foto: Edijs Pālens/LETA
Gribu labi izskatīties: vai pases foto drīkst uzņemt iepriekš?
Pēc jauna personas dokumenta var nākt ar savu foto, taču tam jāatbilst Ministru kabineta noteikumiem.
Sabiedrība
2023. gada 20. aprīlis, 05:31

Gribu labi izskatīties: vai pases foto drīkst uzņemt iepriekš?

Anda Leiškalne

"Likums un Taisnība"

"Drīz jāmaina pase, taču negribu uz desmit gadiem izskatīties tā, ka kauns pašai skatīties, kur nu vēl citam rādīt. Bija doma, ka savu foto varētu uzņemt pirms tam – bez lieka stresa un spiediena, ka būs jālūdz pārbildēt simt reižu vai jāizvēlas ciešamākais (domāju, katram ir pieredze ar vismaz vienu dokumentu bildi, kurā izskatāmies kā noziedznieki Interpola meklēšanā). Mans jautājums – vai ir iespējams uzņemt bildi pašai (protams, balta siena, labs apgaismojums, ievērojot visus noteikumus), vai obligāti jābūt fotosalonā uzņemtam foto?" jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja Guna.

Skaidro Madara Puķe, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja

Jā, klientam ir iespēja fotogrāfiju iesniegt arī pašam, taču tai obligāti jāatbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 134 "Personu apliecinošu dokumentu noteikumi" 11. pielikumam, kur cita starpā noteikta gan galvas pozīcija – pretskats, gan sejas izteiksme – dabiska, ikdienišķa, neitrāla.

Tāpat fotogrāfijai jāatbilst šādām prasībām – izmantots augstas kvalitātes gluds, spožs vai pusmatēts fotopapīrs, attēls nedrīkst būt retušēts. Tāpat fotogrāfijas otrā pusē jābūt fotodarbnīcas spiedogam, kurā norādīts fotogrāfijas izgatavošanas datums, un tas nevar būt vecāks par trim mēnešiem. Fotogrāfijas izmērs ir par vienu līdz trīs milimetriem lielāks par 35x45 milimetriem, foto ir bez smērējumiem un bez baltā stūrīša.

Tik un tā pārbildēja

"Pirms došanās mainīt pasi nofotografējos salonā, bet tāpat, noformējot pasi, tiku pārbildēta. Kāpēc?" jautā "Likums un Taisnība" lasītāja Ilva.

Ja personas salonā nofotografētais attēls neatbilda Ministru kabineta noteikumu Nr. 134 11. pielikuma prasībām, tad tāda fotogrāfija var tikt nepieņemta un klienta fotografēšanu veic PMLP nodaļā. Foto pirms tam atrāda un, ja klientam nepatīk, tad pārbildē.

Tikai pretskatā

"Es zinu, kādā rakursā fotogrāfijās izskatos labi, taču, kārtojot dokumentus pasei, man neļāva bildēties šādā pozā, kur esmu pieliekusies uz priekšu tā, lai sejas apakšdaļa ir mazāk redzama, un mazliet uz sāniem piešķiebusi galvu. Vai tas ir saistīts ar to, ka pase ir mašīnlasāma un daudzās lidostās tas samazina vajadzību gaidīt rindā?" jautā lasītāja Maija.

Pases foto galvenais uzdevums ir atpazīt personas sejas vaibstus. Tāpēc ir stingri noteikumi, kādām šīm fotogrāfijām jābūt.

foto: PMLP/LETA
Fotogrāfijai pasei un ID kartei ir stingras prasības – nekādus smaidus, pretskats, ne pa labi, ne pa kreisi.

Likuma prasības par pases foto

Personas izskats attēlā:

* galvas pozīcija – pretskats

* acis atvērtas, nav aizsegtas ar matiem;

sejas izteiksme – dabiska, ikdienišķa, neitrāla;

* acu skatiens – neitrāls, vērsts kamerā;

* sejas abas puses vienādi apgaismotas un redzamas vienādi skaidri;

* sejas un galvas apgleznojumi un rotājumi, kas apgrūtina personas atpazīstamību, nav atļauti;

* uz sejas nav atspīduma;

* uz sejas nav ēnas;

* ja valkājat brilles, tad pasē redzamajā attēlā acis redzamas skaidri, tās nav aizsegtas ar briļļu ietvariem; briļļu ietvari nav smagnēji, biezi, tie nedrīkst aizsegt sejas daļu; stiklos nav atspulga; briļļu stikli nav tonēti; brilles nav noslīdējušas uz deguna;

* persona ir bez galvassegas, izņemot gadījumu, ja reliģisku apsvērumu dēļ galvassegu valkā ikdienā un tā neaizsedz seju vai tās daļu;

* apģērbs neaizsedz seju vai tās daļu.