikai lapas, bet ne ziedi. Vietās, kur atklātas augsnes bija vairāk – Brasas pļavā, Liedes ielas un zoodārza pļavā, sadīga daudz nezāļu – ganu plikstiņi, balandas, jo nezāles ir pirmās, kas atklātā augsnē izaug, un to sēklas dabā ir visur. Taču pamazām pilsētas pļavās veidosies noturīgāka velēna, sētie pļavu augi kļūs spēcīgāki un nezāļu īpatsvars mazināsies.